Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Recepty z kategorie Celoročně - stránka 64

Mašličky se šunkou a hráškem

Mašličky se šunkou a hráškem

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

400 g těstovin (mašliček), sůl a pepř podle chuti, 2 lžíce olivového oleje, 1 cibule, 3/4 sáčku mraženého hrášku, 200 g šunky, 100 g sýra Grana Padano

Těstoviny dáme vařit do dostatečného množství osolené vody podle návodu na obalu. Na rozehřátém oleji zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli, přisypeme hrášek a necháme ho krátce podusit. Po chvíli přihodíme šunku nakrájenou na kostičky, osolíme, opep...

Mascarpone zabaglion s lesními plody

Mascarpone zabaglion s lesními plody

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

5 žloutků, 1/3 hrnku krupicového cukru, 1/3 hrnku vína Marsala, 1 hrnek šlehačky, 5 ¼ hrnku čerstvých lesních plodů, 2 hrnky mascarpone, čokoláda

Připravíme si vodní lázeň (horní nádoba se nesmí dotýkat vody, aby se nám vejce nesrazila). Do vodní lázně dáme žloutky a cukr a pomalu vyšleháváme (cca 3 minuty). Pomalu zašleháme víno Marsala, povaříme za stálého šlehání 10-15 minut, dokud žlout...

Teplý krevetový salát

Teplý krevetový salát

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

80 g krevet, 20 g česneku, 30 g červené cibule, 30 g rukoly, 80 g brambor, 50 g cherry rajčátek, olivový olej, sůl a pepř dle chuti

Na olivovém oleji orestujeme česnek a červenou cibuli, přidáme krevety, poté brambory, které jsme si předtím uvařili ve slupce. Prohřejeme a podáváme na lůžku z rukoly a cherry rajčátek.

Vepřové karé uzenáře Vondry

Vepřové karé uzenáře Vondry

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

4 plátky vepřového karé, sůl a pepř podle chuti, 2 lžíce sádla, 50 g anglické slaniny, 1 cibule, lžička drceného kmínu, 1 noha staročeské klobásy, 1 lžíce hladké mouky, 150 ml světlého piva

Plátky masa naklepeme, osolíme, opepříme a na rozehřátém sádle opékáme z obou stran skoro doměkka. Poté maso vyndáme, odložíme stranou do tepla a ve výpeku osmahneme drobně nakrájenou cibuli, kostičky slaniny a klobásu nakrájenou na slabá kolečka...

Fritované sardinky s domácí majonézou alioli

Fritované sardinky s domácí majonézou alioli

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

3 malé sardinky, 0,5 dcl plnotučného mléka, 1 dcl slunečnicového oleje, stroužek španělského česneku

Sardinky se očistí tak, že se nejprve odstraní hlava a vyjmou vnitřnosti, pomocí palce vytlačíte zbytek vnitřnosti a zároveň rozevřete tlakem na páteř sardinku do tvaru motýlku, vyjme se páteř a sardinky se opláchnou. Ryba se posolí a obalí v mouc...

Paella „mixta“

Paella „mixta“

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

2 hrsti celých krevet (velikost cca 30-40), 100 g kalamára (sépie) na kroužky, 100 g mořských plodů, 100 g kuřecího masa, 100 g králičího masa, 6 slávek v poloviční schránce, 150 g čerstvé červené papriky, 20 g zeleného hrášku, 1 lžíce jemně krájené cibule, 1 lžička česneku, 0,02 g šafránu, ½ lžíce rybího vývaru, 150 g rýže (arabika)

Na olivovém oleji osmahneme slávky a krevety cca 8 minut. Odložíme stranou na připravený talířek. Do oleje dáme masa a o chvilku později přidáme šafrán, cibuli, česnek a kroužky z kalamára (sépie) a nakrájené proužky z červené papriky. Osmahneme c...

Dětská autíčka

Dětská autíčka

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 rohlíky, 1 salátová okurka, 4 párky, 4 cherry rajčátka, 4 plátky tvrdého sýra, 4 lžíce kečupu, 4 vejce

Rohlíky si rozpůlíme. Vejce si uvaříme natvrdo, necháme vychladnout a oloupeme. Okurku oloupeme a nakrájíme na kolečka. Rajčátka si rozpůlíme. Připravíme si párátka. Vyrobíme 4 stejná autíčka. Půlku rohlíku uprostřed trochu vydlabeme tak, ab...

Surimi karbanátky

Surimi karbanátky

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

250 g surimi tyčinek, 100 g vepřové šunky, 100 g uzeného eidamu, sůl, mletý černý pepř, 1 vejce, 1 lžíce kukuřičného škrobu, 1 - 2 stroužky česneku, na obalování - hladká mouka, 1 vejce, strouhanka, slunečnicový olej na smažení

Tyčinky, šunku a sýr nastrouháme na slzičkovém struhadle, česnek na jemno, nebo vše pomeleme. Vejce rozšleháme se solí, pepřem, škrobem a vlijeme do strouhané směsi. Dobře promícháme, vytvarujeme 8 karbanátků a obalíme v trojobalu. V pánvi na roze...

Pivní tvarohová pomazánka s pohankou

Pivní tvarohová pomazánka s pohankou

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

250 g tvarohu, 100 ml světlého piva, 2 lžíce hladké pohankové mouky, sůl a pepř podle chuti, po jedné lžičce sladké papriky a drceného kmínu, 1-2 lžíce kečupu (může být i ostrý), 1 cibule, 1/2 kapie , 1 feferonka

Do misky vyklopíme tvaroh, rozředíme pivem, přisypeme pohankovou mouku, přidáme najemno nasekanou cibuli, kapii a feferonku, přimícháme kečup, sladkou papriku a drcený kmín. Nekonec podle chuti osolíme a opepříme. Pomazánku před podáváním necháme...

Sendvič Elvise Presleyho

Sendvič Elvise Presleyho

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

8 plátků toastového chleba, 4 lžíce arašídového másla, 2 banány, 2 lžíce másla

Čtyři plátky chleba namažeme arašídovým máslem, na to rozetřeme rozmačkaný banán a přiklopíme zbývajícími plátky toustového chleba, které lehce přitiskneme. Na pánvi rozehřejeme máslo a sendviče z každé strany asi minutu opékáme lehce dozlatova. ...

Plněný vepřový řízek

Plněný vepřový řízek

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 cibule, 4 vepřové řízky, 100 g šunky, 100 g uzeného sýra, troška ostré mleté papriky , špetka soli, troška pepře, 150 g hladké mouky, 250 ml oleje

Vepřové řízky naklepeme. Na pánvi osmahneme nadrobno nakrájenou cibuli a přidáme na proužky nakrájenou šunku, na kostky nakrájený uzený sýr a trochu ostré papriky. Chvíli opékáme. Řízky osolíme, opepříme a potřeme připravenou nádivkou. V půlce je...

Tarator

Tarator

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 salátová okurka, 3 stroužky česneku, 1/2 svazku kopru, 50 g mandlí, 3/4 l zakysané smetany

Mandle si nasekáme. Salátovou okurku nastrouháme na hrubším struhadle do mísy, přidáme utřený česnek, nasekaný kopr, nasekané mandle a osolíme. Zalijeme 3/4 l zakysané smetany, dobře promícháme a necháme vychladit. Podáváme s pečivem.

Kuřecí hrnec

Kuřecí hrnec

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 kuře, 4 větší brambory, 1 větší cibule, 250 g mražené zeleniny, 1 paprika (kapie), 1 hrst hub, špetka soli, 1 lžička kari koření, 200 g čočky, 250 ml rostlinného oleje

Kuře omyjeme a rozčtvrtíme. Na oleji zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli, poté vložíme porce kuřete, osolíme a přisypeme kari. Maso osmahneme a potom k němu přidáme na kostičky nakrájené brambory a zeleninu. Podlijeme vodou a dáme vařit. Asi po 5 m...

Ostružinová buchta i pro nemocné intolerancí laktózy

Ostružinová buchta i pro nemocné intolerancí laktózy

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 hrnečky polohrubé mouky, 3/4 hrnku cukru krupice, 1 sáček van. cukru, 2 vejce, 1/2 hrnečku oleje, 1 kypřící prášek do pečiva, 1 hrneček mléka Alpro soya, švestky dle potřeby

Mouku, kypřicí prášek do pečiva, cukr (s oblibou dávám hnědý) a vanilkový cukr promísíme. Přidáme vajíčka, rostlinný olej, mléko, pro nemocné intolerancí bílkovin či laktózy použiji jakékoliv jiné mléko (Alpro soya), které snáší. Pro zdravé lidi ...

Salát z uzené ryby

Salát z uzené ryby

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 uzená makrela, 1 cibule, 100 g sterilovaného celeru, 1 jablko, 1 vejce, 1 citrón, špetka soli, troška pepře, troška majoránky, 1 balení tatarské omáčky, 1 paprika (kapie), 2 rajčata, 1 hrst oliv

Makrelu uzenou vykostíme a nakrájíme na kousky a dáme do mísy. Přidáme nadrobno nakrájenou cibuli, nakrájený sterilovaný celer, 1 jablko, 1 vejce vařené natvrdo. Ochutíme šťávou z citrónu, solí, pepřem, majoránkou a promícháme. Přidáme tatarku a p...

Paprikové rizoto

Paprikové rizoto

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 hrneček dlouhozrnné rýže, špetka soli, 1 cibule, 3 lžíce tuku, 2 párky, 3 papriky (kapie), 3 rajčata, 3 vejce, troška pepře

Hrneček rýže opereme, spaříme horkou vodou a dáme do hrnce, zalijeme 2 hrnečeky horké vody, trochu osolíme a 15 minut vaříme na mírném ohni. Na pánvi rozehřejeme tuk a na něm osmahneme dozlatova nadrobno nakrájenou cibuli. Přidáme na kolečka nakrá...

Jesenický řízek

Jesenický řízek

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

4 vepřové řízky, špetka soli a pepře, 5 lžic hladké mouky, 250 ml rostlinného oleje, 250 ml masového vývaru, 4 vejce

Vepřové řízky omyjeme a osušíme. Poté lehce naklepeme, osolíme, opepříme a obalíme v hladké mouce. Na pánvi rozehřejeme olej a na něm opečeme z obou stran řízky dohněda. Vyndáme na talíř ven. Do výpeku vsypeme lžičku mouky a osmahneme ji. Poté pod...

Čanachy

Čanachy

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g brambor, 2 cibule, 2 lžíce másla, špetka soli a pepře, 350 g skopového masa, 3 rajčata, 4 okurky, 6 lžic kečupu, 4 stroužky česneku, 500 ml masového vývaru, 3 listy bobkového listu

Brambory oloupeme a nakrájíme na větší kostky a dáme do zapékací mísy. Cibule oloupeme a nakrájíme nadrobno a přisypeme k bramborům a promícháme. Maso osolíme, opepříme a plátky masa vložíme na brymbory s cibulí, přidáme plátky rajčat a plátky oku...

Kuře a la kachna

Kuře a la kachna

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 kuře, 1 větší sklenka sterilovaného zelí -0,7 l., 2 lžíce hladké mouky, 2 lžíce sádla, 1 cibule, špetka soli, troška kmínu

Kuře si rozčtvrtíme. Vezmeme pekáč, který můžeme dát potom do trouby. Na něm osmahneme na rozpáleném sádle nadrobno nakrájenou cibuli. Vmícháme mouku a zalijeme 200 ml vody. Dobře promícháme a povaříme. Přidáme polovinu sklenice zelí. Na zelí polo...

Špagety po uhlířsku

Špagety po uhlířsku

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

250 g špaget, 100 g slaniny, 100 g šunky, troška pepře a soli, 4 vejce, 4 lžíce smetany, 1 hrst strouhaného sýra

Špagety uvaříme podle návodu na balíčku a scedíme. Na větší pánvi rozškvaříme nakrájenou slaninu na kostičky a na ní opečeme nakrájenou šunku (lze i salám nebo uzené). Poté vmícháme uvařené špagety, osolíme, opepříme a chvíli opékáme. V misce rozš...

Dušené okurky s rajčaty

Dušené okurky s rajčaty

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 větší okurka, 3 lžíce másla, 1 cibule, 5 rajčat, špetka soli, 2 vejce, troška pepře, 1 lžíce cukru krupice, kousek citrónu

Jednu velkou okurku nebo dvě menší okurky oloupeme, rozřízneme napůl, vydlabeme semínka a nakrájíme na kostičky. Do pánve dáme máslo a rozehřejeme. Na něm osmahneme nadrobno nakrájenou cibuli a přisypeme okurku, přidáme pokrájená rajčata, osolíme ...

Drůbeží salát jemný

Drůbeží salát jemný

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

300 g vařeného drůbežího masa, 200 g vařeného celeru, 150 g sterilovaných okurek, 1 jablko, 100 g hrášku, špetka soli a pepře, 1 lžička worcesterové omáčky, 50 g majonézy, 100 ml ušlehané šlehačky

Do mísy dáme nakrájené vařené drůbeží maso, nakrájený vařený celer, pokrájené okurky, nadrobno nakrájené jablko a hrášek. Dochutíme solí, pepřem, worcesterem a poté promícháme s majonézou a šlehačkou. Vše dobře promícháme.

Houbová polévka s kapustou

Houbová polévka s kapustou

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1,5 l vývaru z kostí, 1-2 hrsti hub, 1 menší hlávka kapusty, troška pepře, troška kmínu, 1 lžíce másla, 2 vejce

Do vařícího vývaru vsypeme očištěné a nakrájené houby, chvíli povaříme a pak přidáme spařenou a na nudličky nakrájenou kapustu. Ochutíme pepřem, kmínem a lžící másla. Nakonec přidáme 2 rozšlehaná vejce, ale polévku už nevaříme. Nejlepší je s chle...

Květák v majonézové omáčce

Květák v majonézové omáčce

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 hlávka květáku, špetka soli, 1 balení majonézy, 1 balení bílého jogurtu, 3 stroužky česneku, 1 lžička plnotučné hořčice, 5 kapek worcesterové omáčky, 2 lžíce octa, 3 lžíce kopru

Květák omyjeme, rozebereme na růžičky, uvaříme v osolené vodě doměkka a necháme okapat a vychladit. Majonézu smícháme s jogurtem, 3 stroužky utřeného česneku se solí, hořčicí a několika kapkami ocata dle chuti. Nakonec vmícháme jemně nakrájený k...

Vepřenky s cibulí

Vepřenky s cibulí

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g vepřového masa, 2 rohlíky, troška pepře a soli, troška mleté papriky , stroužek česneku, 2 lžíce hladké mouky, 150 g tuku, 2 cibule, 1 lžíce pažitky

Vepřové maso nahrubo umeleme. Rohlíky nakrájíme na kostičky a namočíme v mléce. Rohlíky vymačkáme a přidáme k masu, osolíme, opepříme, přidáme papriku a 1 stroužek česneku dobře promícháme. Uděláme takové šišky nebo placičky, které zlehka obalíme ...

stránka: