Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader
Další recept ›

Slovenská zelňačka

Slovenská zelňačka
Obtížnost: Rating Rating Rating_gray Rating_gray Rating_gray

Čas přípravy: 30min , Čas vaření: 2h 0min
Celkový čas: 2h 30min , porce

0 kalorií, 0.0g cukrů, 0.0g tuků, 0.0g bílkovin

Příprava

Hned na začátku doporučuji zakoupit nejlépe dva druhy klobás - měkčí paprikovou například gombaseckou a druhou tužší, také paprikovou a pikantnější, třeba čabajku.
Obě klobásy nakrájíme na kolečka. Zelí tak, jak je v sáčku i s nálevem, dáme vařit spolu s cca 3l vody. Kdo chce, může zelí překrájet na menší kousky. Přidáme bobkový list, kuličky nového koření a pepře (lze dát i mletý, kdo nerad loví kuličky), sůl a asi tak polovinu krájené měkké klobásky a asi tak třetinu té tužší a sušené houby (kdo chce, předem si je namočí). Vaříme asi tak hodinku, aby se všechny chutě spojily.
Dokončíme dochucením rajským protlakem (případně i troškou cukru) a lehce povaříme se zbylými kolečky klobásy (ty už musí zůstat celé, nerozvařené).
Celkové vyznění polévky je sladkokyselé s pálivým podtextem z klobásek.

Bulb Tip k receptu

Tuto polévku jíme jen a výhradně na Vánoce, jak si to přinesl můj táta ze svého rodného slovenského domova.

Českou vánoční rybí polévku jsem prvně jedla až poté, co jsem poznala manžela. Bohužel to ale není můj šálek kávy - teda talíř polévky, že - takže na Vánoce vaříme každý tu svou a jsme spokojeni.

PrinceznaII

02. 03. 2010, Recept navštíven: 3633x

Jak na kynuté těsto

Jak na kynuté těsto

Každý z nás má oblíbené různé druhy dobrot, někdo snídá koblihy, croissanty, makový či jiný závin nebo obyč...
Salátové zálivky

Salátové zálivky

Právě začíná a bude pokračovat sezóna mladé a čerstvé zeleniny, která obsahuje vitamíny a nerostné látky a...
Objevte batáty

Objevte batáty

Ačkoli se hlízy batátů objevily v Evropě dříve než brambory, nijak zvláštní oblibě se netěší. Dnes se spíše...
Výživa dětí po 2. roce života

Výživa dětí po 2. roce života

Děti po druhém roce života rostou pomaleji než kojenci, zároveň tedy relativně  klesá potřeba jídla, někdy ...
Slovenská zelňačka

Slovenská zelňačka

Hned na začátku doporučuji zakoupit nejlépe dva druhy klobás - měkčí paprikovou například gombaseckou a dru...

Slovenská zelňačka z čerstvého zelí

Slovenská zelňačka z čerstvého zelí

Maso nakrájíme na kostky, klobásu na půlkolečka, uzené na malé kostičky, zelí na nudličky, brambory na kost...

Zobrazit všechny podobné recepty k Slovenská zelňačka Link-arrow

Přidat recenzi
palino
Restaurant_star Restaurant_star Restaurant_star Restaurant_star Restaurant_star
vynikajuca zelňačka, odporúčam

10. 11. 2016, 21:00

Přidat komentář
Ajaja
Ano, zelňačku mám také ráda, jen přidávám ještě brambory nakrájené nadrobno. Fakt je, že leckdy po "náročném večeru" či noci dobře spraví chuť.

Ajaja 04. 03. 2010, 17:08

Facebook komentáře