Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Recepty z kategorie Jídlo na každý den - stránka 49

Krupková polévka s bramborem

Krupková polévka s bramborem

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

50 g krup, 100 g brambor, vývar z uzeného masa, 20 g cibule, 2 stroužky česneku, 30 g sádla, paprika - koření, sůl, majoránka, 60 g zeleniny (mrkev, celer, petržel, květák)

Na sádle zpěníme nakrájenou cibuli a papriku, přidáme nastrouhanou nebo nakrájenou zeleninu, osmahneme, zalijeme vodou s vývarem z uzeného masa, osolíme, přidáme přebrané, propláchnuté a spařené krupky a na kostky nakrájené brambory a uvaříme. Pol...

Polévka z míchané zeleniny

Polévka z míchané zeleniny

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

100 g brambor, 100 g rajčat, 20 g másla, 1/2 kostky masoxu, petrželka, 100 g zeleniny (mrkev, celer, petržel, květák)

Květák rozebereme na růžičky, zeleninu a brambory nakrájíme na větší kousky. Vše osmažíme na másle, zalijeme vodou, osolíme, přidáme půl kostky masoxu a zvolna vaříme. Před dokončením přípravy dáme do polévky krátce povařit oloupaná, na čtvrtky na...

Kapustová polévka

Kapustová polévka

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

150 g hlávkové kapusty, 1 cibule, 30 g sádla, 30 g hladké mouky, 1 párek, 10 g slaniny, sůl, pepř, česnek

Na nudličky nakrájenou kapustu dáme vařit do osolené vody nebo do vývaru z kostí. Zahustíme tmavší cibulovou jíškou a povaříme. Okořeníme pepřem a utřeným česnekem. Polévku podáváme s párkem nakrájeným na kolečka a osmaženým na slanině.

Kuřecí řízek plněný houbovou směsí

Kuřecí řízek plněný houbovou směsí

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

4 ks kuřecích prsou, 150 g Hlívy ústřičné, 100 g hub- žampiónů, 2 ks jarní cibulky, 30 g trvanlivého salámu (Poličanu), 2-3 lžičky soli, 1 lžička pepře, 2 špetky mletého zázvoru, 1 hrneček hladké mouky, 2 ks vejce, 1 hrneček strouhanky, 1 hrneček rostlinného oleje

Nejdříve si připravíme nádivku: Hlívu i žampióny pokrájíme na plátky, cibulku také nakrájíme najemno. Na pánev dáme lžíci oleje a do rozpáleného vhodíme připravené houby, krátce osmahneme, přidáme cibulku, osolíme, opepříme, okořeníme špetkou záz...

Celerová polévka

Celerová polévka

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

100 g celeru, 100 g brambor, 30 g másla, 1 kostka masoxu, 30 g cibule, 30 g hladké mouky, sůl, pepř, 50 ml mléka, 1 žloutek, celerová nať, 80 g chleba, olej

Nahrubo nastrouhaný celer osmahneme na másle, zalijeme vodou s masoxem, osolíme, přidáme nakrájené brambory, krátce povaříme, zahustíme cibulovou jíškou a dovaříme. Potom polévku prolisujeme, zjemníme žloutkem rozmíchaným v mléce, okořeníme pepřem...

Brukvová polévka

Brukvová polévka

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

200 g brukve, 10 g másla, 40 g hladké mouky, 30 g másla na jíšku, 50 ml mléka, 1 žloutek, sůl, petrželka

Na kostičky nakrájenou brukev osmahneme na másle, zalijeme horkou vodou, osolíme, zahustíme světlou jíškou a vaříme zhruba půl hodiny. Do uvařené polévky rozšleháme žloutek s mlékem, přidáme nasekanou petrželku a podle chuti můžeme přidat pepř. Pr...

