Mini bochánky
Obtížnost
Čas přípravy
Čas vaření
Celkový čas
Porce
Nutriční hodnoty
Příprava
Ze dvou lžic vlažného mléka, droždí a cukru připravíme kvásek a necháme ho vzejít. Ramu vyšleháme v míse s cukrem a žloutky. Přidáme vanilkový cukr, nastrouhanou citronovou kůru asi z půlky citronu, rum, vykynutý kvásek, zbytek vlažného mléka a sůl. Přisypeme mouku, vypracujeme těsto, které se nelepí. Nakonec do něj vpracujeme spařené, oloupané a mírně opražené, osolené nasekané mandle.
Těsto vyválíme do bochánku, dáme do mísy vykynout a přikryjeme utěrkou. Těsto bude kynout zhruba 3-4 hodiny. Vykynuté těsto znovu propracujeme a vytvoříme maličké bochánky, které položíme na vymazaný plech. Necháme ještě chvíli nakynout. Před pečením Minibochánky potřeme rozšlehaným vejcem a uprostřed nastřihneme kříž. Ze začátku pečeme při teplotě asi 180 °C, po deseti minutách teplotu zmírníme na 140 °C. Upečené Minibochánky necháme vychladnout a zdobíme je oříšky nebo posypeme cukrem.
jessynka09. 05. 2010