Jablečný štrůdl II.

Obtížnost

Plná hvězdička u hodnocení Plná hvězdička u hodnocení Prázdná hvězdička u hodnocení Prázdná hvězdička u hodnocení Prázdná hvězdička u hodnocení

Čas přípravy

2h 20min
Čas vaření
1h 0min

Celkový čas

3h 20min

Porce


Nutriční hodnoty

4554 kalorií
158.0g cukrů
111.0g tuků
54.0g bílkovin


Příprava

Do mouky rozsekáme máslo i sádlo, přidáme žloutky, ocet smíchaný s vodou a solí a vypracujeme těsto, které dáme na cca 1-2 hod. odpočinout, ale může být v ledničce klidně přes noc, takže si můžete těsto udělat předem.

V mezičase si nastrouháme jablka raději na plátky, nejsou pak tak mokré. Těsto rozdělíme na 4 díly a každý vyválíme na obdélníkovou placku délky plechu a na šířku cca 30 až 35 cm. Posypeme strouhankou osmaženou na másle a doprostřed dáme pruh jablek. Posypeme cukrem, skořicí a eventuálně rozinkami a jednu delší boční část těsta přeložíme přes jablka. Na to dáme další vrstvu jablek, opět cukr a koření a přes to přehneme druhý boční pruh těsta.

Dáme na nevymazaný plech a upečeme dorůžova ve vyhřáté troubě asi tak na 160-170°C. Ještě horký bohatě potřeme rozpuštěným máslem s rumem a nakonec vychladlý pocukrujeme. Tato dávka těsta stačí na 4 štrůdly na velkém plechu.

Tip k receptu

Můžeme závin vylepšit ořechy. Sádlo a máslo není dobré nahrazovat jiným tukem, protože sádlo dělá to těsto pěkně křehké a máslo zase jemné.
Jablka nedávejte přesně na střed, ale kousek od středu, první vrstvu jablek překrýt tím užším a nakonec tím širším, aby ty dvě vrstvy jablek lépe překryl.
Říká se, že když se odkrojí patky, tak štrůdl tak nevlhne.

přidejte na:

08. 04. 2013

Podobné recepty


Přidat recenzi
Chybějící obrázek
Plná hvězdička u hodnocení Plná hvězdička u hodnocení Plná hvězdička u hodnocení Plná hvězdička u hodnocení Plná hvězdička u hodnocení
štrůdl dělám dost často, ale já místo strouhanky používám na jemno umleté vlašské ořechy
heladon 10. 04. 2013, 10:18
Chybějící obrázek
Plná hvězdička u hodnocení Prázdná hvězdička u hodnocení Prázdná hvězdička u hodnocení Prázdná hvězdička u hodnocení Prázdná hvězdička u hodnocení
strouhanku nepoužívám ,lze použít drcené pičkoty, vyzkoušejte
Přidané ingredience: piškoty
planeta 03. 02. 2014, 18:25