Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Recepty z kategorie Jídlo na každý den - stránka 45

Bratislavská kotleta

Bratislavská kotleta

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 kg vepřové kotlety, 1 velká cibule, 2 lžíce rostlinného oleje (může být řepkový), 2 kostky hovězího bujónu, 3 špetky soli, 3 špetky pepře, 3 lžíce hrášku, 1 mrkev, kousek celeru, 1 lžíce octa, 1 sterilovaná okurka, 2 l vody, 2-3 lžíce polohrubé mouky, 3-5 dcl plnotučného mléka

Cibuli nakrájíme najemno a necháme zesklovatět na oleji. Přidáme na plátky nakrájenou kotletu, osolíme, opepříme a krátce podusíme. Přidáme vodu, hovězí bujóny, mrkev nakrájenou na kostky, celer nakrájený na kostky a hrášek. Vaříme cca 2h, dokud m...

Jemneho kotlety

Jemneho kotlety

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

4 vepřové kotlety bez kosti, troška česnekové drťi (Rossk), 100 ml olivového oleje, 1 lžička bazalkového pesta, 3 velmi tence nakrájená rajčata, špetka soli

Vepřové kotlety omyjeme a nemusíme naklepávat. Naložíme je do směsi olivového oleje a česnekové drti (dle chuti si přidejte, kolik máte rádi) cca na 2 hodiny. Pak je trošku nasolíme a zprudka osmahneme na pánvi. Poté ztlumíme oheň a podusíme cca 1...

Vepřové roládky plněné párkem

Vepřové roládky plněné párkem

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

400 g vepřového masa - 2 válečky z kýty, 2 párky, sůl, pepř barevný (čtyř barev), máslo na opečení masa, olivový olej na opečení masa

Ostrým nožem vytvoříme do každého vepřového válečku hluboký zářez, kterým vytvoříme úzkou kapsu. Do ní vsuneme nožičku párku. Maso pak osolíme a opepříme čerstvě mletým pepřem 4 barev. Dáme rozpálit pánev a na ni nalijeme trochu olivového oleje a ...

Pohankové kroupy vařené

Pohankové kroupy vařené

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

100 g pohankových krup, špetka soli, trocha olivového oleje

Kroupy propláchneme, dáme vařit vodu, asi 1,5 x víc než máme krup. Do vroucí osolené vody dáme kroupy a vaříme asi 4 minuty (pokud jsme dali moc vody, tak trochu déle, aby se vyvařila) a necháme pár minut "dojít" a pak zakápneme olivovým olejem.

Tvarožník podle paní Zátopkové

Tvarožník podle paní Zátopkové

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

150 dkg dětské krupice, 150 g másla, 1 balení kypřícího prášku do pečiva, 500 g tvarohu, 4 ks vajec, 180 g cukru moučky, 1 hrst rozinek

V míse smícháme tvaroh s dětskou krupičkou, promísenou s práškem do pečiva, podle chuti přidáme rozinky a vmícháme. Vejce oddělíme žloutky od bílků a z bílků ušleháme se špetkou soli tuhý sníh. Žloutky utřeme s máslem a cukrem, lehce vmíchám...

Červená česnečka

Červená česnečka

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1,5 l vody, 1 kostka masoxu, 2 lžíce oleje, 7 stroužků česneku, 6 lžic kečupu nebo malá konzerva rajčatového protlaku, špetka pepře, troška soli, 200 g vlasových nudlí

Svaříme vodu s masoxem, případně použijeme vývar z masa nebo kostí. Do pánvičky dáme olej a rozehřejeme ho. Česnek nakrájíme na tenké plátky a necháme v oleji za častého míchání zrůžovět (hlídáme, aby se nepřepálil). Když začne růžovět, přendáme h...

Bílá zelňačka s pohankou a houbami

Bílá zelňačka s pohankou a houbami

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1/2 sáčku kyselého zelí, 1 cibule, 1 kostka masoxu, 1/2 hrnečku pohankové lámanky, 1 lžíce hladké mouky, 1 lžíce másla, 150 ml sladké smetany, 2-3 lžičky soli, 1 lžička drceného kmínu, 1 lžička pepře, 2-3 lžíce sekané pažitky, 1 hrst mražených nebo sušených hub

Zelí dáme vařit do osolené vody s kmínem a kostkou masoxu. Jestliže použijeme sušené houby, přidáme je hned k zelí, máme-li mražené, přidáme je k zelí asi po čtvrt hodině varu. Když je zelí skoro měkké, uděláme si jíšku z másla a mouky a polévku z...

