Perníkové řezy s griliášovou polevou
Obtížnost
Čas přípravy
Čas vaření
Celkový čas
Porce
Nutriční hodnoty
Příprava
PERNÍKOVÉ ŘEZY: Cukr třeme s vejci do pěny, přidáme nastrouhané studené brambory, šťávu i kůru z pomeranče a citronu, mouku, kakao a prášek do perníku. Vše zlehka promícháme a vlijeme do vymazané a moukou vysypané formy. Pečeme v troubě na 200 °C pozvolna 30 – 45 minut. Nakrájíme řezy, které potřeme marmeládou a spojíme. Na závěr polijeme griliášovou polevou, kterou lehce rozetřeme po perníku.
GRILIÁŠOVÁ POLEVA: Cukr zalijeme vodou a pozvolna rozpustíme nad mírným plamenem. Za stálého míchání svaříme cukr dorůžova. Přidáme drcené ořechy a opět několik minut vaříme za stálého míchání. Před nanesením griliášové polevy potřeme perníkové řezy bílkem a necháme 1 hodinu schnout. Poleva nemá tendenci se vsáknout do perníku a zůstane lesklá.
Šéfredaktor03. 04. 2013
Ingredience
- 2 vejce
- 1 pomeranč
- 1-2 citrony
- 1 bílek
- 80 g krystalového cukru
- 250 g vařených nových brambor
- 250 g krystalového cukru (na polevu)
- 2,5 g kypřícího prášku do perníku
- 250 g vlašských ořechů (na polevu)
- 1 lžíce kakaa
- 2 lžíce hrubé mouky (na vysypání formy)
- 4 lžíce vody (na polevu)
- jahodová marmeláda
- tuk na pečení (na vymazání formy)