Jemná bramborová polévka

Jemná bramborová polévka

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g brambor, 1 l mléka, sůl, vývar z kmínu, 20 g másla, petrželka, 1 cibule

Oloupané brambory nakrájíme na kostky a uvaříme v osolené vodě s kmínem doměkka. Potom je prolisujeme i se zbytkem vody, zalijeme mlékem, osolíme a dobře rozmícháme. Zjemníme čerstvým máslem a okořeníme nasekanou petrželkou. Do hotové polévky přid...

Pudink se skleněným ovocem

Pudink se skleněným ovocem

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

500 ml mléka, 1 sáček pudinkového prášku s vanilkovou příchutí, 2 lžičky cukru krupice, 4 lžíce moučkového cukru, 2 kelímky smetany ke šlehání , 1 konzerva broskví, 1 konzerva jahod, 1 sklenka třešní, 1 balení čiré želatiny

Odlijeme si trochu mléka do hrníčku, zbytek mléka dáme vařit. Do mléka v hrníčku přisypeme práškový pudink a cukr krupici, promícháme, a když mléko v hrnci vře, přilijeme tuto směs do vroucího mléka a mícháme, dokud nemáme hustý pudink. Poté pudin...

Fazolová polévka  III., rychlá verze

Fazolová polévka III., rychlá verze

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

uzené maso, 2 konzervy bílých fazolí ve slaném nálevu, 3 velké brambory, sůl, 3-4 bobkové listy, 4-6 kuliček nového koření, máslo na jíšku, hladká mouka na jíšku, voda

Dáme vařit uzené maso, přidáme sůl, bobkový list a nové koření. Fazole z konzervy vlijeme na síto a propláchneme. Oloupeme si brambory a nakrájíme je na kostičky. Když je maso měkké (podle druhu zvoleného masa někdy stačí 3O minut), vyndáme je a p...

Fazolová polévka  II.

Fazolová polévka II.

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 uzené koleno, 0,5 kg bílých malých fazolí, 4 velké brambory, sůl, 3-4 bobkové listy, 4-6 kuliček nového koření, voda

V tlakovém hrnci dáme vařit uzené koleno a fazole - vložíme vše do hrnce, zalijeme vodou tak, aby vše bylo ponořeno - musíme počítat s tím, že fazole "nabydou". Přidáme nové koření a bobkový list. Celková doba varu, tedy až do otevření hrnce, je 3...

Bramborový dortíček

Bramborový dortíček

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2-3 velké brambory, 1 velká cibule, sůl, pepř, tymián, oregano, 1 vejce, smetana

Brambory oloupeme a na struhadle je nastrouháme na tenké plátky, dáme do mísy a ochutíme, důkladně promícháme. Pak je naskládáme do zapékací misky, můžeme použít i malou dortovou formu. Smícháme vejce a smetanu a nalijeme na brambory. Pečeme do rů...

Hustá čočková polévka se smetanou

Hustá čočková polévka se smetanou

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

450 g čočky, 200 g hladké mouky, 1 lžíce másla, lžíce polévkového koření (Magi), špetka soli, 1 cibule, 300 g mrkve, balení zakysané smetany, lžíce majoránky

Čočku si necháme aspoň 2 hodiny před vařením namočenou(asi dvojnásobné množství vody než čočky), ve stejné vodě ji začneme vařit s celou oloupanou cibulí. Vaříme asi 10 minut a zatím si můžeme nakrájet mrkev na kousky(ale ne moc malé, aby se nám ...

Tvarohová buchta

Tvarohová buchta

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

Těsto: 3 hrnečky polohrubé mouky, 1 hrneček cukru krupice, 1 sáček kypřícího prášku do pečiva, Nádivka: 750 g tvarohu v kostce, 3 vejce, 350 ml mléka, cukr krupice dle chuti, 2 lžíce rumu, 1 sáček vanilkového pudinkového prášku, citrónová kůra z 1 plodu, 200 g Hery na pokladení

Všechny suroviny na těsto promícháme v sypkou směs. Dále si připravíme nádivku: V míse šlehačem zpracujeme všechny ingredience do krémovité hmoty. Pekáč vyložíme papírem na pečení, rovnoměrně vsypeme polovinu těsta, na které pak nalijeme tvaroho...

