Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Tipy a triky

Křupavá kůrčička na drůbeži

Křupavá kůrčička na drůbeži

17. 03. 2016

Křupavé kůrčičky na kuřeti nebo kachně docílíte, jestliže je budete při pečení potírat černým pivem.

Připálená rýže

Připálená rýže

17. 03. 2016

Pokud se vám podařilo lehce připálit rýži, nezoufejte. Stačí na ni položit krajíc chleba a nepříjemná spálená chuť za chvíli zmizí.

Domácí sójová omáčka

Domácí sójová omáčka

07. 03. 2016

Chcete si připravit super domácí sójovou omáčku? Stačí smíchat tři díly kvalitního bílého vína a sedm dílů polévkového tekutého koření. Omáčka je výborná a k nerozeznání od kupované.

Pomazánka ze zbylé čočky

Pomazánka ze zbylé čočky

07. 03. 2016

Zbyla vám od oběda uvařená čočka? Rozmixujte ji s pomazánkovým máslem, česnekem, cibulí a hořčicí a máte zdravou a chutnou pomazánku.

Vymazávání plechů

Vymazávání plechů

03. 02. 2016

Plechy a formy vymazáváme vždy ztuženým tukem a ne máslem. Ztužený tuk se nepřipaluje, moučníky zůstanou odspodu světlé a nebudou se připalovat.

Cibule bez klíčků

Cibule bez klíčků

03. 02. 2016

Bojíte se, aby vám uskladněná cibule nezačala klíčit? Aby se tak nestalo, vložte do boxu kde ji uchováváte, kus tvrdého chleba nebo housku.

Zvadlý křen jako čerstvý

Zvadlý křen jako čerstvý

11. 01. 2016

Ovadlý křen velice snadno osvěžíme tak, že seřízneme horní i spodní konec a na noc ponoříme do studené vody. Pak bude jako čerstvý.

Slané tyčinky na obalování

Slané tyčinky na obalování

11. 01. 2016

Zbyly vám po večírku slané tyčinky, které už nikdo nechce jíst? Nevyhazujte je! Rozdrťte je válečkem na nudle a získáte pikantní strouhanku na obalování řízků.

Citróny dlouho čerstvé

Citróny dlouho čerstvé

30. 11. 2015

Citróny zůstanou dlouho čerstvé, jestliže je vložíme do sklenice, kterou převážeme plátnem. Také je můžeme zabalit do alobalu a uložit do chladničky.

Šťavnaté hrozinky

Šťavnaté hrozinky

30. 11. 2015

Hrozinky na štrúdl dejte na půl hodiny do teplé vody s trochou citrónové šťávy. Můžete je také nechat přes noc naložené v rumu. Budou šťavnaté a dodají štrúdlu skvělou chuť.

Třídění fazolí

Třídění fazolí

16. 11. 2015

Fazole před vařením nasypeme do mísy se studenou vodou. Ty, co vyplavou na povrch odstraníme, protože mohou být napadeny hmyzem nebo plísní.

Zahuštění polévek nebo omáček

Zahuštění polévek nebo omáček

16. 11. 2015

Zahustit polévku nebo omáčku nemusíme jen tradiční jíškou. Můžeme ji nahradit bramborovou kaší v prášku. Jídlo bude navíc dietnější a lehčí.

Sušené bylinky

Sušené bylinky

16. 11. 2015

Sušené bylinky budou v jídle mnohem více vonět, když je nejprve orestujeme na troše másla nebo pár kapkách olivového oleje.

Křen v omáčce

Křen v omáčce

16. 11. 2015

Strouhaný křen v omáčce nikdy nevaříme, protože jinak by zhořkl nejen křen, ale i omáčka.

Pár kapek citrónu

Pár kapek citrónu

06. 11. 2015

Pokud potřebujete pouze pár kapek citrónu, nemusíte ho krájet hned na polovinu. Stačí do něj udělat grilovací jehlicí malou dírku - citrón nevyschne ani nezplesniví.

Bramborákové těsto

Bramborákové těsto

06. 11. 2015

Když do těsta na bramborové placky nastrouháte na jemno malou mrkev, zůstane pěkně světlé. Také můžete přidat trošku prášku do pečiva a před smažením nechat chvilku odpočinout.

Česnek snadněji oloupaný

Česnek snadněji oloupaný

02. 11. 2015

Pokud se vám nedaří oloupat česnek, spařte ho horkou vodou a pak ho dlaní jemně zmáčkněte v ohybu - slupka popraská a půjde snadno sloupnout.

