Tradiční velikonoční jídla

Velikonoční svátky se pomalu, ale jistě blíží a mnoho z nás již přemýšlí nad tím, co bude podávat u stolu. Někdo nedá dopustit na mazanec, další dává přednost beránkovi a nádivce. Tradičních jídel je ale mnohem víc!

Myšlenky na Velikonoce jsou povětšinou spojené s pomlázkou, vejci a beránkem. Víte ale, jaká je historie celých svátků? Přípravy na Velikonoce začínají po postním období a končí Škaredou středou. Poté následuje Zelený čtvrtek, Velký pátek, Bílá sobota, Boží hod velikonoční a Velikonoční pondělí. V minulosti byl každý den definován jistým druhem stravování.

Škaredá středa

Škaredá středa do jisté míry označovala i to, jak má tento den vypadat podávané jídlo. Tradičně se připravovaly různé placky a bramboráky, které se při pečení záměrně trhaly, aby měly co nejméně líbivý vzhled. Na základě toho později vznikly i známé trhance.
TIP:
Katama - kynuté placky
Tvarohový trhanec

Zelený čtvrtek

Vynecháme-li nejasný původ názvu, tradičně se u stolu podávaly luštěniny zdobené zelení z domácí zahrádky. Pekly se škvarkové placky a podávala jídla jako šumajstr či pučálka.
TIP:
Škvarkové placky s práškem do pečiva
Šumajstr

Velký pátek

Velký pátek byl obyčejně postní a mohl se přerušit pouze konzumací ryb. Ne všichni si však rybí maso mohliTradiční velikonoční jídla dovolit, a proto pekli bramborové těsto ve formě připomínající tvar ryby. V rámci tohoto dne se připravovalo pouze jedno jídlo – nejčastěji to byla hutná polévka, špenát, hrách, jáhly nebo knedlíky se sušeným ovocem.
TIP:
Jarní špenátová polévka
Jarní sedmikrásková polévka
Špenát z mladých kopřiv
Jáhly se zeleninou

Bílá sobota

Na Bílou sobotu se pekly tradiční mazance a věnce, které však dřív neobsahovaly tolik cukru. V některých oblastech se plnily tvarohem a movité rodiny je namáčely do vína. Pekly se jidáše a jako hlavní chod sloužila nádivka.
TIP:
Velikonoční tvarohový mazanec
Mandlové jidášky s medem

Boží hod velikonoční

V neděli přípravy na Velikonoční pondělí finišovaly. Pekly se klasické buchty z kynutého těsta, beránek aTradiční velikonoční jídla připravovalo se maso. Hostina začínala klasickým vývarem a pokračovala chodem z masa. Na slavnostním stole nesměl nikde chybět beránek – buď opravdový nebo upečený ze sladkého těsta.
TIP:
Velikonoční vývar s noky
Pomalu pečené velikonoční jehněčí s citrónem a olivami
Velikonoční beranci

Velikonoční pondělí

Velikonoční pondělí se neslo ve znamení vajíček. Ta symbolizovala nový život a připravovala se na několik různých způsobů – smažená, plněná, v pomazánkách či nádivce.
TIP:
Vejce plněná tuňákem
Vajíčková pomazánka s Lučinou a křenem
Velikonoční nádivka se sušenými rajčaty

přidejte na:
BB

11. 04. 2022

Fotogalerie


Mohlo by se vám líbit

Další články

Přidat komentář