Velikonoční mazanec

Obtížnost

Čas přípravy

2h 30min
Čas vaření
40min

Celkový čas

3h 10min

Porce


Nutriční hodnoty

2972 kalorií
2.0g cukrů
107.0g tuků
66.0g bílkovin


Příprava

Nejdříve si připravíme kvásek. V 50 ml vlažného mléka rozmícháme droždí se lžící cukru a lžící mouky. Přikryjeme utěrkou a necháme 5-10 minut kynout. Mezitím si do větší mísy prosejeme mouku, do které pak kvásek přidáme. Dále přidáme vejce, rozehřátý tuk, zbylý cukr, sůl a citrónovou kúru. Těsto vypracujeme dobře tak, aby bylo hladké a vláčné. Poprášíme jej moukou a necháme jej na teplém místě asi hodinu kynout. Dobře vykynuté těsto poznáme tak, že je lesklé a pružné. Bochánek těsta umístíme do dobře vymazané formy či na plech a pomažeme vodou. Necháme ještě odpočinout a vykynout tak cca další hodinu. Pak těsto potřeme vejcem a posypeme na lupínky nařezanými mandlemi. V předehřáté troubě na 190° C pečeme asi 40 minut. Asi po 10-15 minutách teplotu snižte, ať se mazanec dobře propeče uvnitř. Píchnutím špejlí doprostřed bochánku zjistíme, jestli je mazanec hotov (těsto se nesmí lepit na špejli).

Tip k receptu

Kromě mazance můžeme uplést stočený velikonoční cop nebo těsto upravit jinak podle své vlastní fantazie.

přidejte na:
Chybí obrázek

24. 03. 2009

Podobné recepty


Přidat recenzi
Chybí obrázek
prima recept, vyzkoušeno , bochánek se povedl, přidala jsem do těsta i rozinky
Přidané ingredience: rozinky

06. 02. 2014, 06:44

Chybí obrázek
ozaj vyborný

21. 03. 2016, 19:50

Chybí obrázek
recept je vyborný

02. 05. 2016, 10:38

Chybí obrázek
recept dobrý, jen vejce by se měla asi přidat

Radana 31. 03. 2017, 10:13

Chybí obrázek
mazanec vyskúšaný, každemu velmi chutil, pridala som aj hrozienka namočene v rume

18. 04. 2017, 17:24

Přidat komentář
veka
Těsto se dá udělat jednoduše a bez práce v domácí pekárně. Nejdříve do domácí pekárny dáme všechny tekuté přísady, pak mouku a nakonec kvasnice. Pustit pekárnu na program těsto. Po vykynutí udělat bochánek, pomazat vajíčkem a nechat ještě chvilku kynout. Dát do vyhřáté trouby péci na 180 °C.

veka 20. 11. 2009, 21:25

Ajaja
Asi si zavčas zapíšu jéžíškovi, že chci příště domácí pekárnu nebo "veku" :-)

Ajaja 03. 01. 2010, 11:33

veerac
Pekárnu nemám,ani bych ji neměla kam postavit. Panelákové linky na takové věci nejsou stavěné, ale kynutá těsta dělám v robotu a jde to velmi rychle a dobře.

veerac 15. 01. 2010, 23:39

Ajaja
Tak já zatm kynutá (i ostatní) těsta těsta pěkně postaru v ruce... Já jen že tady u hodně receptů je poznámka o pekárně, tak jsem si řekla, že by to mohlo stát za hřích. Ovšem řešila bych stejný problém, kam s ní (panelák). Věděla bych, ale to bych musela z jednoho pokojíčku udělat jídelnu a uvolněný prostor v kuchyni pak využít jako "stanoviště" pro takováto hejblátka.

Ajaja 16. 01. 2010, 06:47

veerac
Já jsem na tom stejně, ale koho vystěhovat? Děti nebo sebe z ložice a co takhle obývák, že by jsem z něj udělala kuchyň s gaučem a telkou jako to bývalo dříve?

veerac 16. 01. 2010, 19:39

Ajaja
Hlavně abychom pak neskončili v pokojíčku za kuchyní (pro služtičku) :-))

Ajaja 16. 01. 2010, 20:09

veerac
I to se nám jednou může stát. Dříve byly vejměnky, takže aby jsem se nedočkaly, že se to jednou vrátí. A odstěhují nás tam i s tím naším nádobím. Pak už bude vše dělat jen robot.

veerac 17. 01. 2010, 18:56

Ajaja
Pořád lepší vejminek, než domov důchodců... Člověk je aspoň blízko svým.

Ajaja 17. 01. 2010, 19:27

veka
Holky, problém s místem má snad každý. Já pekárnu mám. Měla jsem ji asi dva roky a vytáhla jsem jí tak jednou za půl roku. Ale poslední asi rok, jsem zjistila, že to dělá úžasný věci. Přes léto dělám marmelády, o vánocích zase vánočky. Já jsem vždycky měla problém s kynutým těstem nikdy se mi do toho nechtělo. Ale co využívám pekárnu, tak to tam všechno hodím a jdu dělat jiné věci. Já všem určitě DOPORUČUJI

veka 18. 01. 2010, 08:41

veerac
Moje kamarádka ji má na chalupě ve verandě a vůbec ji nepoužívá, tak ji budu muset doporučit. Když to tak chválíte, ale já pokud bych ji neměla na lince, tak to nepoužiji. Buď si na ni nevzpomenu a nebo jsem líná ji vyndavat.

veerac 18. 01. 2010, 18:22

Ajaja
Co máte za značku ? A co všechno umí ?

