Pomerančový koláč s granátovým jablkem
Obtížnost
Čas přípravy
Čas vaření
Celkový čas
Porce
Nutriční hodnoty
Příprava
Ze tří pomerančů vymačkáme šťávu. Jeden celý pomeranč dáme do vody vařit na pár minut. Poté vodu slijeme a nalijeme novou – nyní vaříme 40 minut. Pomeranč bude měkký. Až nebude horký, oloupeme ho a zbavíme všech jader. Rozmixujeme ho na kaši.
Na dno koláčové formy (nejlépe o průměru 22 cm) rozprostřeme 2 lžíce medu. Na ty naskládáme plátky zbylých dvou pomerančů (můžeme i s kůrou).
Smícháme pomerančové pyré, změklé máslo, 200 g cukru, 50 g medu, mouku, nasekané mandle, kypřící prášek, vejce a jogurt. Vymícháme do hladké hmoty. Celé to nalijeme do koláčové formy na pomeranče.
Pečeme 55 minut na 180°C.
Necháme 10 minut vychladit a poté koláč vyklopíme tak, abychom měli pomeranče nahoře.
Smícháme pomerančovou šťávu a zbylý cukr a vaříme 5 minut. Měli bychom získat kapalinu o sirupové hustotě. Po vychlazení tímto sirupem pokapeme koláč.
Tip k receptu
Pomeranč můžeme dát vařit den předem, abychom nemuseli čekat až vychladne.
sonizna27. 11. 2015