Chybí obrázek

Slovenská zelňačka

Obtížnost

Čas přípravy

30min
Čas vaření
2h 0min

Celkový čas

2h 30min

Porce


Nutriční hodnoty

0 kalorií
0.0g cukrů
0.0g tuků
0.0g bílkovin


Příprava

Hned na začátku doporučuji zakoupit nejlépe dva druhy klobás - měkčí paprikovou například gombaseckou a druhou tužší, také paprikovou a pikantnější, třeba čabajku.
Obě klobásy nakrájíme na kolečka. Zelí tak, jak je v sáčku i s nálevem, dáme vařit spolu s cca 3l vody. Kdo chce, může zelí překrájet na menší kousky. Přidáme bobkový list, kuličky nového koření a pepře (lze dát i mletý, kdo nerad loví kuličky), sůl a asi tak polovinu krájené měkké klobásky a asi tak třetinu té tužší a sušené houby (kdo chce, předem si je namočí). Vaříme asi tak hodinku, aby se všechny chutě spojily.
Dokončíme dochucením rajským protlakem (případně i troškou cukru) a lehce povaříme se zbylými kolečky klobásy (ty už musí zůstat celé, nerozvařené).
Celkové vyznění polévky je sladkokyselé s pálivým podtextem z klobásek.

Tip k receptu

Tuto polévku jíme jen a výhradně na Vánoce, jak si to přinesl můj táta ze svého rodného slovenského domova.

Českou vánoční rybí polévku jsem prvně jedla až poté, co jsem poznala manžela. Bohužel to ale není můj šálek kávy - teda talíř polévky, že - takže na Vánoce vaříme každý tu svou a jsme spokojeni.

přidejte na:
Chybí obrázek

02. 03. 2010

Podobné recepty


Přidat recenzi
Chybí obrázek
vynikajuca zelňačka, odporúčam

10. 11. 2016, 21:00

Chybí obrázek
vyborný recept, robí často

12. 12. 2016, 21:19

Chybí obrázek
dobrý recept, tiež pridavam zemiaky

10. 02. 2019, 19:44

Přidat komentář
Ajaja
Ano, zelňačku mám také ráda, jen přidávám ještě brambory nakrájené nadrobno. Fakt je, že leckdy po "náročném večeru" či noci dobře spraví chuť.

Ajaja 04. 03. 2010, 17:08

Vaříte rádi? Zajímá Vás zdravá výživa a vše kolem jídla? Pak ste tu správně. sRecepty.CZ jsou komunitním portálem, kde se setkávají uživatelé s podobnými zájmy.