Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Recepty - stránka 45

Celerová polévka s hlívou a mrkví

Celerová polévka s hlívou a mrkví

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

3 stonky řapíkatého celeru, 200 g hlívy ústřičné, 2 lžíce hladké mouky, 3 lžíce másla, 1 kostka hovězího bujónu, troška soli, 750 ml vody, 2 lžíce nastrouhané mrkve

Z másla a mouky připravíme světlou jíšku. Zalijeme studenou vodou, rozmícháme, uvedeme do varu a vaříme 10 minut. Mezitím si nakrájíme celer a hlívu na menší kousky, přidáme do základu a vaříme asi 15 minut. Nakonec přidáme hrubě nastrouhanou mrke...

Kynutí šnečci

Kynutí šnečci

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

600 g polohrubé mouky, 75 g cukru moučka, 250 ml mléka, 40 g droždí (kvasnic), 1 vejce, 150 g Hery, 250 g makové náplně, 100 g švestkových povidel, špetka soli

Heru rozpustíme v misce a necháme vychladnout. Do druhé mísy nasypeme mouku a v ní uděláme uprostřed důlek, do kterého rozdrobíme droždí a nasypeme na něj cukr, zalijeme vlažným mlékem a trochu promícháme. Necháme chvíli vykynout. Poté přidáme do ...

Zasklená rybízová bublanina

Zasklená rybízová bublanina

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

3 vejce, 100 g másla, 2 hrnky polohrubé mouky, 1 hrnek cukru krupice, 1 hrnek plnotučného mléka, 1 sáček kypřicího prášku do pečiva, 350 g černého rybízu, 2 sáčky pudinkového prášku s malinovou příchutí, 900 ml nektaru z černého rybízu, 2 lžíce cukru krupice

Změklé máslo s cukrem a vejci vyšleháme do pěny. Přidáme polovinu mléka, polovinu mouky a opět vyšleháme. Poté zašleháme zbývající mléko a mouku s prosátým kypřicím práškem. Těsto vylijeme na vymazaný a moukou vysypaný plech s vyšším okrajem, povr...

Ostružinové smoothie

Ostružinové smoothie

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

20 ostružin, 2 banány, 400 ml mandlového mléka , 1 sáček vanilkového cukru, 1 lžička včelího medu, 10 malin

Omyté ostružiny a maliny rozmixujeme, přidáme banány, mandlové mléko, cukr a dochutíme medem. Vše rozmixujeme a vyšleháme do pěny. Podáváme ve vysokých sklenicích s brčkem.

Grilované tvarůžky ve slanině

Grilované tvarůžky ve slanině

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

20 dkg anglické slaniny, 2 balení tvarůžků (kolečka)

Kolečka tvarůžků překrojíme na půl a jednotlivě balíme do plátků slaniny. Poté klademe na grilovací tác, který vložíme na rozpálený gril. Grilujeme dokud tvarůžky nezačnou ze slaniny vytékat, pak ihned podáváme.

Vepřová krkovička s kapií

Vepřová krkovička s kapií

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

700 g vepřová krkovice bez kosti, 3 lžíce slunečnicového oleje, 4 stroužky česneku, 1 lžička soli, 1/2 kostky bujónu, 1 červená kapie, polohrubá mouka

Maso ponecháme vcelku, nebo rozkrojíme na polovinu. V tlakovém hrnci rozehřejeme olej, maso na něm ze všech stran opečeme, osolíme a podlijeme vodou. Hrnec uzavřeme a dusíme. Česnek oloupeme, kapii očistíme a s trochou vody na hrubo rozmixujeme. R...

Těstoviny s uzeným, vejci, sýrem a cibulkou

Těstoviny s uzeným, vejci, sýrem a cibulkou

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

150 g těstovin, 200 g Moravského uzeného, 50 g uzeného sýru Krolewski 45%, 1 lžíce slunečnicového oleje, troška soli, troška pepře, 3 vejce, 1 svazek jarní cibulky

Těstoviny vložíme do hrnce s osolenou vodou a uvaříme podle návodu na sáčku. Mezitím uzené maso nakrájíme na tenké nudličky a sýr nastrouháme na hrubo. Očištěnou cibulku nakrájíme na kolečka. Moravské uzené, sýr a rozšlehaná, osolená a opepřená ve...

Ostružinová zmrzlina

Ostružinová zmrzlina

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

400 g ostružin, 50 ml polotučného mléka, 2 sáčky vanilkového cukru, 420 ml smetany ke šlehání (šlehačky), 1 lžička limetové šťávy, 50 ml ostružinového džusu, 1 lžíce cukru moučka, 1 banán

Ostružiny omyjeme a rozmixujeme s troškou mléka. Přecedíme a přidáme rozmixovaný banán, limetovou šťávu a ostružinový džus . V druhé misce vyšleháme smetanu ke šlehání s vanilkovým a moučkovým cukrem. Ovocnou směs zapracujeme do smetanové, dobře p...