Zvadlé bylinky

Zvadlé bylinky

02. 11. 2015

Bylinky jako petrželka nebo kopr, které už svěsily hlavičky, budou za hodinku "fit" jestliže svazeček postavíme do cukrové vody. Nebo je můžeme dát asi na 10 minut do vlažné vody s citrónovou šťávou - ta dokáže osvěžit také zvadlý salát.

Nerozhřívejte ztuhlý med

Nerozhřívejte ztuhlý med

02. 11. 2015

Hustý zcukrnatělý med je naprosto nezávadný a není proto nutné ho rozehřívat. Naopak, vlivem teploty vyšší než 40 stupňů ztrácí med mnoho ze svých cenných látek

Vaření brambor v mikrovlnce

Vaření brambor v mikrovlnce

29. 10. 2015

Brambory rychle uvaříte i v mikrovlnné troubě. Oloupané a nakrájené je vložte do mikroténového sáčku a na několika místech ho propíchejte špejlí nebo jehlicí. Potom nechte vařit pět minut na plný výkon.

Jak odstranit etikety ze sklenic

Jak odstranit etikety ze sklenic

29. 10. 2015

Schováváte si sklenice například od jogurtů nebo tatarky pro své domácí zavařování a zlobí vás etikety, které nejdou odstranit? Zkuste je potřít olejem, nechat 48 hodin působit a pak strhnout. Na skle by nemělo zůstat ani žádné lepidlo.

Krájení ananasu

Krájení ananasu

29. 10. 2015

Čerstvý ananas nikdy nekrájíme stejným nožem, kterým jsme jej zbavovali slupky. Slupka čerstvého ananasu totiž obsahuje kyselinu, která může u citlivějších lidí způsobit zánět úst nebo rtů.

Petrželová nať

Petrželová nať

15. 09. 2015

Zvadlá petrželová nať bude opět jako čerstvá, jestliže ji rozprostřeme na talíři, pokropíme vodou a zakryjeme druhým talířem.

Krájení dortů

Krájení dortů

15. 09. 2015

Na krájení dortů a křehkých moučníků se výborně hodí zubní nit. Když ji budete držet pevně napnutou, snadno nakrájíte na vrstvy dortový korpus, moučník na dílky, knedlíky, měkký sýr, máslo a ostatní měkké potraviny.

Hrozinky proti kašli

Hrozinky proti kašli

04. 09. 2015

Jestliže vás trápí nepříjemný kašel, zkuste svařit hrst hrozinek s oloupanou cibulí nakrájenou na proužky. Pijte po šálcích tři až pětkrát denně.

Dýňová polévka Hokkaido

Dýňová polévka Hokkaido

Na másle zpěníme cibuli a necháme zesklovatět, přidáme česnek a na kostky nakrájenou dýni (druh Hokkaido se...

Rychlá hrnková bublanina

Rychlá hrnková bublanina

Do prosáté mouky, smíchané s práškem do pečiva, přidáme vejce, vanilkový cukr, mléko a olej, popř. špetku s...

Výborné vánoční perníčky (hned měkké)

Výborné vánoční perníčky (hned měkké)

Z uvedených ingrediencí vypracujeme těsto, které rozválíme na cca 0.5 cm a vykrajujeme různé tvary. Položím...

Červené zelí k huse či kachně

Červené zelí k huse či kachně

Červené zelí si na jemno nakrájíme a přidáme k na jemno nastrouhané (oloupané a vyjádřené) jablko. Podlijem...

Pravý maďarský guláš

Pravý maďarský guláš

Omyté maso osučíme do papírové utěrky a nakrájíme na menší kousky. Osolíme je a opepříme. oloupané cibule n...

Jak na kynuté těsto

Jak na kynuté těsto

Každý z nás má oblíbené různé druhy dobrot, někdo snídá koblihy, croissanty, makový či jiný závin nebo obyč...
Salátové zálivky

Salátové zálivky

Právě začíná a bude pokračovat sezóna mladé a čerstvé zeleniny, která obsahuje vitamíny a nerostné látky a...
Zahušťování omáček

Zahušťování omáček

Pokud se zahušťování omáček provádí hladkou moukou, prováděla jsem to takto: po staru - mouku jsem v hrníč...
Objevte batáty

Objevte batáty

Ačkoli se hlízy batátů objevily v Evropě dříve než brambory, nijak zvláštní oblibě se netěší. Dnes se spíše...
Jak snadno oloupat rajčata

Jak snadno oloupat rajčata

Znáte to - spousta receptů počítá s rajčetem a spousta z nich trvá na tom, aby to bylo rajče bez slupky. Ta...