Jablkový koláč

Jablkový koláč

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

4 ks vajec, 250 g cukru krupice, 800 g polohrubé mouky, 1 balení kypřícího prášku do pečiva, 1 kelímek smetany, 500 g jablek, 200 g polohrubé mouky na žmolenku, 125 g moučkového cukru, 100 g másla

Vejce utřeme s cukrem, přidáme mouku, ve které jsme smíchali prášek do pečiva, smetanu a uděláme těsto. Takto připravené těsto nalijeme na tukem vymazaný a hrubou moukou vysypaný plech, navrh těsta navrstvíme na plátky nakrájený jablka, posypeme s...

Kuřecí plátek s bazalkou a česnekem

Kuřecí plátek s bazalkou a česnekem

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 ks kuřecích prsou, lžíce bazalky, trocha soli, 2 stroužky česneku, 1 lžíce olivového oleje, jarní cibulka

Kuřecí prsa omyjeme a naklepeme(nejlépe neostnatou paličkou), lehce osolíme a posypeme bazalkou z obou stran. Pečeme na rozehřáté pánvičce na trošce oleje, můžeme podlévat vodou, aby bylo maso šťavnatější a vytvořila se nám šťáva. Když už jsou prs...

Placičky z cukety

Placičky z cukety

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

400 ks cukety, 100 g klobásového kabanosu nebo klobásy, 100 g tvrdého sýra, 2 stroužky česneku, 2 vejce, 3 lžíce polohrubé mouky, 3 lžíce strouhanky, majoránka, pepř, Vegeta

Cuketu nahrubo nastouhanou necháme odpočinout, ať pustí co nejvíce vody. Mezi tím si připravíme nahrubo nastouhaný klobásový kabanos,najemno nastrouhaný sýr, přidáme vejce, česnek, majoránku, pepř, vegetu a přidáme cuketu zbavenou nadbytečné vody....

Kroupová polévka

Kroupová polévka

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

100 g krup, 1 l hovězího vývaru z kosti, 1 špetka soli

Kroupy ráno předem dobře propereme v cedníku a necháme aspoň hodinu namočené. Poté je slijeme, znovu zalijeme vodou, osolíme a přivedeme k varu. Dle velikosti je vaříme 20 - 40 minut, dokud úplně nezměknou. Pak je zcedíme. Vývar - z hovězích kost...

Grenadýrmarš

Grenadýrmarš

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

300 g hrachu, 300 g kysaného zelí, 1 kg cibule, 100 g sádla, špetka soli

Hrách dáme přes noc namočit do vody a druhý den ho uvaříme doměkka, poté scedíme. Cibuli oloupeme, nadrobno nasekáme a zpěníme ji na rozpuštěném sádle, poté přidáme překrájené zelí na menší kousky a podusíme doměkka. Když je zelí měkké, přidáme uv...

Plovdivské maso s rýží

Plovdivské maso s rýží

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

0,5 kg vepřového masa , 2 větší cibule, 3 lžíce mleté sladké papriky, 1 lžička grilovacího koření, špetka soli, 1 větší konzerva rajčatového protlaku

Cibuli nakrájíme nadrobno a lehce osmažíme na troše tuku. Vepřové maso nakrájíme na nudličky a přidáme k cibuli, osolíme a až cibulka zrůžoví, přidáme papriku a grilovací koření, podlijeme vodou a dusíme. Až maso změkne, přidáme rajský protlak, do...

