Slovenská zelňačka
Obtížnost
Čas přípravy
Čas vaření
Celkový čas
Porce
Nutriční hodnoty
Příprava
Hned na začátku doporučuji zakoupit nejlépe dva druhy klobás - měkčí paprikovou například gombaseckou a druhou tužší, také paprikovou a pikantnější, třeba čabajku.
Obě klobásy nakrájíme na kolečka. Zelí tak, jak je v sáčku i s nálevem, dáme vařit spolu s cca 3l vody. Kdo chce, může zelí překrájet na menší kousky. Přidáme bobkový list, kuličky nového koření a pepře (lze dát i mletý, kdo nerad loví kuličky), sůl a asi tak polovinu krájené měkké klobásky a asi tak třetinu té tužší a sušené houby (kdo chce, předem si je namočí). Vaříme asi tak hodinku, aby se všechny chutě spojily.
Dokončíme dochucením rajským protlakem (případně i troškou cukru) a lehce povaříme se zbylými kolečky klobásy (ty už musí zůstat celé, nerozvařené).
Celkové vyznění polévky je sladkokyselé s pálivým podtextem z klobásek.
Tip k receptu
Tuto polévku jíme jen a výhradně na Vánoce, jak si to přinesl můj táta ze svého rodného slovenského domova.
Českou vánoční rybí polévku jsem prvně jedla až poté, co jsem poznala manžela. Bohužel to ale není můj šálek kávy - teda talíř polévky, že - takže na Vánoce vaříme každý tu svou a jsme spokojeni.
PrinceznaII02. 03. 2010