Velikonoční mazanec
Obtížnost
Čas přípravy
Čas vaření
Celkový čas
Porce
Nutriční hodnoty
Příprava
Nejdříve si připravíme kvásek. V 50 ml vlažného mléka rozmícháme droždí se lžící cukru a lžící mouky. Přikryjeme utěrkou a necháme 5-10 minut kynout. Mezitím si do větší mísy prosejeme mouku, do které pak kvásek přidáme. Dále přidáme vejce, rozehřátý tuk, zbylý cukr, sůl a citrónovou kúru. Těsto vypracujeme dobře tak, aby bylo hladké a vláčné. Poprášíme jej moukou a necháme jej na teplém místě asi hodinu kynout. Dobře vykynuté těsto poznáme tak, že je lesklé a pružné. Bochánek těsta umístíme do dobře vymazané formy či na plech a pomažeme vodou. Necháme ještě odpočinout a vykynout tak cca další hodinu. Pak těsto potřeme vejcem a posypeme na lupínky nařezanými mandlemi. V předehřáté troubě na 190° C pečeme asi 40 minut. Asi po 10-15 minutách teplotu snižte, ať se mazanec dobře propeče uvnitř. Píchnutím špejlí doprostřed bochánku zjistíme, jestli je mazanec hotov (těsto se nesmí lepit na špejli).
Tip k receptu
Kromě mazance můžeme uplést stočený velikonoční cop nebo těsto upravit jinak podle své vlastní fantazie.
Petra24. 03. 2009
Další recepty
Recenze
Přidat recenziPřidané ingredience: rozinky
planeta 06. 02. 2014, 07:44
Radana 31. 03. 2017, 12:13
katka16031 18. 04. 2017, 19:24