Citrónová štola

Citrónová štola

Obtížnost

Čas přípravy

1h 0min
Čas vaření
1h 0min

Celkový čas

2h 0min

Porce


Nutriční hodnoty

3912 kalorií
0.0g cukrů
214.0g tuků
47.0g bílkovin


Příprava

Připravíme si kvásek. Do hrníčku rozdrobíme droždí, zasypeme lžící cukru a zalijeme 2-3 lžícemi vlažného až teplého mléka. Dáme na teplé místo a necháme vzejít.
Do prosáté mouky uděláme důlek. Do něj vlijeme vzešlý kvásek, kolem vysypeme zbylý cukr, sůl a plátky změklého másla. Zpracováváme v těsto, postupně přidáváme zbývající mléko, rum a citrónovou kůru s citrónovou šťávou. Vypracujeme vláčné těsto. Nakonec přidáme najemno krájené kandované ovoce, nejlépe také kyselkavé jednodruhové. Těsto necháme v teple ještě minimálně půl hodiny kynout.
Po té vypracujeme z těsta váleček nebo bochánek, můžeme také zaplést. Pečeme ve vyhřáté troubě min. na 180 °C asi 1 hodinu. Teplou štolu polijeme rozpuštěným máslem, můžeme posypat moučkovým cukrem.

přidejte na:
Zuzana Mellenová

21. 05. 2009

Další recepty


Přidat recenzi
hanka
super dobra štola

27. 04. 2016, 11:27

katka16031
dobrý recept

18. 07. 2018, 20:31

Přidat komentář
veka
Hledám recept na štolu. Na sReceptech jsou dva recepty. Ten jeden se nechává ležet 2 - 3 týdny. Chci se zeptat, jestli i tento se ¨musí nechat uležet nebo jestli to ještě stihnu do štědrého dne?

veka 21. 12. 2009, 15:27

tepito
Vyzkoušeno-jen jsem přidala rozinky a oříšky.Snědla se okamžitě!Foto přikládám.

tepito 29. 01. 2010, 15:38

Vaříte rádi? Zajímá Vás zdravá výživa a vše kolem jídla? Pak ste tu správně. sRecepty.CZ jsou komunitním portálem, kde se setkávají uživatelé s podobnými zájmy.