Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader
Další recept ›

Velikonoční mazanec

Obtížnost: Rating Rating Rating Rating_gray Rating_gray

Čas přípravy: 2h 30min , Čas vaření: 40min
Celkový čas: 3h 10min , porce

2972 kalorií, 2.0g cukrů, 107.0g tuků, 66.0g bílkovin

Přidat na Pinterest

Příprava

Nejdříve si připravíme kvásek. V 50 ml vlažného mléka rozmícháme droždí se lžící cukru a lžící mouky. Přikryjeme utěrkou a necháme 5-10 minut kynout. Mezitím si do větší mísy prosejeme mouku, do které pak kvásek přidáme. Dále přidáme vejce, rozehřátý tuk, zbylý cukr, sůl a citrónovou kúru. Těsto vypracujeme dobře tak, aby bylo hladké a vláčné. Poprášíme jej moukou a necháme jej na teplém místě asi hodinu kynout. Dobře vykynuté těsto poznáme tak, že je lesklé a pružné. Bochánek těsta umístíme do dobře vymazané formy či na plech a pomažeme vodou. Necháme ještě odpočinout a vykynout tak cca další hodinu. Pak těsto potřeme vejcem a posypeme na lupínky nařezanými mandlemi. V předehřáté troubě na 190° C pečeme asi 40 minut. Asi po 10-15 minutách teplotu snižte, ať se mazanec dobře propeče uvnitř. Píchnutím špejlí doprostřed bochánku zjistíme, jestli je mazanec hotov (těsto se nesmí lepit na špejli).

Bulb Tip k receptu

Kromě mazance můžeme uplést stočený velikonoční cop nebo těsto upravit jinak podle své vlastní fantazie.

Petra

24. 03. 2009, Recept navštíven: 6958x

Jak na kynuté těsto

Jak na kynuté těsto

Každý z nás má oblíbené různé druhy dobrot, někdo snídá koblihy, croissanty, makový či jiný závin nebo obyč...
Salátové zálivky

Salátové zálivky

Právě začíná a bude pokračovat sezóna mladé a čerstvé zeleniny, která obsahuje vitamíny a nerostné látky a...
Objevte batáty

Objevte batáty

Ačkoli se hlízy batátů objevily v Evropě dříve než brambory, nijak zvláštní oblibě se netěší. Dnes se spíše...
Výživa dětí po 2. roce života

Výživa dětí po 2. roce života

Děti po druhém roce života rostou pomaleji než kojenci, zároveň tedy relativně  klesá potřeba jídla, někdy ...
Velikonoční beránek

Velikonoční beránek

Formu vymažeme pořádně máslem a vysypeme hrubou moukou. Z bílků a směsi krupicového a moučkového cukru si u...

Velikonoční mazanec

Velikonoční mazanec

Nejdříve si připravíme kvásek. V 50 ml vlažného mléka rozmícháme droždí se lžící cukru a lžící mouky. Přikr...

Velikonoční předkrm s vajíčky a kopřivami

Velikonoční předkrm s vajíčky a kopřivami

Brzy z jara (v období Velikonoc) nasbíráme mladé kopřivy, pečlivě omyjeme a nasekáme. Orestujeme na másle, ...

Velikonoční masová nádivka

Velikonoční masová nádivka

Do hrnce nalijeme přibližně 1 litr vody, přidáme na polovinu rozkrojenou oloupanou cibuli, na plátky nakráj...

Velikonoční beránek s majonézou

Velikonoční beránek s majonézou

Majonézu vymícháme s cukrem, přidáme mléko a nakonec mouku s kypřícím práškem a kůrou. Vše vymícháme do hla...

