Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Domácí zavařování

Léto se nám přehouplo do své druhé poloviny, dětem se krátí čas prázdnin, a nám na zahrádkách dozrává plno ovoce a zeleniny. A právě v této době je příhodná doba k zavařování. Vždyť kdo by si v zimě nedal ty letošní výborné jahody, třešně nebo nakládané okurky? Nejen, že se letním zavařováním dá docela dobře ušetřit, ale navíc i víme co v dané sklenici je, a tudíž víme co jíme. Není proto na škodu si oprášit pár zaručených receptů, nebo naopak objevit nějaké nové ještě neokoukané.

Začneme-li s ovocem, tak z něj se dají udělat výborné marmelády. A to v podstatě ze všeho ovoce. V našich receptech můžete najít třeba i recept na melounovoubanánovou či marmeládu z kiwi. Je mi jasné, že takové ovoce doma těžko vypěstujete, ale berte to jako případnou inspiraci na zvláštní chvíle. K těm tradičním marmeládám samozřejmě patří jahodová, ostružinová, švestková nebo hrušková. Kromě marmelád či džemů, můžeme ovoce i zavařit, čímž nám vzniknou lahodné kompoty. Z těch tradičních opět vybírám některé: ostružinový, hruškový, meruňkový, nebo třešňový. Z těchto kompotů se i v zimě dají upéct chutné bublaniny, nebo se dají použít jako kompot k obědu.

Samozřejmě nesmíme zapomenout ani na zeleninu. K tradičním zavařeninám ze zeleniny patří sterilované nakládané okurky. Věřím, že každá dobrá hospodyňka má svůj vlastní recept na ty nejlepší okurky, ale drobná inspirace nikdy neuškodí. K dalším výborným zeleninovým zavařeninovým receptům bezpochyby patří lečo. Z něj v zimě můžeme opět uvařit chutné lečo s vejci, nebo jej použít jako základ do různých jiných pokrmů (např. po přidání orestovaného vepřového masa z něj můžeme vytvořit náplň do bramboráků apod.).



Neopomenutelnou součástí zavařené zeleniny je i kategorie čalamád. Že je neznáte? Tak to je velká škoda. I zde platí, že co hospodyňka, to jiný recept, hlavně co se přidané zeleniny týče. A na závěr jsem si pro sběrače hub nechala houby ve sladkokyselém nálevu. Pokud v zimě rádi děláte polévky "nahusto" určitě se vám budou hodit. Výborné jsou, ale i v mnoha dalších receptech.

Doufám, že se Vám moje malá inspirace na letní zavařování líbila. A pokud byste se se svými výrobky chtěli pochlubit, těšíme se na ně na našem facebooku.

Fotogalerie

Michaela Komárková

13. 08. 2014

Jak na kynuté těsto

Jak na kynuté těsto

Každý z nás má oblíbené různé druhy dobrot, někdo snídá koblihy, croissanty, makový či jiný závin nebo obyč...
Salátové zálivky

Salátové zálivky

Právě začíná a bude pokračovat sezóna mladé a čerstvé zeleniny, která obsahuje vitamíny a nerostné látky a...
Zahušťování omáček

Zahušťování omáček

Pokud se zahušťování omáček provádí hladkou moukou, prováděla jsem to takto: po staru - mouku jsem v hrníč...
Objevte batáty

Objevte batáty

Ačkoli se hlízy batátů objevily v Evropě dříve než brambory, nijak zvláštní oblibě se netěší. Dnes se spíše...
Jak snadno oloupat rajčata

Jak snadno oloupat rajčata

Znáte to - spousta receptů počítá s rajčetem a spousta z nich trvá na tom, aby to bylo rajče bez slupky. Ta...
Jak na kynuté těsto

Jak na kynuté těsto

Každý z nás má oblíbené různé druhy dobrot, někdo snídá koblihy, croissanty, makový či jiný závin nebo obyč...
Salátové zálivky

Salátové zálivky

Právě začíná a bude pokračovat sezóna mladé a čerstvé zeleniny, která obsahuje vitamíny a nerostné látky a...
Objevte batáty

Objevte batáty

Ačkoli se hlízy batátů objevily v Evropě dříve než brambory, nijak zvláštní oblibě se netěší. Dnes se spíše...
Výživa dětí po 2. roce života

Výživa dětí po 2. roce života

Děti po druhém roce života rostou pomaleji než kojenci, zároveň tedy relativně  klesá potřeba jídla, někdy ...
Velikonoce a tradiční pokrmy

Velikonoce a tradiční pokrmy

Velikonoce jsou původně svátkem pohanským. Pohané slavili jarní rovnodennost a probuzení veškeré přírody po...

Přidat komentář

Facebook komentáře