Kuřecí řízky s hořčičnou omáčkou

Kuřecí řízky s hořčičnou omáčkou

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

4 kuřecí řízky z prsou, sůl, čerstvě mletý pepř, 1 lžíce oleje, 1 lžička oregana, 100 ml zeleninového vývaru, 1 lžička Dijonské hořčice, 1 lžička podrcených hořčičných semínek, 1 lžička škrobové moučky, 1 lžíce citrónové šťávy, 1/2 lžičky cukru

Kuřecí řízky opláchneme,osušíme,osolíme,opepříme,potřeme olejem a posypeme oregánem.Zabalíme je do alobalu,vložíme do trouby vyhřáté na 180C a pečeme cca 20min.Vývar smícháme v malém rendlíku s hořčicí,podrcenými semínky,citronovou štávu,škrobovou...

Francouzská cibulačka

Francouzská cibulačka

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 l zeleninového vývaru, 2 lžíce olivového oleje, 5 ks cibule, 2 stroužky česneku, 2 lžíce hladké mouky, 2 dcl bílého vína, asi 1 lžíce soli, 1 troška pepře, 1-2 bobkové listy, 1 lžička tymiánu, 150 g strouhaného Eidamu (Edam), 1 troška petrželky, bageta

Oloupanou cibuli nakrájíme na silná kolečka a lehce osmažíme na oleji. Zasypeme hladkou moukou a důkladne rozmícháme. Zalijeme vývarem, přidáme koření, celé stroužky česneku a víno. Vaříme asi půl hodiny. Mezitím opražíme plátky bagety (nešlo mi z...

Bleskové rizoto s kari

Bleskové rizoto s kari

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

350 g rýže, 1 špetka soli, 1 kostka zeleninového bujónu, 2 lžíce olivového oleje, 1 lžička kari , 200 g šunky, 100 g tvrdého sýra, 250 g mražené zeleninové směsi

Propláchnutou rýži zalijeme horkou vodou, osolíme, přidáme bujonovou kostku a vaříme 15 minut. Scedíme a necháme odkapat. V rendlíku rozpálíme olej, nasypeme na něj kari, zeleninu a na kostičky nakrájenou šunku. Krátce vše podusíme, přisypeme rýži...

Kuře v cibuli

Kuře v cibuli

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 kuře, 1 špetka soli, 3 stroužky česneku, 2 velké cibule

Kuře rozdělíme na porce, kůži stáhneme, maso osolíme a potřeme prolisovaným česnekem. Cibuli nakrájíme nahrubo nebo na kolečka. Kuře dáme do ohnivzdorné skleněné nádoby a vložíme zasypané cibulí do mikrovlné trouby. Pečeme na plný výkon trouby 10 ...

Zelenina s kuřecími prsíčky

Zelenina s kuřecími prsíčky

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

200 g lusk§ cukrového hrášku, 1 ks pórku, 300 g kuřecích prsou, 1 lžíce olivového oleje, pepř, 200 ml zeleninového vývaru, 200 g čerstvého sýra

Zeleninu očistíme a omyjeme,mrkev a porek nakrájíme na menší kousky.Zeleninu jednotlivě povaříme asi 2 min.v osolené vodě,poté necháme okapat v sítu.Kuřecí řízky nakrájíme na nudličky,ve velké pánvi rozehřejeme olej,přidáme maso a opékáme ze všech...

Bramborové noky se špenátem a slaninou

Bramborové noky se špenátem a slaninou

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

400 g Gnocchi (bramborových noků), 3 lžíce oleje, 1 cibule nakrájená nadrobno, 100 g sýru s modrou plísní nakrájeného nadrobno, 200 g zakysané smetany, 250 g čerstvého nasekaného špenátu, 150 g anglické slaniny nakrájené na kostičky

Noky uvaříme podle návodu.V hluboké pánvi opečeme na oleji cibulku,aby zesklovatěla,přidáme plísnový sýr a zakysanou smetanu a při střední teplotě necháme rozpustit.Přidáme špenát a prohřejeme jej.Slaninu opražíme na jiné pánvi nasucho dozlatova.L...

stránka: