Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader
Jablečný štrůdl II.

Jablečný štrůdl II.

Obtížnost Čas přípravy
2h 20min
Čas vaření Celkový čas Porce
1h 0min 3h 20min
Nutriční hodnoty
4554 kalorií 158.0g cukrů 111.0g tuků 54.0g bílkovin

Příprava

Do mouky rozsekáme máslo i sádlo, přidáme žloutky, ocet smíchaný s vodou a solí a vypracujeme těsto, které dáme na cca 1-2 hod. odpočinout, ale může být v ledničce klidně přes noc, takže si můžete těsto udělat předem. V mezičase si nastrouháme jablka raději na plátky, nejsou pak tak mokré. Těsto rozdělíme na 4 díly a každý vyválíme na obdélníkovou placku délky plechu a na šířku cca 30 až 35 cm. Posypeme strouhankou osmaženou na másle a doprostřed dáme pruh jablek. Posypeme cukrem, skořicí a eventuálně rozinkami a jednu delší boční část těsta přeložíme přes jablka. Na to dáme další vrstvu jablek, opět cukr a koření a přes to přehneme druhý boční pruh těsta. Dáme na nevymazaný plech a upečeme dorůžova ve vyhřáté troubě asi tak na 160-170°C. Ještě horký bohatě potřeme rozpuštěným máslem s rumem a nakonec vychladlý pocukrujeme. Tato dávka těsta stačí na 4 nohavice na velkém plechu.

Bulb Tip k receptu

Můžeme závin vylepšit ořechy. Sádlo a máslo není dobré nahrazovat jiným tukem, protože sádlo dělá to těsto pěkně křehké a máslo zase jemné. Jablka nedávejte přesně na střed, ale kousek od středu, první vrstvu jablek překrýt tím užším a nakonec tím širším, aby ty dvě vrstvy jablek lépe překryl.
Říká se, že když se odkrojí patky, takže štrúdl tak nevlhne.


recepty73

08. 04. 2013, Recept navštíven: 1643x

Podobné recepty


Přidat recenzi
heladon
Restaurant_star Restaurant_star Restaurant_star Restaurant_star Restaurant_star
štrůdl dělám dost často, ale já místo strouhanky používám na jemno umleté vlašské ořechy

10. 04. 2013, 08:18

planeta
Restaurant_star
strouhanku nepoužívám ,lze použít drcené pičkoty, vyzkoušejte
Přidané ingredience: piškoty

03. 02. 2014, 17:25

Přidat komentář

Facebook komentáře