Zobrazit všechny podobné recepty k Velikonoční mazanec Link-arrow

Přidat recenzi
planeta
Restaurant_star
prima recept, vyzkoušeno , bochánek se povedl, přidala jsem do těsta i rozinky
Přidané ingredience: rozinky

06. 02. 2014, 06:44

hanka
Restaurant_star Restaurant_star Restaurant_star Restaurant_star Restaurant_star
ozaj vyborný

21. 03. 2016, 19:50

dušanka
Restaurant_star Restaurant_star Restaurant_star Restaurant_star Restaurant_star
recept je vyborný

02. 05. 2016, 10:38

Přidat komentář
veka
Těsto se dá udělat jednoduše a bez práce v domácí pekárně. Nejdříve do domácí pekárny dáme všechny tekuté přísady, pak mouku a nakonec kvasnice. Pustit pekárnu na program těsto. Po vykynutí udělat bochánek, pomazat vajíčkem a nechat ještě chvilku kynout. Dát do vyhřáté trouby péci na 180 °C.

veka 20. 11. 2009, 21:25

Ajaja
Asi si zavčas zapíšu jéžíškovi, že chci příště domácí pekárnu nebo "veku" :-)

Ajaja 03. 01. 2010, 11:33

veerac
Pekárnu nemám,ani bych ji neměla kam postavit. Panelákové linky na takové věci nejsou stavěné, ale kynutá těsta dělám v robotu a jde to velmi rychle a dobře.

veerac 15. 01. 2010, 23:39

Ajaja
Tak já zatm kynutá (i ostatní) těsta těsta pěkně postaru v ruce... Já jen že tady u hodně receptů je poznámka o pekárně, tak jsem si řekla, že by to mohlo stát za hřích. Ovšem řešila bych stejný problém, kam s ní (panelák). Věděla bych, ale to bych musela z jednoho pokojíčku udělat jídelnu a uvolněný prostor v kuchyni pak využít jako "stanoviště" pro takováto hejblátka.

Ajaja 16. 01. 2010, 06:47

veerac
Já jsem na tom stejně, ale koho vystěhovat? Děti nebo sebe z ložice a co takhle obývák, že by jsem z něj udělala kuchyň s gaučem a telkou jako to bývalo dříve?

veerac 16. 01. 2010, 19:39

Ajaja
Hlavně abychom pak neskončili v pokojíčku za kuchyní (pro služtičku) :-))

Ajaja 16. 01. 2010, 20:09

veerac
I to se nám jednou může stát. Dříve byly vejměnky, takže aby jsem se nedočkaly, že se to jednou vrátí. A odstěhují nás tam i s tím naším nádobím. Pak už bude vše dělat jen robot.

veerac 17. 01. 2010, 18:56

Ajaja
Pořád lepší vejminek, než domov důchodců... Člověk je aspoň blízko svým.

Ajaja 17. 01. 2010, 19:27

veka
Holky, problém s místem má snad každý. Já pekárnu mám. Měla jsem ji asi dva roky a vytáhla jsem jí tak jednou za půl roku. Ale poslední asi rok, jsem zjistila, že to dělá úžasný věci. Přes léto dělám marmelády, o vánocích zase vánočky. Já jsem vždycky měla problém s kynutým těstem nikdy se mi do toho nechtělo. Ale co využívám pekárnu, tak to tam všechno hodím a jdu dělat jiné věci. Já všem určitě DOPORUČUJI

veka 18. 01. 2010, 08:41

veerac
Moje kamarádka ji má na chalupě ve verandě a vůbec ji nepoužívá, tak ji budu muset doporučit. Když to tak chválíte, ale já pokud bych ji neměla na lince, tak to nepoužiji. Buď si na ni nevzpomenu a nebo jsem líná ji vyndavat.

veerac 18. 01. 2010, 18:22

Ajaja
Co máte za značku ? A co všechno umí ?

Ajaja 18. 01. 2010, 20:51

veka
Já mám nějakou "bifinett", je z Lídla, má 12 programů (těsto, marmeláda, pečení, koláč, podmáslí, expres, nudlové těsto, celozrnný, bezlepkový, normální, kyprý, sladký), 3 stupně velikosti bochníků: 750, 1000 a 1250g. Tři stupně zhnědnutí: světlý, střední, tmavý.

veka 18. 01. 2010, 22:35

veerac
Díky, tak možná pro moji dceru až bude mít svou domácnost. Já fakt nevím kam bych ji postavila. Jedině novou kuchyň.

veerac 19. 01. 2010, 12:10

Ajaja
Vidím, že to budu muset začít důkladně studovat, možná i nějaké testíky vyhledat. Doufám, že ovládání není velká "věda" a že si s pekárnou ev. "pokecám" ke zdárnému konci :-))

