Koláčky na svatby a jiné příležitosti
Obtížnost
Čas přípravy
Čas vaření
Celkový čas
Porce
Nutriční hodnoty
Příprava
Na vál si dáme mouku, uprostřed vyhloubíme důlek, do něj rozdrobíme droždí, posypeme ho 2 lžičkami cukru a zalijeme 100 ml teplého mléka. Necháme 10 minut odpočinout, aby nám vykynul kvásek. Potom si k tomu přidáme 1 žloutek, špetku soli a 250 g másla, nakrájeného na kousky. Hněteme rukama, dokud se nám nevytvoří hladké vláčné těsto. Těsto nenecháme kynout, hned si čtvrtinu těsta odkrojíme a zbytek dáme do chladna. Díl těsta si válečkem na nudle rozválíme na pomoučeném vále na placku, silnou asi 3 milimetry. Nožem nebo rádýlkem plát rozkrájíme na přibližně stejné čtverce 5 x 5 cm. Odkrojky těsta posbíráme a přidáme k dalšímu dílu těsta. Doprostřed každého čtverečku rozetřeme náplň a vždy protilehlé rohy spojíme - důkladně zmáčkneme, aby se nám koláček při pečení nerozevřel. Těsto během pečení nabývá, je proto důležité, aby vyválený plát byl co nejslabší a koláčky se tak při pečení nerozevíraly a zůstaly malé. Takto zpracujeme celé těsto a náplně obměňujeme - tvarohová, povidlová, maková, případně další podle chuti. Tvarohovou náplň si připravíme smícháním měkkého tvarohu s 5 lžícemi cukru, 1 žloutkem, 1 lžičkou rumu a citrónovou kůrou. Makovou náplň připravíme z mletého máku, uvařeného ve 100 ml mléka. Po vychladnutí promícháme s cukrem a 1 lžičkou rumu. Povidla si koupíme hotová. Hotové koláčky namáčíme v 250 g rozehřátého másla, do kterého jsme přidali 150 ml rumu. Koláček vezmeme za spodek a vrškem ho ponoříme do másla s rumem. Položíme na vál těsně vedle sebe a posypeme moučkovým cukrem. Z uvedené dávky bychom měli mít asi 200 kusů koláčků.
jessynka26. 04. 2010