Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader
Slovenská zelňačka

Slovenská zelňačka

Obtížnost Čas přípravy
30min
Čas vaření Celkový čas Porce
2h 0min 2h 30min
Nutriční hodnoty
0 kalorií 0.0g cukrů 0.0g tuků 0.0g bílkovin

Příprava

Hned na začátku doporučuji zakoupit nejlépe dva druhy klobás - měkčí paprikovou například gombaseckou a druhou tužší, také paprikovou a pikantnější, třeba čabajku.
Obě klobásy nakrájíme na kolečka. Zelí tak, jak je v sáčku i s nálevem, dáme vařit spolu s cca 3l vody. Kdo chce, může zelí překrájet na menší kousky. Přidáme bobkový list, kuličky nového koření a pepře (lze dát i mletý, kdo nerad loví kuličky), sůl a asi tak polovinu krájené měkké klobásky a asi tak třetinu té tužší a sušené houby (kdo chce, předem si je namočí). Vaříme asi tak hodinku, aby se všechny chutě spojily.
Dokončíme dochucením rajským protlakem (případně i troškou cukru) a lehce povaříme se zbylými kolečky klobásy (ty už musí zůstat celé, nerozvařené).
Celkové vyznění polévky je sladkokyselé s pálivým podtextem z klobásek.

Bulb Tip k receptu

Tuto polévku jíme jen a výhradně na Vánoce, jak si to přinesl můj táta ze svého rodného slovenského domova.

Českou vánoční rybí polévku jsem prvně jedla až poté, co jsem poznala manžela. Bohužel to ale není můj šálek kávy - teda talíř polévky, že - takže na Vánoce vaříme každý tu svou a jsme spokojeni.


PrinceznaII

02. 03. 2010, Recept navštíven: 4218x


Přidat recenzi
palino
Restaurant_star Restaurant_star Restaurant_star Restaurant_star Restaurant_star
vynikajuca zelňačka, odporúčam

10. 11. 2016, 21:00

dušanka
Restaurant_star Restaurant_star Restaurant_star Restaurant_star
vyborný recept, robí často

12. 12. 2016, 21:19

Přidat komentář
Ajaja
Ano, zelňačku mám také ráda, jen přidávám ještě brambory nakrájené nadrobno. Fakt je, že leckdy po "náročném večeru" či noci dobře spraví chuť.

Ajaja 04. 03. 2010, 17:08

Facebook komentáře