Pikantní mušle

Pikantní mušle

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 balení slávek v oleji, 1/2 cibule, 2 okurky - nakládačky, 2 lžička limetové šťávy, 1 lžíce pažitky, 2 lžíce majonézy, 1 lžička plnotučné hořčice, 2 ks limeta

Půlku cibule, pažitku a okurky nakrájíme na jemno, přidáme hořčici, majonézu, limetovou šťávu a dobře promícháme. Na závěr jemně vmícháme mušle i s olejem. Necháme vychladit.

Domácí česneková pasta

Domácí česneková pasta

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 kg česneku, 2 dcl olivového oleje, 300-400 g soli

Očištěný česnek (nejlépe ze zahrádky nebo českého původu) rozmixujeme na kašičku. Přidáme kvalitní olivový olej a dochutíme solí. Dobře promícháme. Plníme do skleniček, které jsme sterilizovali ve vodní lázni. Dobře uzavřeme. Skladujeme v chladnu.

Kroupová polévka s celerem a mrkví

Kroupová polévka s celerem a mrkví

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

200 ml středních krup, 2 lžíce jíšky, 3 stonky řapíkatého celeru, 1/2 mrkve, 2 kostky hovězího bujónu, špetka soli, 1-2 lžíce nakrájené pažitky

Propláchnuté kroupy dáme vařit,mezitím si nakrájíme celer na menší kousky a mrkev nastrouháme na hrubo. Připravíme si jíšku smícháním hladké mouky a sádla. K uvařeným kroupám přidáme celer a bujóny, zahustíme jíškou. Polévku vaříme přibližně 10 m...

Rybízovo-jogurtové muffinky

Rybízovo-jogurtové muffinky

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

130 g bílého rybízu, 130 g červeného rybízu, 255 g polohrubé mouky, 2 slepičí vejce, 155 g cukru krupice, 2 ks vanilkového cukru, 125 g másla, 150 g ovocného jogurtu, 1 dcl smetany ke šlehání (šlehačky), 1 lžička prášku do pečiva, 1 lžička citronové kůry

Celá vajíčka vyšleháme. V druhé míse utřeme máslo s cukrem. Přidáme smetanový ovocný jogurt s malinovou příchutí, vanilkový cukr, citronovou kůru, smetanu ke šlehání, rozšlehaná vajíčka a mouku promíchanou s práškem do pečiva. Na závěr přidáme č...

Zelný perkelt

Zelný perkelt

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

50 g bílého zelí, 10 g cibule, 10 g papriky (kapie), 20 g rajčat, 40 g skopového masa, 10 g tuku

Na kostičky nakrájené maso osmažíme na tuku a zpěněné cibulce, osolíme, okořeníme, podlijeme trochou vody a dusíme do poloměkka. Pak přidáme nastrouhané zelí, na drobno pokrájenou papriku a rajče, vydusíme do měkka.

Vařené zelí s rajským protlakem

Vařené zelí s rajským protlakem

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

110 g bílého zelí, 1 bobkový list, 10 g cibule, 2,5 g cukru moučka, 1-2 ks hřebíčku, troška kmínu, 5 g hladké mouky, troška nového koření, 15 ml rajčatového protlaku, 1 špetka soli, 5 g tuku

Zelí nakrájíme na nudličky, vložíme do hrnce s osolenou vodou, kmínem a vaříme do měkka. Cibulku pokrájíme na jemno a zpěníme na tuku. Následně zaprášíme moukou, zalijeme vodou se solí, přidáme bobkový list, nové koření, hřebíček, rajský protl...

Zelná polévka

Zelná polévka

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

30 g bílého zelí, 1 bobkový list, 20 g mletého hovězího masa, troška nového koření, 10 g jíšky, 20 g kořenové zeleniny, 20 g cibule, troška pepře, 15 ml rajčatového protlaku, špetka soli, 2-3 dcl vývaru, 0,15 dcl zakysané smetany

Na drobno nakrájenou nebo nastrouhanou zeleninu a mleté či jemně pokrájené maso vaříme v osoleném a okořeněném bujónu. Před koncem vaření zahustíme jíškou a přidáme rajský protlak. Podáváme se zelenou natí a lžící nerozmíchané kysané smetany.

Salátový prívarok

Salátový prívarok

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

20 g jarní cibulky, 5 g cukru moučka, troška kopru, 0,5 dcl mléka, 100 g listového salátu, špetka soli, 5 g tuku, troška octa

Jemně nastrouhanou cibulku zpěníme na tuku, přidáme jíšku, mléko a povaříme. Poté přidáme salát pokrájený na nudličky, osladíme, osolíme, okyselíme a ochutíme koprem.

