Jablečný štrůdl II.

Obtížnost

Čas přípravy

2h 20min
Čas vaření
1h 0min

Celkový čas

3h 20min

Porce


Nutriční hodnoty

4554 kalorií
158.0g cukrů
111.0g tuků
54.0g bílkovin


Příprava

Do mouky rozsekáme máslo i sádlo, přidáme žloutky, ocet smíchaný s vodou a solí a vypracujeme těsto, které dáme na cca 1-2 hod. odpočinout, ale může být v ledničce klidně přes noc, takže si můžete těsto udělat předem. V mezičase si nastrouháme jablka raději na plátky, nejsou pak tak mokré. Těsto rozdělíme na 4 díly a každý vyválíme na obdélníkovou placku délky plechu a na šířku cca 30 až 35 cm. Posypeme strouhankou osmaženou na másle a doprostřed dáme pruh jablek. Posypeme cukrem, skořicí a eventuálně rozinkami a jednu delší boční část těsta přeložíme přes jablka. Na to dáme další vrstvu jablek, opět cukr a koření a přes to přehneme druhý boční pruh těsta. Dáme na nevymazaný plech a upečeme dorůžova ve vyhřáté troubě asi tak na 160-170°C. Ještě horký bohatě potřeme rozpuštěným máslem s rumem a nakonec vychladlý pocukrujeme. Tato dávka těsta stačí na 4 nohavice na velkém plechu.

Tip k receptu

Můžeme závin vylepšit ořechy. Sádlo a máslo není dobré nahrazovat jiným tukem, protože sádlo dělá to těsto pěkně křehké a máslo zase jemné. Jablka nedávejte přesně na střed, ale kousek od středu, první vrstvu jablek překrýt tím užším a nakonec tím širším, aby ty dvě vrstvy jablek lépe překryl.
Říká se, že když se odkrojí patky, takže štrúdl tak nevlhne.

přidejte na:
recepty73

08. 04. 2013

Podobné recepty


Přidat recenzi
heladon
štrůdl dělám dost často, ale já místo strouhanky používám na jemno umleté vlašské ořechy

10. 04. 2013, 08:18

planeta
strouhanku nepoužívám ,lze použít drcené pičkoty, vyzkoušejte
Přidané ingredience: piškoty

03. 02. 2014, 17:25

Přidat komentář
Vaříte rádi? Zajímá Vás zdravá výživa a vše kolem jídla? Pak ste tu správně. sRecepty.CZ jsou komunitním portálem, kde se setkávají uživatelé s podobnými zájmy.