Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Recepty z kategorie Česká - stránka 61

Tvarohová pomazánka s mrkví

Tvarohová pomazánka s mrkví

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

100 g mrkve, 250 g tučného tvarohu, 300 g Lučiny, 50 g másla, 1 jablko

Očištěnou mrkev jemně nastrouháme a vyšleháme s měkkým tvarohem, lučinou, máslem a nastrouhaným jablkem. Dle chuti osolíme a promícháme.

Šunka se zeleným hráškem

Šunka se zeleným hráškem

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1/2 kg hrachu, 300 g uvařené uzené šunky, 2 cibule, 1 hrst petrželové nati, 50 g másla, špetka soli, špetka pepře, špetka muškátového ořechu, 1 lžička cukru krupice

Zelený hrášek propláchneme studenou vodou. Uvaříme doměkka ve slané vodě a necháme odkapat. Pokud je hrášek sterilizovaný není třeba jej vařit, stačí jen propláchnout. Do hrnce dáme máslo a na něm podusíme nakrájenou cibulku. Přidáme na malé nudli...

Mrkev v sýrové omáčce

Mrkev v sýrové omáčce

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

700 g mrkve, 60 g másla, 1 cibule, 50 g slaniny, 20 g hladké mouky, 3 dcl smetany, 150 g tvrdého sýra, špetka soli, 1 lžíce cukru krupice, špetka muškátového květu

Opláchnutou mrkev pokrájíme na nudličky. Na másle zpěníme drobně pokrájenou cibuli a slaninu, přidáme mrkev, osmahneme a zalijeme trochou vody. Přidáme sůl a cukr. Pod pokličkou dusíme doměkka a do vypaření vody. Ze zbytku másla a mouky připravíme...

Domácí krovky

Domácí krovky

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 kg cukru krupice, 1 konzerva Salka, 1 sáček vanilkového cukru, 5 dcl mléka, 125 g ztuženého pokrmového tuku

Vše, kromě tuku vaříme v hrnci 1 a 1/2 hodiny. Potom přidáme ztužený tuk a vaříme za stálého míchání 15 minut - chvíli trvá než se tuk vpije. Plech vylejeme studenou vodou a hned nalejeme hustou hmotu. Dáme do ledničky vychladnout přes noc a krájí...

Rajčatová marmeláda ochucená

Rajčatová marmeláda ochucená

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

3 kg rajčat, 1150 g cukru krystal, 5 sáčků ovocného čaje, 2 dcl vody, 2 sáčky Želírfixu 2 : 1, 3 lžičky kyseliny citronové

Dáme si do sklenky spařit 5 sáčků ovocného čaje. Doporučuji použít višňový, malinový, nebo jiný silně aromatický. Rajčata odšťavníme na mlýnku na ovoce. Získané 2 litry šťávy z rajčat smícháme s čajem a dáme vařit. V troše cukru rozmícháme oba Že...

Jablečná přesnídávka pro nejmenší

Jablečná přesnídávka pro nejmenší

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2,5 kg jablek, 1 tyčinka skořice, 1 necelé malé balení glukopuru (dle chuti)

Jablka oloupeme a zbavíme jádřinců. Nakrájíme na kousky a vložíme do hrnce s nepřilnavým povrchem. Podlijeme troškou vody a přidáme skořici. Přiklopíme. Vaříme na mírném plameni, dokud jablka nezměknou a nezačnou se měnit v kašovitou směs. Ke konc...

Angreštová marmeláda s ananasem

Angreštová marmeláda s ananasem

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

3 kg angreštu, 50 dkg bílého rybízu, 1 konzerva ananasového kompotu, 1500 g cukru krystal, 1 lžička kyseliny citronové, 2 Želírfixy 1:1

Angrešt, rybíz a ananas pomeleme na mlýnku na ovoce. Šťávu z kompotu doplníme do 2 litrů vylisovanou šťávou z angreštu a ananasu. Želírfixy promícháme s troškou cukru a přidáme do vařící šťávy. Povaříme 3 minuty a potom přidáme zbývající cukr a op...

Perníkové mléčné řezy

Perníkové mléčné řezy

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

3 lžíce včelího medu, 2 vejce, 200 g cukru krupice, 100 g másla, 1 sklenka mléka, 300 g hladké mouky, 1/2 balení kypřícího prášku do pečiva

Utřeme cukr, máslo a vejce a pak přidáme ostatní suroviny. Nalijeme na vymazaný a moukou vysypaný plech a upečeme ve středně vyhřáté troubě asi 30 minut. Po vychladnutí nakrájíme slabé proužky nebo kostičky a namáčíme celé v čokoládě a obalíme v k...

