Telecí řízek s pošírovaným chřestem a citrónovou omáčkou
Obtížnost
Čas přípravy
Čas vaření
Celkový čas
Porce
Nutriční hodnoty
Příprava
Potřebujeme 2 ks zeleného chřestu, ze kterých odkrojíme dřevnatý konec a dáme pomalu táhnout do osolené vroucí vody s bílým chřestem 2 ks, který se musí oloupat od tvrdé slupky a odříznout od dřevnatého a hořkého konce. Vaříme cca 5-6 minut. Uvařený bílý chřest dáme zchladit do ledové vody. Z telecí kýty si nakrájíme řízek 150 g, naklepeme a obalíme v hladké mouce 15 g, v osoleném rozšlehaném vajíčku 1 ks a troškou smetany na šlehání 30 ml a ve strouhance 50 g. Obalený řízek pomalu smažíme v přepuštěném másle 150 g. Přepuštěné máslo si uděláme tak, že si obyčejné máslo rozpustíme a sbíráme z něj syrovátku, čímž získáme jen čistý tuk, který se při smažení nepřipaluje. Z omytého citrónu 1 ks nastrouháme kůru a společně s vymačkanou šťávou dáme svařit s 30% smetanou na šlehání 150 ml, necháme zredukovat na poloviční množství. Omáčku dáme do šlehačkové láhve. Na talíři pokrájíme chřest na 2 cm špalíčky, které pokapeme rozpuštěným máslem 5 g, přidáme osmažený řízek a chřest zastříkneme našlehanou citrónovou omáčkou.
Šéfredaktor26. 04. 2013