Tvarůžkové koule podle Petra Novotného

Tvarůžkové koule podle Petra Novotného

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

200 g tvarůžků, 150 g Eidamu , 1 hrneček strouhanky, 3-4 ks bílky, špetka pepře, špetka mleté papriky , 1 hrneček rostlinného oleje

Tvarůžky i eidam si nastrouháme najemno. Z bílků ušleháme tuhý sníh. V míse smícháme sýry, přidáme ušlehaný sníh, zahustíme hrstí strouhanky a okořeníme pepřem a paprikou. Solit není třeba, sýry jsou slané dost, ale kdo má rád slanější, může, samo...

Vepřové závitky s chutí Itálie

Vepřové závitky s chutí Itálie

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g vepřové kýty, 2-3 lžíce bazalkového pesta, 8 ks sušených rajčat naložených v oleji, 1 balení Mozzarelly (1 kulička), 50-100 ml bílého vína, 150 ml sladké smetany, 80 g Nivy, 1-2 lžičky soli, 1 lžička pepře, 2 lžíce rostlinného oleje

Z masa upravíme 4 větší plátky, které naklepeme, mírně osolíme a opepříme. Každý plátek potřeme asi 1/2 lžící bazalkového pesta, do středu masa položíme dva kousky okapaných rajčátek a 1/4 Mozzarelly. Plátky zamotáme do závitků, upevníme párátky a...

Kuřecí v dýni s bramborem pro nejmenší

Kuřecí v dýni s bramborem pro nejmenší

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 středně velký brambor, 50 g dýně hokkaidó, 50 g kuřecích prsíček (velmi najemno nakrájených), 1 dcl kojenecké vody, 1 lžička slunečnicového oleje (olivového)

Brambory, maso a dýni uvaříme doměkka (dýni klidně přihoďte k bramborům a masu, ale později, protože se uvaří dříve). Vše potom buď propasírujeme nebo pomeleme (záleží na věku dítěte). Nakonec přimícháme olej a ihned podáváme.

Hovězí na celeru

Hovězí na celeru

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

4 plátky hovězího zadního, 1 cibule, 1-2 kořeny bulvového celeru, 1 lžíce másla, 3 lžíce hladké mouky, pepř, kmín, sůl

Celer a cibuli oloupeme a nastrouháme najemno. Plátky hovězího naklepeme, opepříme, osolíme, okmínujeme, obalíme v hladké mouce a na rozpáleném tuku opečeme po obou stranách. K opečenému masu přidáme cibuli a celer a ještě chvíli společně opékáme,...

Zeleninový pilaf s rajčaty

Zeleninový pilaf s rajčaty

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 šálky rýže, 1 cibule, 2 ks mrkve, 2 ks rajčat, 1 paprika , 4 stroužky česneku, zelené bylinky, rostlinný olej

Rýži propláchneme a nasypeme do hrnce. Zalijeme menším množstvím vody tak, aby voda sahala na prst nad rýží. Osolíme a vaříme za stálého míchání na středním plameni, dokud se voda neodpaří. Rýže by měla zvětšit svůj objem. Potom do hrnce vlijeme 3...

Filety zapečené s bešamelem

Filety zapečené s bešamelem

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

4-5 plátků pangasia, 200 g žampionů, 50 g másla, 400 ml mléka, 100 g taveného sýra, 2 lžíce hladké mouky, 1-2 ks cibule, špetka soli, špetka Vegety, špetka pepře

Rozmrazené filety z oboch strán nasolíme a môžeme aj pokvapkať citrónovou šťavou. Osmahneme cibuľu a na nej podusíme šampiňóny, posolíme a okoreníme /opepříme :-)/. V druhom hrnci si pripravíme bešamel: roztopíme maslo, na ňom jemne osmahneme m...