Ajaja 19. 01. 2010, 17:31

veka
Bez problémů. Stačí nastavit jen číslo programu a zmáčknout start (teda aspoň u té mé). To bys možná mohla zvládnout, co? :)))))

veka 19. 01. 2010, 17:43

veerac
Když se chce někdo něco naučit, tak to dokáže, ale musí opravdu chtít.

veerac 19. 01. 2010, 19:35

Ajaja
Tak jo, tak já se budu více snažit :-))) On je to spíše tak trochu odpor k nové věci, ale 1-2x zprovozním, pak už to jde samo.

Ajaja 21. 01. 2010, 17:05

veerac
Je to pravda, člověku se do něčeho nechce, ale když to vyzkouší a zjistí, že je to lepší, tak už pak to jde.

veerac 21. 01. 2010, 23:43

Ajaja
Jo, dříve se člověk těšil na kdejakou novinku, teď spíše tíhne k osvědčeným věcem... I když jak u čeho. Na možnosti PC, internetu, mobilů... jsem si zvykala rychle a ráda.

Ajaja 22. 01. 2010, 17:09

veerac
Něco na tom bude, hlavně jak u čeho.

veerac 22. 01. 2010, 19:24

tepito
Nožů máme hromadu-kráječ se použil tak jednou za týden.Už bych ho nechtěla.

tepito 20. 02. 2010, 17:41

Maja
Tak jak psala na začátku VEKA i já jsem dělala letos těsto na beránka v nové pekárně, samozdřejmě sem si trošku obměnila recept a myslím si že mi v tom základním receptu chybí vajíčka, které se přidávají do těsta. Já dala dva žloutky a možná by těsto sneslo i tři a mouky 600g, do pekárny sem použila sušené droždí a mazanec krásně nakynul a potom se i pěkně upekl. Přikládám jednu fotečku.

Maja 05. 04. 2010, 16:42

veerac
A tvar měl hranatý nebo kulatý?

veerac 05. 04. 2010, 16:48

Maja
Já jsem si udělala v pekárně pouze těsto a pak šup s tím na plech, abych měla klasický kulatý mazanec.

Maja 06. 04. 2010, 07:19

veerac
Už jsem se lekla, hranatý mazanec si neumím představit, ale co neni může být. V dnešní době by mě nemělo již nic překvapit.

veerac 06. 04. 2010, 18:25

Ajaja
Já letos vyšťourala recept na mazanec trochu jiný, netradiční. Už jsem sem dala receptík, tak uvidíme, zdaliž bude schválen.

Ajaja 06. 04. 2010, 19:24

veerac
Už se těšim, ráda zkouším nové recepty. Jen je jich podlední dobou nějak moc, tak to nestíhám.

veerac 07. 04. 2010, 17:36

Ajaja
Jj - asi jich je fakt hodně, já dávala receptíky o víkendu a dosud nic... ani zamítnutí.... chce to trpělivost

Ajaja 07. 04. 2010, 20:00

veerac
Kdo si počká, ten se dočká. To nevadí, pořád je co péct. Aspoň jsi ten receptík napsala. Já poslední dobou, abych napsala recept, tak na to nemám vůbec čas. A při tom jsem to slíbila.

veerac 08. 04. 2010, 18:42

Ajaja
No ale to by ses měla rychle polepšit, co když nám dojde inspirace ?

Ajaja 08. 04. 2010, 19:20

veerac
Myslím, že inspirace nedojde, je tolik receptů, že je člověk ani do smrti nestihne vyzkoušet, ale budu se snažit a polepším se. Tento víkend to určitě nebude, musím přesadit kytky atd.

veerac 09. 04. 2010, 21:36

Hloušková
Taky teď zadělávám v pekárně je to dobrý pomocník

Hloušková 23. 04. 2011, 22:43

veerac
Já zase v robotu a jde to rychle.

veerac 24. 04. 2011, 00:11

Barbora Dvouletá
v receptu se píšeze ate d testa vejce ale v urovinach je psano vejce na potreni tak da nevim jak je to temiejci

Barbora Dvouletá 25. 03. 2016, 18:39

Facebook komentáře