Podzim opět udeřil a s ním přichází i čas rybolovu a výlovů. Láká-li vás chuť čerstvé ryby a chuťové buňky si žádají nový gurmánský zážitek, vyzkoušejte tolstolobika na bylinkách. Tolstolobik bílý je sladkovodní ryba příbuzná kaprovi. Je ale tučnější a vyžaduje nadměrné solení, aby vynikla její chuť. Proto určitě nešetřete solí a pořádně tuto rybu přesolte. Jednodušším a klasičtějším receptem může být náš jednoduchý tolstolobik, na němž nelze nic zkazit.
K českým rybníkům neodmyslitelně patří také Kapr obecný. Hmotnost této ryby se může vyšplhat až ke 20kg a délka až ke 100cm. U nás je sice kapr tradičním vánočním pokrmem, ale dopřát si jej můžeme samozřejmě i přes rok například na grilu s křenem, nebo v podobě výborných karbenátků. Maso je jemné a lahodné chuti a dá se upravovat na několik vynikajících způsobů. Je velmi kvalitní, jedinou nevýhodou je přítomnost velkého množství malých kostí, jejichž počet se směrem k ocasní ploutvi zvyšuje, což může méně trpělivé jedince odradit.
Úplně jiným druhem ryby, patřící také do našich vod, je pstruh. Nejchutnější je maso silně okořeněné česnekem a pálivou paprikou. Koření jemně zatlačí chuť rybiny do pozadí a vynikne pouze chuť jemného masa, které nadchne všechny milovníky ryb. Připravili jsme pro vás recepty pstruha na česneku a zázvoru, pstruha s olivami a oříšky, či plněné pstruzí smotky.
Při přípravě ryb je důležité dbát na základní přípravu, což znamená jejich důkladné vyčištění a případné naložení do mléka den před jejich konečnou úpravou. Na talíři je nezapomeňte dozdobit plátkem citrónu a kadeřavou petrželkou. Jako přílohu zvolte bramborový salát nebo brambory. Tipem redakce jsou brambůrky se slaninou nebo zeleninová příloha v podobě zelených fazolových lusků či chřestu s citronovou kůrou.
Přejeme vám dobrou chuť!
Roxana 11. 12. 2009, 12:15
Ajaja 26. 12. 2009, 11:50
Roxana 26. 12. 2009, 14:08
Ajaja 27. 12. 2009, 11:22
Roxana 27. 12. 2009, 13:15
Ajaja 28. 12. 2009, 15:51
Roxana 29. 12. 2009, 20:05
Ajaja 30. 12. 2009, 15:58
Roxana 30. 12. 2009, 21:35
Roxana 30. 12. 2009, 21:37
Ajaja 31. 12. 2009, 08:40
Roxana 31. 12. 2009, 16:56
Ajaja 01. 01. 2010, 11:59
Roxana 01. 01. 2010, 14:45
Ajaja 01. 01. 2010, 17:00
Roxana 01. 01. 2010, 18:04
Ajaja 01. 01. 2010, 20:43
Roxana 01. 01. 2010, 21:39
Ajaja 01. 01. 2010, 22:30
Roxana 02. 01. 2010, 10:00
Ajaja 02. 01. 2010, 10:47
Roxana 02. 01. 2010, 19:17
Ajaja 02. 01. 2010, 20:22