Ovocný koláč z kynutého těsta
Obtížnost
Čas přípravy
Čas vaření
Celkový čas
Porce
Nutriční hodnoty
Příprava
Rychlé kynuté těsto vypracujeme z mouky, ve které rozmícháme droždí, cukr a citrónovou kůru. V mléce rozpustíme máslo, přidáme k moučné směsi a vypracujeme v těsto, které necháme cca 30 minut v teple vykynout.
Meruňky omyjeme, rozpůlíme a chvilku podusíme (připravíme si tak veškeré tvrdší ovoce)- Necháme okapat a vychladnout. Marcipán umícháme do krému s trochou citrónové šťávy.
Půlku těsta vtlačíme do vymazané formy, vytvoříme okraj. Nahoru položíme marcipán, poklademe kousky meruněk. Druhou půli těsta vyválíme a položíme na meruňky. Uhladíme. Okraj koláče ozdobíme ještě meruňkami a sekanými mandlemi. Necháme ještě 20 minut v teple kynout. Pečeme ve vyhřáté troubě asi 45 minut. Po upečení ještě meruňky polijeme troškou ovocné marmelády.
Zuzana Mellenová30. 04. 2009