Citronový koláč
Obtížnost
Čas přípravy
Čas vaření
Celkový čas
Porce
Nutriční hodnoty
Příprava
Na těsto potřebujeme: Mouku, cukr moučka, špetku soli, mandle, 125 g másla (změklého), 1 žloutek a 4 lžíce olivového oleje. Z těchto ingrediencí vypracujeme hladké těsto, které rovnoměrně rozprostřeme do formy. Okraje jemně upravíme dolů, aby se nezvedly při pečení. Formu necháme stát 30 minut v chladu, aby těsto ztuhlo. Mezitím si rozehřejeme troubu na 210°C a pak korpus upečeme (15 minut stačí). Korpus necháme vychladnout a uděláme si krém, na který potřebujeme citrony, kukuřičný škrob, krystalový cukr, 2 vejce, 2 žloutky, 125 g másla a 2 lžíce olivového oleje. Krém připravíme tak, že si nastrouháme 1 lžíci citrónové kůry a smícháme se šťávou ze tří citrónů (což by mělo být cca 3/4 hrníčku). Na teflonové pánvi rozmícháme nastrouhanou kůru, citronovou šťávu, škrob, cukr, celá vejce i žloutky a za stálého míchání přivedeme na mírném ohni k varu. Povaříme cca 2 minuty a odstavíme z plotny. Pak přidáme máslo a olivový olej a vyšleháme dohladka. Krém nalijeme na vychladlý korpus a rozetřeme. Necháme uležet v chladu cca 3 hodiny.
Tip k receptu
Ozdobit můžeme koláč nastrouhanou kůrou z citrónu a plátky citrónu, které lehce osmahneme na másle z obou stran a pak zasypeme hnědým cukrem. Necháme minutku, aby se rozpustil a zdobíme.
Vera16. 05. 2011