Pečený hlávkový salát

Pečený hlávkový salát

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

120 g listového salátu, troška pepře, špetka soli, 15 g tuku

Dobře opraný a okapaný salát v celku osolíme, okořeníme, zakapeme tukem a necháme cca 15 minut péci v troubě na 180 stupňů či pod grilem.

Zelné karbanátky

Zelné karbanátky

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

100 g bílého zelí, 10 g cibule, 5 g česneku, 20 g máčené housky , troška majoránky, špetka soli, troška pepře, 1 vejce, 20 g hladké mouky, 20 g strouhanky

Vařené zelí nasekáme nebo pomeleme s cibulí, česnekem a houskou. Poté osolíme a okořeníme, přidáme vejce a dobře promícháme. Z hmoty vytváříme karbanátky, které obalujeme v mouce, vejci a strouhance. Poté smažíme na rozpáleném tuku.

Segedinský guláš

Segedinský guláš

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

20 g cibule, troška kmínu, troška majoránky, troška mleté papriky, troška pepře, špetka soli, 5 g tuku, 40 g vepřového masa, 0,5 dcl vývaru, 60 g kyselého zelí

Na drobno pokrájené maso osolíme, okořeníme, osmahneme na tuku a zpěněné cibulce, podlijeme vývarem a dusíme téměř do měkka. Následně přidáme kysané zelí, případně dokořeníme a dusíme do měkka. Těsně před koncem dušení zahustíme moukou.

Zapečená kapusta v palačinkovém těstě

Zapečená kapusta v palačinkovém těstě

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

10 g anglické slaniny, 10 g cibule, 5 g česneku, 80 g hlávkové kapusty, špetka muškátového květu, špetka pepře, špetka soli, 5 g tuku, 1 vejce

Jemně pokrájenou vařenou kapustu, vejce, cibuli zpěněnou na slanině, utřený česnek, sůl, koření dobře promícháme a dáme do vymazané nádoby. Povrch zalijeme palačinkovým těstem připraveným z vejce, mléka, mouky, soli a koření. Vložíme do trouby neb...

Dušené zelí alá Čína

Dušené zelí alá Čína

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

0,3 dcl bílého vína, 100 g bílého zelí, 10 g cibule, 10 g česneku, 3-5 kapek sójové omáčky, troška mleté papriky, troška pepře, 1 lžička Solamylu, 5 g tuku, 0,3 dcl vývaru, 3-5 kapek worcestrové omáčky

Na nudličky nakrájené zelí osmahneme na tuku a zpěněné cibulce s česnekem, okořeníme, dáme sóju, worcester, podlijeme vývarem a dusíme do měkka. Před koncem dušení přidáme víno a zahustíme solamylem.

Špenátová omeleta

Špenátová omeleta

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

10 g strouhaného eidamu, troška pepře, špetka soli, 70 g vařeného špenátu , 10 g ztuženého pokrmového tuku, 1 vejce, troška zelené natě

Špenát na pánvi s tukem přelijeme osoleným, popř. okořeněným rozšlehaným vejcem a necháme ztuhnout. Na talíři sypeme omeletu sýrem a zelenou natí.

Zelná polévka s vínem

Zelná polévka s vínem

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

5 g anglické slaniny, 25 g bílého zelí, 10 g cibule, 0,5 dcl dezertního vína, 10 g pečeného libového maso, 10 g uzeniny, troška mleté papriky, troška pepře, špetka soli, 1,7 dcl vývaru, 25 g kyselého zelí

Nastrouhané syrové zelí osmahneme na slanině s cibulí, podlijeme a dusíme do poloměkka. Pak přidáme naložené zelí, na drobno nakrájené maso a uzeninu, okořeníme, zalijeme vývarem a vaříme do měkka. Před koncem vaření přidáme víno. Polévka má lepší...

Zelí po alsasku

Zelí po alsasku

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

0,2 dcl bílého vína, 10 g cibule, 10 g strouhaného jablka , 50 g sterilovaného zelí, 3 kuličky hořčičného semínka, 50 g párků, troška pepře, špetka soli, 5 g tuku, 20 g uzeného masa, 0,2 dcl vývaru

Na tuku zpěníme cibuli, přidáme pokrájené zelí a strouhané jablko, okořeníme, osolíme, podlijeme vývarem a vínem. Dusíme s plátkem uzeného masa. Před koncem dušení přidáme zbytek vína a ohřátý párek.

Vepřový bůček v zelí

Vepřový bůček v zelí

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

80 g bílého zelí, 5 g česneku, troška glutasolu, 3 kapky sójové omáčky, 5 g škrobu, 0,15 dcl vína, troška pepře, 5 g tuku, 40 g vepřového bůčeku, troška zázvoru

Na drobné kostičky nakrájené maso okořeníme, posypeme glutasolem, osmahneme na tuku s česnekem a částečně vysmažíme. Přidáme zelí, koření, sójovou omáčku, víno a podusíme do měkka. Podáváme ochucené zelenou natí.

stránka: