Jablečný štrůdl II.
Obtížnost
Čas přípravy
Čas vaření
Celkový čas
Porce
Nutriční hodnoty
Příprava
Do mouky rozsekáme máslo i sádlo, přidáme žloutky, ocet smíchaný s vodou a solí a vypracujeme těsto, které dáme na cca 1-2 hod. odpočinout, ale může být v ledničce klidně přes noc, takže si můžete těsto udělat předem.
V mezičase si nastrouháme jablka raději na plátky, nejsou pak tak mokré. Těsto rozdělíme na 4 díly a každý vyválíme na obdélníkovou placku délky plechu a na šířku cca 30 až 35 cm. Posypeme strouhankou osmaženou na másle a doprostřed dáme pruh jablek. Posypeme cukrem, skořicí a eventuálně rozinkami a jednu delší boční část těsta přeložíme přes jablka. Na to dáme další vrstvu jablek, opět cukr a koření a přes to přehneme druhý boční pruh těsta.
Dáme na nevymazaný plech a upečeme dorůžova ve vyhřáté troubě asi tak na 160-170°C. Ještě horký bohatě potřeme rozpuštěným máslem s rumem a nakonec vychladlý pocukrujeme. Tato dávka těsta stačí na 4 štrůdly na velkém plechu.
Tip k receptu
Můžeme závin vylepšit ořechy. Sádlo a máslo není dobré nahrazovat jiným tukem, protože sádlo dělá to těsto pěkně křehké a máslo zase jemné.
Jablka nedávejte přesně na střed, ale kousek od středu, první vrstvu jablek překrýt tím užším a nakonec tím širším, aby ty dvě vrstvy jablek lépe překryl.
Říká se, že když se odkrojí patky, tak štrůdl tak nevlhne.
08. 04. 2013