Ajaja 18. 01. 2010, 20:51

veka
Já mám nějakou "bifinett", je z Lídla, má 12 programů (těsto, marmeláda, pečení, koláč, podmáslí, expres, nudlové těsto, celozrnný, bezlepkový, normální, kyprý, sladký), 3 stupně velikosti bochníků: 750, 1000 a 1250g. Tři stupně zhnědnutí: světlý, střední, tmavý.

veka 18. 01. 2010, 22:35

veerac
Díky, tak možná pro moji dceru až bude mít svou domácnost. Já fakt nevím kam bych ji postavila. Jedině novou kuchyň.

veerac 19. 01. 2010, 12:10

Ajaja
Vidím, že to budu muset začít důkladně studovat, možná i nějaké testíky vyhledat. Doufám, že ovládání není velká "věda" a že si s pekárnou ev. "pokecám" ke zdárnému konci :-))

Ajaja 19. 01. 2010, 17:31

veka
Bez problémů. Stačí nastavit jen číslo programu a zmáčknout start (teda aspoň u té mé). To bys možná mohla zvládnout, co? :)))))

veka 19. 01. 2010, 17:43

veerac
Když se chce někdo něco naučit, tak to dokáže, ale musí opravdu chtít.

veerac 19. 01. 2010, 19:35

Ajaja
Tak jo, tak já se budu více snažit :-))) On je to spíše tak trochu odpor k nové věci, ale 1-2x zprovozním, pak už to jde samo.

Ajaja 21. 01. 2010, 17:05

veerac
Je to pravda, člověku se do něčeho nechce, ale když to vyzkouší a zjistí, že je to lepší, tak už pak to jde.

veerac 21. 01. 2010, 23:43

Ajaja
Jo, dříve se člověk těšil na kdejakou novinku, teď spíše tíhne k osvědčeným věcem... I když jak u čeho. Na možnosti PC, internetu, mobilů... jsem si zvykala rychle a ráda.

Ajaja 22. 01. 2010, 17:09

veerac
Něco na tom bude, hlavně jak u čeho.

veerac 22. 01. 2010, 19:24

tepito
Nožů máme hromadu-kráječ se použil tak jednou za týden.Už bych ho nechtěla.

tepito 20. 02. 2010, 17:41

Maja
Tak jak psala na začátku VEKA i já jsem dělala letos těsto na beránka v nové pekárně, samozdřejmě sem si trošku obměnila recept a myslím si že mi v tom základním receptu chybí vajíčka, které se přidávají do těsta. Já dala dva žloutky a možná by těsto sneslo i tři a mouky 600g, do pekárny sem použila sušené droždí a mazanec krásně nakynul a potom se i pěkně upekl. Přikládám jednu fotečku.

Maja 05. 04. 2010, 16:42

veerac
A tvar měl hranatý nebo kulatý?

veerac 05. 04. 2010, 16:48

Maja
Já jsem si udělala v pekárně pouze těsto a pak šup s tím na plech, abych měla klasický kulatý mazanec.

Maja 06. 04. 2010, 07:19

veerac
Už jsem se lekla, hranatý mazanec si neumím představit, ale co neni může být. V dnešní době by mě nemělo již nic překvapit.

veerac 06. 04. 2010, 18:25

Ajaja
Já letos vyšťourala recept na mazanec trochu jiný, netradiční. Už jsem sem dala receptík, tak uvidíme, zdaliž bude schválen.

Ajaja 06. 04. 2010, 19:24

veerac
Už se těšim, ráda zkouším nové recepty. Jen je jich podlední dobou nějak moc, tak to nestíhám.

veerac 07. 04. 2010, 17:36

Ajaja
Jj - asi jich je fakt hodně, já dávala receptíky o víkendu a dosud nic... ani zamítnutí.... chce to trpělivost

Ajaja 07. 04. 2010, 20:00

veerac
Kdo si počká, ten se dočká. To nevadí, pořád je co péct. Aspoň jsi ten receptík napsala. Já poslední dobou, abych napsala recept, tak na to nemám vůbec čas. A při tom jsem to slíbila.

veerac 08. 04. 2010, 18:42

Ajaja
No ale to by ses měla rychle polepšit, co když nám dojde inspirace ?

Ajaja 08. 04. 2010, 19:20

veerac
Myslím, že inspirace nedojde, je tolik receptů, že je člověk ani do smrti nestihne vyzkoušet, ale budu se snažit a polepším se. Tento víkend to určitě nebude, musím přesadit kytky atd.

veerac 09. 04. 2010, 21:36

Chybí obrázek
Taky teď zadělávám v pekárně je to dobrý pomocník

Hloušková 23. 04. 2011, 22:43

veerac
Já zase v robotu a jde to rychle.

veerac 24. 04. 2011, 00:11

Chybí obrázek
v receptu se píšeze ate d testa vejce ale v urovinach je psano vejce na potreni tak da nevim jak je to temiejci

Barbora Dvouletá 25. 03. 2016, 18:39

Vaříte rádi? Zajímá Vás zdravá výživa a vše kolem jídla? Pak ste tu správně. sRecepty.CZ jsou komunitním portálem, kde se setkávají uživatelé s podobnými zájmy.