Žemlovka s jablky a tvarohem
Obtížnost
Čas přípravy
Čas vaření
Celkový čas
Porce
Nutriční hodnoty
Příprava
Formu na pečení vymažeme máslem, nabo ramou. Hrozinky přebereme, opláchneme pod tekoucí vodou a nasypeme do misky, kde je zalijeme horkou vodou. Jablka omyjeme, rozčtvrtíme, oloupeme, vykrojíme jádřince a nastrouháme. Rohlíky z předešlého dne nakrájíme na plátky . V troše mléka ručně rozšleháme vejce a poté přilijeme zbytek z odměřené dávky. Do připraveného mléka dáme 2/3 nakrájených plátků z rohlíků. Hrozinky si dáme okapat na síto. Lehce vymačkané plátky rohlíku rozložíme jeden vedle druhého do formy, pokryjeme dno i boky. Připravíme si tvaroh. Vejce s cukrem rozmícháme, přidáme tvaroh a solamyl a po rozmíchání přidáme polovinu okapaných hrozinek. Z jablek lehce vymačkáme šťávu a rozložíme je na plátky rohlíků. Jablka urovnáme, posypeme je zbývajícími hrozinkami, skořicí dle chuti a vanilkovým cukrem. Vše ve formě zalijeme připraveným tvarohem a zakryjeme namočenými plátky z rohlíku. Povrch potřeme rozpuštěným máslem a žemlovku vložíme do předehřáté trouby. Upečenou rozdělíme na porce a na talíři bohatě pocukrujeme.
Pečeme při 180°C asi 45 minut, nebo dokud rohlíky na povrchu nezezlátnou. Forma 20x20 cm.
Tip k receptu
Kdo rád více sladké, tak osladí jablka.
JanaB02. 11. 2011