Svěží dort s rybízem
Obtížnost
Čas přípravy
Čas vaření
Celkový čas
Porce
Nutriční hodnoty
Příprava
V teplém mléce (80 ml) rozdrobíme droždí. Necháme malinko kvásek vzejít. Mouku smícháme se špetkou soli, cukrem (30 g), prohněteme se změklým máslem (50 g) a zapracujeme kvásek. Necháme na teplém místě kynout alespoň půl hodiny.
Na vále pak znovu zpracujeme, vtlačíme do dortové formy a necháme ještě půl hodiny kynout.
Na křupavou kůrčičku si ohřejeme: 100 g másla, 100 g cukru, vanilkový cukr, smetanu a mandlové lupínky – celou směs vaříme na mírném ohni asi 10 minut. Pak dáme lehce vychladnout. Potřeme vykynuté těsto a vše pečeme ve vyhřáté troubě (asi 200 °C) cca 30 minut. Vše necháme vychladnout.
Připravíme si náplň: pudink uvaříme v mléce (350 ml) s cukrem (30 g). Vmícháme likér. Do pěny ušleháme 200 g másla s 50 g moučkového cukru. Do pěny postupně vmícháme vychladlý pudink.
Upečený korpus rozpůlíme podélně, natřeme pudinkovou směsí a poklademe ovocem. Přiklopíme druhou půlkou a necháme vychladnout v lednici.
Zuzana Mellenová04. 05. 2009