Vánoční oříšky do formiček

Vánoční oříšky do formiček

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

280 g hladké mouky, 100 g cukru moučky, 210 g Hery, 100 g strouhaných ořechů

Propracujeme těsto. Naplníme do formiček ve tvaru oříšků a upečeme při 150°C přibližně 20 minut.

Výborné citronové pusinky

Výborné citronové pusinky

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

5 bílků, 350 g cukru moučka, 1/2 citrónu

Bílky našleháme, přidáme polovinu cukru a postavíme nad páru. Tady zašleháme zbytek cukru a nakonec šťávu z citronu. Hmota musí být pevná a držet tvar. Naplníme cukrářský pytlík a stříkáme na plechy vyložené pečícím papírem. Pečeme v horkovzdušné ...

Šťavnatá ovocná bublanina

Šťavnatá ovocná bublanina

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

300 g polohrubé mouky, 200 g cukru krupice, 5 vajec, 250 ml oleje, 250 ml vaječného koňaku, 1 sáček vanilkového cukru, 1 sáček kypřícího prášku do pečiva, 500 g třešní, 2 lžíce hrubé mouky

Vejce vyšleháme s cukrem a vanilkovým cukrem do bohaté pěny. Snížíme rychlost šlehání a tenkým pramínkem přiléváme nejprve olej a potom vaječný likér (stále šleháme). Nejlepší a nejrychlejší je si vše předem připravit. Do směsi prosejeme mouku s ...

Játrová polévková zavářka

Játrová polévková zavářka

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

300 g hovězích nebo vepřových jater, 1 vejce, 100 g polohrubé mouky, sůl a pepř dle chuti, majoránka dle chuti, česnek dle chuti, hovězí nebo drůbeží vývar dle potřeby

Hovězí nebo vepřová játra pomeleme i s oloupaným česnekem. Přidáme vejce, sůl, pepř, majoránku a po promíchání polohrubou mouku. Játrovou směs dáme na síto s většími otvory (na halušky) a necháme pomalu prokapat do vařícího vývaru. Můžeme použít i...

Dobračka

Dobračka

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 tácek kořenové zeleniny, 1 lžíce másla, 1 l vody, 3 lžíce instantní světlé jíšky, 1 lžíce Vegety

Všechnu zeleninu očistíme a nahrubo postrouháme. Zelené bylinky dáme stranou. Rozehřejeme máslo a zeleninu na něm osmažíme do voňava. Zasypeme Vegetou nebo podobnou směsí, ještě necháme znovu restovat. Zalijeme vodou, uvedeme do varu. Jíšku sype...

Nugátový krém do různého cukroví

Nugátový krém do různého cukroví

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 konzerva Salka, 150 g másla, 50 g kakaa, 2 lžíce strouhaných ořechů

Do změklého másla postupně zašleháme celou plechovku Salka. Pak přidáme kakao a šleháme do zhoustnutí. Krém je krásně hladký a tuhý, hodí se do košíčků, plněných ořechů a na slepování jiného druhu cukroví. Do tohoto krému lze přidat i oříšky dle c...

Hojaldre

Hojaldre

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 balení listového těsta, 100 g cukru krupice, 1 lžíce skořice

Listové těsto rozválíme a nakrájíme na proužky asi 1 x 7 cm. Proužky dáváme na vymaštěný plech tak, že polovinu proužku jednou otočíme a naznačíme tvar mušle. Pečivo posypeme krystalovým cukrem smíchaným se skořicí a hojaldre pečeme v horké troubě...

Kypré podmáslové lívanečky

Kypré podmáslové lívanečky

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1/2 l podmáslí, 2 vejce, 3 lžíce cukru krupice, 200 g polohrubé mouky, 1 sklenka ovocné marmelády, 0,5 lžičky kypřícího prášku do pečiva

Podmáslí rozšleháme se žloutky, cukrem, moukou, práškem do pečiva a nakonec vmícháme tuhý sníh z bílků. Pečeme na menším množství tuku a ihned podáváme. Zdobit můžeme dle chuti - marmeládou skořicovým cukrem, nutelou, šlehačkou.