Portugalské filé

Portugalské filé

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

4-6 ks rybího filé, 1/8 l oleje, 3 stroužky česneku, sůl, pepř, 1 lžička oregana, petrželová nať, kopr, Na omáčku: 8 lžic majonézy, 6 lžic smetany ke šlehání (šlehačky), 6 lžic mléka, 2 lžičky hořčice, 1/2 citrónu, sůl, pepř, 1/2 lžičky cukru, 2 lžičky Worcesterské (Worcesterové) omáčky, petrželová nať, kopr, řeřicha, pažitka

Filé nakrájíme na plátky asi 2-3 cm silné, naskládáme do nádoby a zalijeme asi polovinou oleje, do něhož přidáme nastrouhaný česnek, pepř, sůl, oregáno, petrželku a kopr. Necháme v chladu 24 hodin. Pak opečeme na oleji. Mezitím si připravíme omáčk...

Ragů z tresky nebo rybího filé

Ragů z tresky nebo rybího filé

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

4 ks rybího filé nebo 2 tresky, sůl, pepř, olej, 750 g brambor, 1 lžíce hladké mouky, 2-3 stroužky česneku, 1 bobkový list, 1 snítka tymiánu, 1 hrst zelené petrželky, 4 lžíce másla nebo oleje, pár lžic smetany

Tresku nebo filé nakrájíme na kostky, osolíme a opepříme. Na rozehřátém másle nebo oleji opečeme oloupané brambory, nakrájené na silnější plátky, poprášíme moukou a opékáme. Přidáme rozdrcený česnek, bobkový list, tymián, petrželku, rybu a ve vyhř...

Zapečené kapustičky s bramborem a uzeným

Zapečené kapustičky s bramborem a uzeným

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

200 g brambor, 2 stroužky česneku, 2 lžíce oleje, 2 ks jarních cibulek, 200 g mražené růžičkové kapusty, sůl, pepř, kmín, oregano, 600 g uzeného masa, 2 ks vajec, 250 ml zakysané smetany

Brambory uvaříme ve slupce doměkka a nakrájíme na větší plátky. Česnek oloupeme a nakrájíme na plátky. Cibulky očistíme a nakrájíme na kolečka. V pánvi rozpálíme olej a krátce orestujeme brambory s česnekem a cibulí. Přidáme kapustičky a 2 minuty ...

Nekynuté houstičky paní Evy

Nekynuté houstičky paní Evy

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

1 kg hladké mouky, 1 balení droždí (kvasnic), 30 g cukru, 1/2 l mléka, 80 g ztuženého pokrmového tuku Omega, 1 žloutek, 1 lžička soli

Všechny suché směsi smícháme, rozdrobíme kostku droždí, vlijeme rozhřátý tuk omega, přidáme žloutek a postupně přiléváme mléko - vypracujeme vláčné a nelepivé těsto - nic NEKYNE; pak tvarujeme rohlíčky či houstičky..., lze je dělat naslano i nasla...

Domácí pečený chléb s překvapením

Domácí pečený chléb s překvapením

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g hladké mouky, 300 ml vody, 25 g droždí (kvasnice), 60 g Vysočiny, 1 balení taveného sýra, 1 lžička soli, 1 lžička cukru krystal, 3 lžíce česneku - sušené kořenící směsi

Do plechové nádoby od domácí pekárny nalijeme 300 ml vody. Poté nasypeme 500 g hladké mouky. Doprostřed mouky uděláme důlek a vložíme do něj droždí (čerstvé, sušené). Do pravého kraje umístíme lžičku cukru, do levého lžičku soli. Do dalšího volnéh...

Dušené kuřecí paličky

Dušené kuřecí paličky

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

6 ks kuřecích paliček (stehýnek), 1-2 stroužky česneku, 1 vrchovatou lžíci nasekané petrželky, 1 lžíce rajčatového protlaku, 1 větší rajče, sůl, pepř, olej

Do hrnce (nejlépe litinového) dáme olej a paličky na něm opečeme, aby získaly barvu. Česnek nakrájíme na plátky, přidáme jej ke kuřeti spolu s nasekanou petrželkou, lžící rajského protlaku a rajčetem nakrájeným na kostičky. Osolíme, opepříme, přil...

