Pečená šťavnatá krkovice
Obtížnost
Čas přípravy
Čas vaření
Celkový čas
Porce
Nutriční hodnoty
Příprava
Vepřové maso omyjeme, osušíme a nasolíme. Potřeme směsí pepře a drceného kmínu. Rozpustíme trochu sádla a maso zprudka opečeme ze všech stran. Vložíme do pekáčku, přelijeme sádlem z výpeku, přidáme celý kmín a pokryjeme cibulí nakrájenou na kolečka a nasekaným česnekem. Podlijeme bujónem nebo vodou. Pekáček utěsníme alobalem a pečeme takto cca 45 minut. Po té maso odkryjeme, podlijeme pivem a dopékáme troubě při mírné teplotě za častého polévání šťávou z výpeku. Když je maso měkké a má kůrčičku, vyjmeme ho a udržujeme v teple. Omáčku zcedíme, cibuli s česnekem propasírujeme nebo rozmixujeme. Chceme-li omáčku ještě hustější, můžeme do výpeku všlehat metlou mouku (případně mouku s trochou vody našlehat stranou a vlít takto), necháme probulat cca 2 minuty. Omáčku ještě dochutíme dle libosti pepřem, hořčicí nebo trochou tmavé, nejlépe rybízové marmelády.
Zuzana Mellenová13. 05. 2009