Nadívané rumbakoule

Nadívané rumbakoule

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

200 g rozinek, 240 g piškotů, 1 lžička mleté kávy, 1 dcl rumu, 200 g másla, 150 g lískových jader, 1 balení kokosu

Umeleme rozinky a piškoty, přidáme kávu, rum a máslo a vypracujeme na tuhou hmotu. Hmotou obalujeme lísková jádra a uválíme do koule asi o průměru 2 cm. Do mísy nasypeme trochu kokosové moučky, vložíme hotové koule a obalíme. Upravíme ještě tvar, ...

Žebírko s hříbkovo - smetanovou směsí v alobalu

Žebírko s hříbkovo - smetanovou směsí v alobalu

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

4 vepřové kotlety bez kosti, 200 g hřibů, 4 plátky šunky, sůl, pepř, 1 lžička másla, olej, 1/2 citrónu, 50 ml bílého vína, 150 ml smetany ke šlehání , 600 g brambor vařených ve slupce, pažitka

Kotlety zlehka naklepeme, osolíme, opepříme a na rozehřátém oleji je opečeme dozlatova. Z výpeku slijeme přebytečný olej, přidáme větší lžičku másla, plátky hříbků, pokapeme je citronovou šťávou, přihodíme šunku nakrájenou na nudličky, zalijeme ví...

Okurkovo-tvarohová pomazánka

Okurkovo-tvarohová pomazánka

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1/2 okurky, 2 stroužky česneku, 250 g jemného tvarohu, sůl a pepř dle chuti

Okurek nastrouháme najemno, česnek vylisujeme a se zbytkem promícháme v míse, aby se chutě spojily.

Rychlá veka z domácí pekárny

Rychlá veka z domácí pekárny

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

400 g hladké mouky, 250-300 ml vlažné vody, 2 lžička soli, 3 lžíce olivového oleje, 30 g droždí

Do domácí pekárny nalijeme vodu, přidáme hladkou mouku, sůl, olivový olej a rozdrobíme droždí. Zapneme program těsto a necháme zpracovat těsto. Mezitím si formu na srnčí hřbet vyložíme pečícím papírem. Jakmile je těsto hotové, přesuneme jej do for...

Osvěžující malinová dřeň

Osvěžující malinová dřeň

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1/2 l malin, 3 lžíce cukru moučka, 1-2 dcl vody

Čerstvé maliny utřeme s cukrem a rozředíme vodou. Hotovou směs nalijeme do formiček z umělé hmoty a necháme zmrazit.

Koláč s rybízovým sněhem

Koláč s rybízovým sněhem

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

250 g cukru krystal, 150 ml studeného mléka, 4 bílky, 300 g hrubé mouky, 4 žloutky, 1 sáček vanilkového pudinkového prášku, 100 g másla nebo Hery, 1 sáček kypřícího prášku do pečiva, 500-800 g červeného rybízu

Do mísy vložíme 150 g krystalového cukru a 1 vanilkový pudink. Promícháme a vsypeme obraný, propláchnutý a okapaný rybíz. Mražený nerozmrazujeme. Lze použít 500 - 800 g, záleží na tom, kdo kolik rád. Ušleháme tuhý sníh ze 4 bílků a obracením vařeč...

Pivní psi

Pivní psi

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 balení kulatých tvarůžků, 3 lžíce Ramy, 2 cibule, 5 plátků chleba, 10 feferonek, 1 balení mleté pálivé papriky

Krajíčky chleba rozpůlíme, namažeme Ramou Classic. Tvarůžky obalíme po obvodu v pálivé paprice, položíme na namazaný chléb, na to dáme kolečko cibule a feferonku, propíchneme párátkem a pivní psi podáváme jako jednohubku.

Topinka v sýrovém těsíčku

Topinka v sýrovém těsíčku

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 plátky chléba, 1 vejce, špetka soli, 100 g strouhaného sýru, 3 lžíce oleje

Krajíček chleba opečeme z jedné stany na oleji, před dopečením potřeme rozšlehaným vajíčkem se sýrem, otočíme a opečeme i ze sýrové strany. Před podáváním můžeme osolit a topinku v sýrovém těstíčku ozdobíme dle vlastní chuti.

Koule z jablek

Koule z jablek

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 jablka, 1/4 l vody, 2 lžíce cukru krupice, 1 lžíce rozinek, hrst vlašských ořechů

Jablka oloupeme a nakrájíme na kostky. Cukr zalijeme trochou vody, uvaříme hustý sirup, přidáme jablka a povaříme. Nakonec přimícháme mleté a sekané ořechy a rozinky, promícháme a odstavíme. Z částečně vychladlé hmoty děláme kuličky, které obalíme...

stránka: