
Citrónová štola
Obtížnost
Čas přípravy
Čas vaření
Celkový čas
Porce
Nutriční hodnoty
Příprava
Připravíme si kvásek. Do hrníčku rozdrobíme droždí, zasypeme lžící cukru a zalijeme 2-3 lžícemi vlažného až teplého mléka. Dáme na teplé místo a necháme vzejít.
Do prosáté mouky uděláme důlek. Do něj vlijeme vzešlý kvásek, kolem vysypeme zbylý cukr, sůl a plátky změklého másla. Zpracováváme v těsto, postupně přidáváme zbývající mléko, rum a citrónovou kůru s citrónovou šťávou. Vypracujeme vláčné těsto. Nakonec přidáme najemno krájené kandované ovoce, nejlépe také kyselkavé jednodruhové. Těsto necháme v teple ještě minimálně půl hodiny kynout.
Po té vypracujeme z těsta váleček nebo bochánek, můžeme také zaplést. Pečeme ve vyhřáté troubě min. na 180 °C asi 1 hodinu. Teplou štolu polijeme rozpuštěným máslem, můžeme posypat moučkovým cukrem.
21. 05. 2009