Maková bábovka
Obtížnost
Čas přípravy
Čas vaření
Celkový čas
Porce
Nutriční hodnoty
Příprava
Oddělíme žloutky a bílky. Do mísy prosijeme hrubou mouku s kypřícím práškem a smícháme je s mletým mákem. Čokoládu najemno nastrouháme. Troubu předehřejeme na 180ºC. Máslo napěníme se 100 g cukru, postupně přidáme žloutky a dobře utřeme. Za stálého míchání přidáme vanilínový cukr a moučnou směs s mákem, pak vmícháme strouhanou čokoládu. Nakonec ušleháme do pevného sněhu bílky se zbylým cukrem a opatrně vmícháme do třeného těsta. Bábovkovou formu dobře vymažeme tukem a vysypeme hrubou moukou nebo strouhankou. Těsto naplníme do formy - nelijeme je z výšky, klademe je do formy raději velkou lžíci. Při plnění formy hrneme těsto od středu k okrajům. Vzniklý dolík se během pečení vyplní a bábovka bude na povrchu rovná. Pečeme při stejnoměrné teplotě asi 180 Stupňů Celsia 35 až 40 minut. Prních 15 minut neotevíráme, aby těsto nepokleslo a nesrazilo se. Po upečení necháme moučník vychladnout, vyklopíme ho na drátěnou podložku.
Tip k receptu
Můžeme po vyklopení potřít rozehřátou zavařeninou a po zaschnutí polijeme čokoládovou polevou, případně ještě dozdobíme.
Suroviny - zejména máslo a vejce, nesmějí být studené, dáme je napřed do teplé místnosti zahřát.
kaccka22. 01. 2010