Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Recepty z kategorie Celoročně - stránka 66

Růžičková kapusta se smetanovou omáčkou

Růžičková kapusta se smetanovou omáčkou

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

250 g růžičkové kapusty, špetka soli a pepře, 1 lžíce másla, špetka muškátového ořechu, 250 ml zakysané smetany, 3 lžíce mléka, 150 g šunky

Kapustičky očistíme a povaříme 10 minut v osolené vodě, poté slijeme a necháme okapat. V pánvi rozehřejeme máslo a na něm osmahneme kapustičky, osolíme, opepříme a ochutíme špetkou muškátového oříšku. Hotové kapustičky přelijeme kysanou smetanou, ...

Gruzínské skopové

Gruzínské skopové

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g skopové kýty, špetka soli a pepře, 3 stroužky česneku, 150 g hladké mouky, 100 g tuku, 1 cibule, 1 sklenka červeného vína, 1 lžička másla

Skopovou kýtu omyjeme a nakrájíme na menší medailonky, naklepeme je, osolíme opepříme a potřeme česnekem po obou stranách. Poté je lehce obalíme v mouce a na rozpáleném tuku z obou stran dobře osmahneme. Vyndáme na talíř. Do výpeku dáme nadrobno n...

Makrela s citronovou omáčkou

Makrela s citronovou omáčkou

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

4 makrely, špetka soli, troška pepře, 100 g hladké mouky, 4 lžíce tuku, 150 g másla, 100 ml citronové šťávy, 2 lžíce petrželové naťi

Makrely očistíme a vykucháme, poté je osolíme, opepříme a obalíme v mouce. Dáme je na tukem vymazavý alobal a pečeme asi 15 minut v troubě. Omáčku připravíme z rozehřátého másla, do něhož vmícháme citronovou šťávu, nasekanou petrželku a trochu s...

Salát ze syrového pórku

Salát ze syrového pórku

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 pórek, 6 lžic vody, 4 lžíce octa, 3 lžíce slunečnicového oleje, 1 lžička cukru krupice, špetka soli

Nejdříve si připravíme zálivku. Do hrnce dáme 6 lžic vody, 4 lžíce octa, 3 lžíce oleje, 1 lžičku cukru a špetku soli a přivedeme k varu. Bílé části pórku nakrájíme na tenká kolečka osolíme je a zalijeme je vřelou zálivkou. Promícháme a přikryjeme ...

Vepřové maso s kapií a hráškem

Vepřové maso s kapií a hráškem

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g vepřového masa, 3 lžíce sádla, 1 cibule, 1 lžička mleté papriky, 1 lžička hladké mouky, 2 dcl vody, špetka soli, 2 stroužky česneku, 1 sterilovaná paprika (kapie), 1 malá konzerva sterilovaného hrášku, 1 lžička Vegety, 150 g strouhaného sýra

Vepřové maso omyjeme a pokrájíme na nudličky jako hranolky. V tlakovém hrnci rozpustíme sádlo a na něm osmahneme nadrobno nakrájenou cibuli a přidáme i maso. Poté vmícháme lžičku mleté papriky a hladké mouky, poté zalijeme 2 dcl vody. Osolíme, při...

Pomazánka z olejovek

Pomazánka z olejovek

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 balení olejovek, 4 kousky taveného sýra, 1 cibule, 1 lžíce petrželové natě, 1-2 sterilované okurky, špetka soli, 1 citrón

Rybičky vyklopíme do mísy a vidličkou rozmačkáme i s částí oleje. Poté přidáme sýr a nadrobno nakrájenou cibuli, petrželku a sterilované okurky. Promícháme a osolíme, eventuelně podle chuti okyselíme citronem.

Salát z mladých cibulek s jablkem

Salát z mladých cibulek s jablkem

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

3 svazky jarní cibulky, 2 jablka, 1 citrón, 250 ml majonézy, 2 vejce, 1 sterilovaná okurka, 4 listy hlávkového salátu, 4 ředkvičky, 1 paprika (kapie)

Salátové listy důkladně opereme a necháme okapat. Vejce uvaříme natvrdo. Svazečky jarní cibulky omyjeme a i s natí nakrájíme nadrobno do mísy. Jablka oloupeme, zbavíme jadřinců a nakrájíme na menší kostičky a přidáme k cibulkám. Vše zakapeme citro...

Pórkový koláč

Pórkový koláč

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g pórku, 2 lžíce másla, 1/4 l zakysané smetany, 3 lžíce hladké mouky, 1 vejce, špetka soli, 150 g anglické slaniny, 1 balení listového těsta

Pórek nakrájíme nadrobno a osmahneme ho na 2 lžících másla. V zakysané smetaně rozmícháme 3 lžíce hladké mouky, přidáme 1 vejce, sůl a na kostky pokrájenou slaninu. Vše smícháme s osmaženým pórkem. Koláčovou formu vymažeme a vysypeme a vložíme d...

Celozrnné lívance dle Apetitu

Celozrnné lívance dle Apetitu

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

100 g hladké mouky, 100 g celozrnné pšeničné mouky, 2 lžičky kypřícího prášku do pečiva, 2 lžičky mleté skořice, 120 ml podmáslí, 1/4 lžičky sody bikarbóny, 2 vejce, 4 lžíce medu (nebo javorového sirupu), 250 g bílého jogurtu, 1 lžíce oleje na vymaštění pánve, 200 g borůvek

V jedné míse smíchejte mouky, sodu, kypřící prášek a skořici. V druhé míse smíchejte 3 lžíce medu, vejce, podmáslí a polovinu jogurtu. Přisypte moučnou směs a lehce prošlehejte. V případě, že se Vám zdá směs příliš tuhá, přidejte trochu podmáslí. ...

Žampionová omáčka s petrželkou

Žampionová omáčka s petrželkou

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

200 g čerstvých hub, 1 cibule, 2 lžíce másla, 1 šálek masového vývaru, 2 lžíce hladké mouky, 1/4 l masového vývaru, špetka soli, špetka pepře, troška kmínu, 1 lžíce petrželové naťi

Připravíme si nejdřív jíšku ze 2 lžic hladké mouky a 1 lžíce másla tu poté podlijeme 1/4 vývarem a chvíli povaříme a odstavíme stranou. Houby očistíme a nakrájíme (ideální jsou čerstvé). V kastrole na 1 lžíci másla osmahneme nadrobno nakrájenou ci...

Omeleta s ovesnými vločkami

Omeleta s ovesnými vločkami

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 vejce, 3 lžíce vody, špetka soli, 1/2 hrsti ovesných vloček, 2 lžíce strouhaného sýra, 1 lžička petrželové naťi, 1 lžíce rostlinného oleje

Vločky přebereme a spaříme. Vejce rozšleháme v misce se 3 lžícemi vody a špetkou soli. Poté vmícháme vločky, strouhaný sýr a nasekanou petrželku. Pánev vymažeme olejem a rozpálíme. Těsto nalijeme na pánev a pečeme. Když se vejce na spodní straně o...

Porková polévka s droždím

Porková polévka s droždím

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 cibule, 50 g droždí (kvasnice), 1,5 l hovězího vývaru, 1-2 pórky, 2-3 lžíce máslové jíšky

Cibuli nakrájíme nadrobno a zpěníme na másle v hrnci. Přidáme rozdrobené droždí a osmahneme společně. Zalijeme hovězím vývarem a přidáme pokrájený porek, buď na půlkolečka nebo nadrobno, jak má kdo rád a povaříme. Poté zahustíme máslovou jíškou a ...

Vařené kedlubny se sýrem

Vařené kedlubny se sýrem

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 kg kedlubnu, špetka soli, 2 lžíce pažitky, 60 g másla, 50 g Nivy

Kedlubny oloupeme a nakrájíme na plátky, poté povaříme v osolené vodě. Mezitím vmícháme 2 lžíce nasekané pažitky nebo petrželky spolu s nastrouhanou nivou do másla. Pořádně promícháme. Kedlubny rozdělíme na talíře a na každou navršíme kopeček byli...

Zapečené fazolky

Zapečené fazolky

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 balení sterilovaných fazolek, 2 lžíce másla, 1 větší cibule, 1 pórek, 1/2 balení sterilovaných rajčat, 2 stroužky česneku, špetka soli, 100 g šunky, 4 lžíce másla

Sterilované fazolky propláchneme vodou a necháme na sítku okapat. Na pánvi rozehřejeme 2 lžíce másla a osmahneme na něm nadrobno nakrájenou cibuli, pak přidáme pokrájený porek, okapané fazolky, pokrájená sterilovaná rajčata a krátce podusíme. Poté...

Šlehaný tvaroh s ředkvičkami

Šlehaný tvaroh s ředkvičkami

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 balení tvarohu, 3 lžíce mléka, špetka soli, 5 ředkviček, 1 lžička petrželové naťi

Do misky dáme tvaroh, mléko - možno i méně než 3 lžíce - podle tvarohu, trošku soli a vyšleháme. Ředkvičky nastrouháme na hrubším struhadle a vmícháme do tvarohu, nakonec přidáme nasekanou petrželovou nať. Vše promícháme a mažeme na chléb.

Kotlety plněné celerem

Kotlety plněné celerem

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

4 plátky vepřové kotlety, 1 bulvový celer, 2 lžíce strouhanky, 2 vejce, 1 lžíce petrželové naťi, špetka muškátového květu, 250 ml rostlinného oleje

Vezmeme 4 větší vepřové kotlety a opatrně je nařízneme, aby vznikla kapsa a osolíme je. Vytvoříme si v míse směs z nahrubo nastrouhaného celeru, strouhanky, vajec, petrželové natě a muškátového květu. Důkladně promícháme. Kapsy touto směsí naplním...

Kynuté jablečné lívance s jablíčky v karamelu

Kynuté jablečné lívance s jablíčky v karamelu

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

200 g hladké mouky, 1 sáček vanilkového cukru, 1/2 sáčku instantního droždí, špetka soli, 1 vejce, 1/4 l mléka, 150 g oloupaných a na tenké plátky nakrájených jablek, Na obložení: 4 jablka, 6 lžic cukru krupice, 3 lžíce vody, 2 lžíce rumu, olej

Do mísy prosijeme mouku, do středu vsypeme vanilkový cukr, uděláme důlek, přisypeme droždí a zalijeme ho několika lžícemi vlažného mléka. Necháme na teplém místě asi 15 minut vykynout kvásek. Pak přidáme špetku soli, vejce a zbývající mléko. Zaděl...

Polentová pizza

Polentová pizza

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 l zeleninového vývaru, 200 g polenty, 50 g parmazánu, 150 g strouhaného eidamu, 100 g krůtího prsa, 100 g sušených rajčat, 1 stroužek česneku

Ve větším hrnci přiveďte k varu polentu, nechte vstřebat tekutinu a rychle míchejte asi 3-5 minut, dokud se nevytvoří hustá kaše. Odstavíme z ohně a na plech si připravíme pečící papír. Na papír rozetřeme asi 2-3 cm silnou vrstvu polenty. Sýr nast...

Maďarské koule

Maďarské koule

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 kg brambor, 500 g hrubé krupice, 5 rohlíků, 100 g másla, 1 vejce, špetka soli

Syrové brambory oloupeme a nastrouháme na vál. Rohlíky nakrájíme na kostičky a přidáme k nastrouhaným bramborám. Poté přidáme rozšlehané vejce, sůl a rozpuštěné máslo. Z hustého těsta odkrajujeme lžící koule a vkládáme je do vroucí vody. Vaříme as...

Krokety z nivy

Krokety z nivy

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

100 g Nivy, 50 g droždí (kvasnice), 2 vejce, 200 ml mléka, 1 lžička cukru krupice, špetka soli, troška pepře, troška majoránky, 3 stroužky česneku, 1 hrneček strouhanky, 100 g hladké mouky

Nejdřív si připravíme z vlažného mléka, droždí a cukru kvásek, který necháme vzejít. Do mísy nastrouháme nivu, přidáme 1 vejce, prolisovaný česnek, majoránku, osolíme, opepříme a přidáme vzešlý kvásek. Potom promícháme a necháme kynout v teple. Na...

Ředkvičková polévka s květákem

Ředkvičková polévka s květákem

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

10 ředkviček, 1/2 květáku, 5 lžic ovesných vloček, 1/4 kostky másla, sůl, 1 bujón, sušená petrželová nať, 2 l vody, 1 - 2 vejce

Ředkvičky očistíme (neloupeme) a nastrouháme na slzičkovém struhadle. Květák bez košťálu rozebereme na malé kousky, nebo nasekáme. Na rozpuštěném másle opečeme ovesné vločky a přidáme ředkvičku i květák. Vše zalijeme vodou, osolíme a vaříme asi 20...

Kiwi v pivním těstíčku

Kiwi v pivním těstíčku

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

4 kiwi, 7 lžic hladké mouky, 250 ml slunečnicového oleje, 2 vejce, 200 ml světlého piva, 3 lžíce cukru krupice

Nejdřív si uděláme pivní těstíčko: vezme 2 žloutky a spolu s pivem a 5 lžícemi mouky ušleháme hladké těstíčko a necháme asi tak 20 minut odpočinout. Z bílků ušleháme tuhý sníh, přidáme k němu cukr a poté ho lehce vmícháme do připraveného těstíčka....

Zapečená kuřecí prsa s lečem a nivou

Zapečená kuřecí prsa s lečem a nivou

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

600 g kuřecích prsou, 1 sklenka leča, 100 g anglické slaniny, 1 pórek, 100 g Nivy, 50 ml rostlinného oleje

Kuřecí nebo krůtí prsa omyjeme a lehce naklepeme. Poté je narychlo a naprudko orestujeme na pánvi. Do zapékací mísy dáme olej, přidáme pórek nakrájený na kolečka, pokrájenou anglickou slaninu na kostičky. Na to položíme prsa, zakápneme lečem a dám...

Budínské kuře

Budínské kuře

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 kuře, 100 ml koňaku, špetka soli, 1 lžička cukru krupice, 4 stroužky česneku, 2 vejce, 5 lžic hladké mouky, 1 lžíce másla, 250 ml slunečnicového oleje

Kuře důkladně omyjeme a rozporcujeme nejlépe na 4 větší nebo 8 menších kousků. V míse rozmícháme koňak, prolisovaný česnek, cukr a sůl. Každou porci kuřátka v této směsi obalíme a necháme marinovat nejlépe přes noc a nejméně 3 hodiny. Potom z mouk...

Nepečený Míša

Nepečený Míša

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 balení zakysané smetany, 250 g plnotučného tvarohu, 60 g cukru krupice, 1 balení vanilkového cukru, 1 balení čokolády na vaření

Všechny suroviny spolu ušleháme a naplníme do skleniček nebo do formiček na zmrzlinu a dáme do mrazničky. Když to trošinku ztuhne, vpíchneme dřívka nebo lžičky. Zmražené je namočíme do rozpuštěné čokolády a opět dáme do chladničky pořádně zatuhnou...

stránka: