Koláč se smaženými jablky
Obtížnost
Čas přípravy
Čas vaření
Celkový čas
Porce
Nutriční hodnoty
Příprava
Jablka oloupeme, rozčtvrtíme, odstraníme části jádřinců a nakrájíme na tenké plátky, které pokapeme citrónovou šťávou. V pánvi rozpustíme tři lžíce másla a plátky jablek na něm krátce dozlatova opečeme. Necháme vychladnout. V misce rozšleháme zbytek másla, postupně přidáváme cukr, vanilkový cukr, sůl a citrónovou kůru. Po jednom pak přidáváme vejce a dobře je zašleháme. Troubu předehřejeme na 200°C. Pak smícháme mouku s kypřícím práškem a mlékem a vmícháme do vajec, až získáme polotuhé těsto. Koláčovou formu vymažeme, nalijeme do ní těsto a urovnáme. Plátky jablek klademe na povrch tak, aby se částečně překrývaly. Pečeme asi 40-50 minut. Koláč vyjmeme z trouby, necháme zchladnout a pak jej vyndáme z formy. Povrch koláče hojně pocukrujeme a rozkrájíme na kousky.
Jana Langrová14. 08. 2010