Vepřové plátky na česneku

Vepřové plátky na česneku

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

4 plátky libového vepřového masa, sůl, pepř, grilovací koření (případně jiné dle chuti), 4-8 stroužků česneku, voda na podlití, olej, sádlo

Připravíme si maso(do pekáčku dáváme vždy jako plátky, chuť česneku a koření je lepší a maso se rychleji peče), okořeníme, česnek rozdrtíme se solí a potřeme tím maso. Plátky dáme do pekáčku s troškou oleje a sádla a zalijeme asi sklenkou vody(aby...

Dušené kedlubny se zakysanou smetanou

Dušené kedlubny se zakysanou smetanou

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

3 ks kedlubnů, 3 lžíce másla, 1 lžíce hladké mouky, 1 balení zakysané smetany, ocet, cukr, sůl, zelená petrželka

Kedlubny okrájíme, omyjeme a pak nakrájíme na tenčí nudličky. Vložíme do hrnce a zalijeme 200 ml vody. Vše osolíme a necháme pod pokličkou dusit do změknutí. Když kedlubny změknou, přebytečnou vodu slijeme a přidáme 3 lžíce másla. Zaprášíme hladko...

Zapékané houby se sýrem

Zapékané houby se sýrem

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g klouzků, 1 cibule, 1 stroužek česneku, 50 g másla, sůl, pepř bílý, 200 ml smetany, 2 ks žloutků, 2 lžíce nasekané pažitky, 80 g strouhaného parmazánu/parmezánu

Houby očistíme, zbavíme nožek a klobouky nakrájíme na plátky. Cibuli a česnek oloupeme a nasekáme najemno. V pánvi rozehřejeme 40 g másla a cibuli s česnekem na něm necháme zesklovatět. Přidáme houby a dusíme, dokud se neodpaří voda. Zapékací form...

Marinovaná hlíva v těstíčku s pažitkovým dipem

Marinovaná hlíva v těstíčku s pažitkovým dipem

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 balení Hlívy ústřičné, 3 lžíce olivového oleje, 2-3 lžičky citronové šťávy, 2-3 lžičky soli, 1 lžička pepře, 2 lžičky tymiánu, 1 lžička česneku - sušeného, 2 ks vajec, 50-100 ml bílého vína, 2-3 lžíce hladké mouky, 1 lžíce Solamylu, 100 ml bílého jogurtu, 1 lžíce zakysané smetany, 2-3 lžíce pažitky, 1 hrneček rostlinného oleje

Trs hlívy rozkrájíme na jednotlivé plodnice a očistíme je. Připravíme si marinádu: Olivový olej smícháme s citrónovou šťávou, 1/2 lžičkou pepře, 1 lžičkou soli, tymiánem a sušeným česnekem. Směs dobře prošleháme. Kloboučky hlívy promícháme s ma...

Zapékané brambory s rajčaty

Zapékané brambory s rajčaty

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

250 g nerozvařených brambor, sůl, 500 g masitých rajčat, 2 cibule, 1 snítka šalvěje, 3 lžíce olivového oleje, čerstvě mletý pepř, 125 g plátkového pikantního sýra

Omyté, neloupané, pokud možno stejně velké brambory vaříme asi 20 minut v osolené vodě, pak je scedíme. Brambory necháme trochu opařit, oloupeme je a nakrájíme na tenčí plátky. 1/2 kg masitých rajčat omyjeme pod tekoucí vodou, osušíme papírovou u...

Smažené palačinky plněné sýrem

Smažené palačinky plněné sýrem

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

240 g hladké mouky + trocha na obalení, 0,75 l mléka, 2 ks vajec + 1 vejce na obalení, tuk, olej na smažení, Na náplň: 10-12 plátků sýra (podle počtu palačinek), strouhanka na obalení

Z vajec, mouky a mléka si připravíme těsto a upečeme tenké palačinky. Do každé z nich vložíme tenký plátek sýra, zabalíme a takto připravené palačinky obalíme v trojobalu a osmažíme. Podáváme se zeleninovým salátem, dobrý je hlávkový, nebo papriko...

stránka: