Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Recepty z kategorie Česká - stránka 29

Malinový džem

Malinový džem

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 kg malin, 2 banány, 1-2 lžíce citronové šťávy, 400 g želírovacího cukru

Maliny pomeleme v mlýnku na ovoce. Banány nakrájíme. Namleté maliny přivedeme k varu a přidáme banány, kyselinu citrónovou a chvíli vaříme. Poté přidáme želírovací cukr a hrst celých malin. Vaříme ještě tři-čtyři minutky.

Malinová marmeláda

Malinová marmeláda

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 kg malin, 5 g kyseliny citronové, 1 balení Gelfix Super 3:1, 350 g cukru krystal

Cukr smícháme s želírovacím práškem, přidáme ovoce a kyselinu citrónovou. Na silném ohni, za stálého míchání přivedeme k varu. Necháme 3 minuty vařit a pak, ještě horké plníme do skleniček.

Džem z kiwi

Džem z kiwi

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 kg kiwi, 1 kg cukru krystal, 1 balení želírovacího cukru

2 lžíce cukru smícháme s želírovacím, přidáme nakrájené kiwi, dobře promícháme a za stálého míchání přivedeme k varu. Poté přidáme zbytek cukru a znovu za stálého míchání přivedeme k varu. Vaříme 3 minutky. Vzniklou pěnu odstraníme a ještě teplý d...

Marmeláda z melounu

Marmeláda z melounu

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 kg vodního melounu, 2 kg želírovacího cukru, 6 citrónů

Nakrájený melou bez pecek dáme do hrnce spolu s želírovacím cukrem, kůrou a šťávou z citrónů a necháme uležet asi čtyři hodiny. Poté za stálého míchání převedeme k varu a vaříme 3-4 minuty. Ještě teplé plníme do sklenic.

Hrušková marmeláda

Hrušková marmeláda

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1,5 kg hrušek, pár list máta peprná, 750 g cukru krupice, 20 g kyseliny citronové

Oloupané hrušky zbavené jadřinců umeleme na masovém strojku. Kaši vložíme do kastrolu s trochou vody a za stálého míchání vaříme. Poté směs zvážíme a přidáme na 1 kg směsi 500 g cukru. Za stálého míchání vaříme, dokud se cukr nerozvaří. Přidáme ky...

Brusinkový džem dle babičky

Brusinkový džem dle babičky

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

600 g brusinek, 400 g pomerančové dužiny, 500 g želírovacího cukru, 25 g pomerančové kůry

Pomerančovou kůru nakrájíme na tenké plátky. Pomerančovou kůru, dužinu a brusinky promícháme s cukrem a za stálého míchání přivedeme rychle k varu. Vaříme asi 3 minutky. Vytvořenou pěnu odebereme a ještě teplé plníme do skleniček.

Višňová marmeláda

Višňová marmeláda

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

800 g višní, 200 ml vody, 300 g cukru krupice, 5 lžic rumu, 1 balení Gelfix Super 3:1, 2 balení vanilkového cukru

Rozmixované višně smícháme s vodou, vanilkovým cukrem, cukrem a Gelfixem Super 3:1. Přivedeme k varu a necháme vařit 5 minutek. Po uvaření přidáme rum. Plníme do skleniček.

Džem z jahod a banánů

Džem z jahod a banánů

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

700 g jahod, 300 g banánů, 1 balení želírovacího cukru, 1 lžička kyseliny citronové

Ovoce nakrájíme na malé kousky, přidáme cukr, kyselinu citrónovou a dobře zamícháme. Za stálého míchání přivedeme k varu. Poté vaříme asi 3 minuty. Odebereme vzniklou pěnu a ještě teplé plníme do skleniček.

Jahodová marmeláda s limetkou

Jahodová marmeláda s limetkou

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

850 g jahod, 150 ml limetové šťávy, 500 g želírovacího cukru

Nakrájené jahody smícháme se šťávou z limety, želírovacím cukrem a 3 minuty prudce vaříme. Ještě teplou marmeládu naplníme do skleniček.

Banánový džem s pomerančem

Banánový džem s pomerančem

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

5 banánů, půl hrnek voda, 1 hrnek pomerančové šťávy, 1/2 hrnku citronové šťávy, 2 hrnky želírovacího cukru

Vše kromě banánů vložíme do hrnce a přivedeme k varu. Následně přidáme rozmačkané banány a chvíli povaříme, ještě horké lijeme do skleniček.

Bezinková povidla

Bezinková povidla

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

200 g cukru krystal, 3 lžíce včelího medu, 50 g perníku na strouhání, 1 lžíce citronové šťávy, 2 lžíce rumu

Rozvaříme si 1 kg bezinek na kaši, propasírujeme a přidáme cukr, nastrouhaný perník, rum, med a šťávu z citrónu. Vaříme dokud nejsou povidla hustá. Ještě teplé nalijeme do sklenic a zavaříme na 80°C po dobu 15 minut.

Banánový džem

Banánový džem

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 kg banánů, 1/2 lžičky hřebíčku, 1 l vody, 1 lžíce citronové šťávy, 750 g cukru krupice, 1 dcl rumu

Banány oloupeme a nakrájíme. Necháme rozvařit v litru vody a vaříme dohusta (pomalu). Přidáme citronovou šťávu, cukr a hřebíček. Přivedeme k varu a ihned plníme do předem nahřátých skleniček. Nakonec přidáme rum.

Vepřová plec se žampióny a kapií

Vepřová plec se žampióny a kapií

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

200 g vepřové plece, 2 lžíce slunečnicového oleje, sůl, mletý černý pepř, 1 lžička plnotučné hořčice, 4 žampiony, 1/4 ks červené kapie, kukuřičný škrob, 1/4 kostky bujónu

Maso nakrájíme na plátky, osolíme, opepříme a opečeme z obou stran na oleji. Přidáme hořčici, bujon a podlijeme vodou. Žampióny očistíme, nakrájíme na plátky a kapii na nudličky. K téměř měkkému masu přidáme žampióny a kapii a dusíme do změknutí. ...

Kakaová roláda s rybízovou marmeládou

Kakaová roláda s rybízovou marmeládou

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

5 vajec, 100 g cukru moučka, 30 g kakaa, 15 g kukuřičného škrobu, 2 lžíce vody, špetka soli, 1 lžička kypřícího prášku do pečiva, rybízová marmeláda, slunečnicový olej

Plech vyložíme pečícím papírem a lehce ho potřeme olejem. Kakao promícháme se škrobem a kypřícím práškem. Bílky se špetkou soli, lžící vody a polovinou cukru vyšleháme do pevného sněhu - asi 3 minuty.Zvlášť vyšleháme žloutky s druhou polovinou cuk...

Mrkvová polévka se slaninou

Mrkvová polévka se slaninou

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

100 g anglické slaniny, 4 stroužky česneku, 200 g mrkve, 40 g másla, 30 g hladké mouky, 200 ml polotučného mléka, 2 kostky bujónu, 1 l vody, cibulová nať

Anglickou slaninu nakrájíme na nudličky a na pánvi na sucho krátce opečeme. Oškrábanou mrkev nastrouháme na slzičkovém struhadle a oloupaný česnek nastrouháme na jemno. Na rozehřátém másle krátce orestujeme mrkev. Poprášíme moukou, promícháme a kr...

Krůtí plátečky s mrkví

Krůtí plátečky s mrkví

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

250 g krůtích prsou, 3 velké mrkve, 50 ml vody, 100 ml jablečného džusu, sůl, pepř, 1 lžíce slunečnicového oleje, 1 lžíce másla, 1/2 lžičky bramborového škrobu, 1/2 kostky bujónu

Mrkev očistíme a škrabkou na brambory naškrábeme nudličky. Maso nakrájíme na malé plátky, jemně naklepeme, osolíme a opepříme. Na směsi oleje a másla je opečeme do měkka. Shrneme je v pánvi na bok, přidáme mrkev, krátce orestujeme, přidáme rozdrob...

Bábovka s vůní perníku a hrozinkami

Bábovka s vůní perníku a hrozinkami

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 vejce, 300 ml polohrubé mouky, 250 ml hladké mouky, 250 ml krupicového cukru, 150 ml slunečnicového oleje, 375 ml plnotučného mléka, 1 sáček pudinkového čokoládového prášku, 1 sáček kypřícího prášku do pečiva, 2 lžičky perníkového koření, 2 lžíce kakaa, 3 lžíce včelího medu, 2 hrsti rozinek, 1 balení bílé polevy

Bábovkovou formu vymažeme tukem a vysypeme hrubou moukou. Sypké suroviny s prosátým kypřícím práškem smícháme dohromady. V další míse smícháme tekutiny s vejci a za postupného přidávání sypké směsi vše krátce prošleháme. Nakonec vmícháme hrozinky....

Dušená mrkev - jinak

Dušená mrkev - jinak

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

300 g mrkve, 1 lžíce hladké mouky, 40 g másla, 1 kostka bujónu, 150 ml jablečného džusu 50%

Mrkev očistíme a škrabkou na brambory naškrábeme na nudličky. Z másla a mouky připravíme světlou jíšku. Poté vmícháme mrkev a krátce jí orestujeme. Podlijeme džusem a na povrch rozdrobíme bujón. Promícháme a jakmile se mrkev začne vařit, tak přikl...

Ovesné lívanečky

Ovesné lívanečky

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

250 ml jemných ovesných vloček, 600 ml plnotučného mléka, 1 vejce, 1/4 lžičky soli, 1 sáček sušených kvasnic, 300 g polohrubé mouky, 2 lžíce cukr krupice, 40 g másla, slunečnicový olej na pečení

Rozpustíme máslo a necháme vychladnout. Vejce rozmícháme se solí, přilijeme mléko a vmícháme mouku se sušenými kvasnicemi a cukr. Těsto dobře rozmícháme, přisypeme ovesné vločky a po promíchání ještě zapracujeme rozpuštěné prochladlé máslo. Mísu s...

Jablečný štrůdl II.

Jablečný štrůdl II.

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

420 g hladké mouky, 125 g másla, 125 g sádla, 10 lžíce vody, 2 lžíce octu, 2 žloutky, 1500 g jablek, 1 balení vanilkového cukru, skořice, rozinky, strouhanka

Do mouky rozsekáme máslo i sádlo, přidáme žloutky, ocet smíchaný s vodou a solí a vypracujeme těsto, které dáme na cca 1-2 hod. odpočinout, ale může být v ledničce klidně přes noc, takže si můžete těsto udělat předem. V mezičase si nastrouháme jab...

Vepřové kotletky s uzeným

Vepřové kotletky s uzeným

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

4 malé vepřové kotlety bez kosti, 2 lžíce slunečnicového oleje, sůl, mletý černý pepř, 3 plátky uzeného Eidamu, 3 plátky Moravské uzené, 1/2 - 1 lžička Mexické koření, 1/2 lžičky brambového škrobu

Kotlety naklepeme, osolíme a opepříme. Moravské uzené nakrájíme na nudličky a sýr nastrouháme na jemno. V pánvi na rozehřátém oleji kotlety opečeme z jedné strany, obrátíme a snížíme příkon tepla. Na obrácené kotlety nasypeme strouhaný sýr a opéká...

Hovězí plátky s libečkem a anglickou

Hovězí plátky s libečkem a anglickou

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 plátky hovězího zadního masa, 1 malá cibule, 2 lžíce slunečnicového oleje, 70 g libové anglické slaniny, 1 lžíce nakrájeného libečku, 2 stroužky česneku, 1 lžička plnotučné hořčice, 1/2 kostky hovězího bujónu, hladká mouka

Oloupanou cibuli nakrájíme na drobno, slaninu a libeček na nudličky a oloupaný česnek na plátky. Cibuli usmažíme na oleji do zlatova, přidáme nakrájenou anglickou slaninu a krátce jí opečeme. Přidáme maso, přiklopíme poklicí a necháme maso pustit ...

Levandulová bábovka

Levandulová bábovka

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

250 g tvarohu, 300 g hladké mouky, 200 g změklého másla, 170 g třtinového cukru, 4 vejce, 1 prášek do pečiva, 1 vanilkový cukr, malá hrst levandulových květů (klidně sušených), levandulový éterický olej

Formu vytřete máslem a vysypete hrubou moukou, troubu předehřejete zhruba na 180°C. Utřete máslo s cukrem - poté po jednom vetřete do směsi žloutky. Přimícháte tvaroh a dvě kapky levandulového éterického oleje a důkladně vše promícháte. V jiné mís...

Banánové lívance se smetanou

Banánové lívance se smetanou

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

3 banány, 300 ml plnotučného mléka, 2 hrnky polohrubé mouky, 1/2 sáčku kypřící prášek do pečiva, 4 vejce, 1 balení zakysaná smetana, 1 sáček vanilkového cukru, špetka soli

Zralé banány rozmačkáme nebo rozmixujeme. Smícháme se žloutky, mlékem, moukou, solí, kypřícím práškem a ušlehaným sněhem z bílků. Usmažíme je v lívanečníku na másle. Zakysanou smetanu promícháme s vanilkovým cukrem a na každý lívanec dáme po 1 lži...

Čokoládový pudink se smetanou

Čokoládový pudink se smetanou

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

3 lžičky cukru krupice, 100 g čokolády na vaření, 500 ml plnotučného mléka, 1 sáček čokoládového pudinkového prášku, 1 kelímek zakysané smetany

V zakysané smetaně rozmícháme 1 lžičku cukru. V mlékovaru zahřejeme polovinu mléka a rozpustíme v něm za stálého míchání nalámanou čokoládu. Přidáme 2 lžičky cukru. Ve zbývajícím mléce rozmícháme pudinkový prášek, přilijeme k mléku s čokoládou a u...

stránka: