Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Recepty z kategorie Česká - stránka 33

Jednoduché kytičky

Jednoduché kytičky

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

3 natvrdo uvařené vejce, 1 žloutek, 100 g cukru moučka, 1 balení vanilkového cukru, 250 g másla, 400 g hladké mouky

Uvařené žloutky rozdrobíme, přidáme syrový žloutek, cukr moučku, vanilkový cukr, máslo a utřeme. Na vál přesejeme mouku a zapracujeme máslovou směs. Vyválíme silnou placku asi 5 mm a vykrajujeme kytičky. Pečeme ve vyhřáté troubě 200°C asi 12 minut...

Grapefruitový koktejl

Grapefruitový koktejl

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

330 ml světlého piva Samson grapefruit, 0,5 ml Jägermaistera, troška grepfruitové šťávy, 2 plátky grepfruitu

Smícháme, mimo plátků grapefruitů, všechny suroviny a rozlijeme do sklenic, které ozdobíme právě oněmi plátky grapefruitu.

Novoroční guláš

Novoroční guláš

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g hovězího masa, 4 cibule, 1 ks pikantní klobásy, 2 lžíce sádla, 1 lžička soli, špetka pepře, 2-3 stroužky česneku, 1-2 lžičky mleté papriky, 1-2 špetky majoránky, 300 ml černého piva, 1 plátek chleba, 1 sklenka hovězího vývaru, 4 lžíce strouhaného křenu

Maso nakrájíme na větší kostky, cibuli na kostičky a česnek na plátky. Maso okořeníme a promícháme. Na sádle osmahneme cibulku i česnek, pak přidáme ochucené maso, které také orestujeme. Poté je zalijeme trochou vývaru a piva a dusíme pod pokličko...

Cibule na hořčici

Cibule na hořčici

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

4-5 větších cibulí, 1-2 lžíce hladké mouky, 1 sklenka bílého vína, 125 g másla, 1-2 lžíce kremžské hořčice, 1 sklenka hovězího vývaru, 1 lžička soli

Vývar si smícháme s kremžskou hořčicí. Cibuli oloupeme, pokrájíme a osmahneme na másle. Poté ji podlijeme bílým vínem a vydusíme. Zaprášíme ji hladkou moukou a podlijeme vývarem s hořčicí, promícháme, osolíme a dusíme, až je směs hustá. Je to výbo...

Kapustové brambory

Kapustové brambory

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g brambor, 400 g hlávkové kapusty, 1-2 lžičky soli, 60 g másla, 1- 2 špetky pepře bílého, špetka muškátového ořechu, 1 - 2 lžíce parmazán/parmezánu

Brambory oloupeme, nakrájíme na kostky a uvaříme do měkka v osolené vodě. Kapustu si také očistíme, překrojíme na menší kousky a také uvaříme v osolené vodě (můžeme vařit dohromady s bramborami). Měkké brambory i kapustu dáme do jednoho hrnce (pok...

Kapusta pečená do křupava

Kapusta pečená do křupava

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 hlávka hlávkové kapusty, 1 lžička mořské soli, 25 ml olivového oleje

Kapustu nakrájíme na proužky, stačí cca 2 cm široké. Krátce ji spaříme v horké vodě a necháme okapat. Mezitím si vytřeme plech olivovým olejem, na něj rozprostřeme okapanou kapustu a pokapeme zbylým olivovým olejem. Dáme krátce při vyšší teplotě z...

Vánoční pečený čaj

Vánoční pečený čaj

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1,2 kg jablek, 500 g jahod, 100 g borůvek, 200 g třešní, 800 g cukru krupice, 3 balení skořicového cukru

Jablka i se slupkou si pokrájíme na menší kousky, třešně vypeckujeme. Všechno ovoce dáme do hlubšího pekáčku, zasypeme cukrem a skořicovým cukrem a důkladně promícháme. Dáme péct na 180°C cca na 40 minut, než ovoce pustí hodně šťávy. Ovoce dáme do...

Levné zapečené těstoviny s vepřovým masem

Levné zapečené těstoviny s vepřovým masem

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

250 g těstovin, 2 cibule, 2 lžíce rostlinného oleje, špetka soli, špetka pepře, 2 slepičí vejce, 200 g mražené zeleninové směsi, 0,8 kg vepřových kostí

Nejprve si uvaříme vepřové kosti (žebra) do měkka(cca 45 min). Vzniklý vývar schováme a druhý den uděláme výbornou polévku. Maso z kostí důkladně obereme a dáme na talířek. Na pánvi si rozehřejeme olej a nadrobno nakrájenou cibuli osmažíme dozlato...

Vepřová kýta ve slanině

Vepřová kýta ve slanině

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

0,5 kg vepřové kýty, 20 dkg anglické slaniny, 1 lžíce rozmarýnu, 1 hlávka česneku, špetka soli

Vepřovou kýtu omyjeme, osušíme a potřeme drceným česnekem a solí. Maso obalíme do plátků anglické slaniny, převážeme provázkem a pečeme s rozmarýnem podlité vodou. Pečeme přikryté v troubě a za občasného podlévání při 200°C cca 1 hodinu.

Kokosové škeble

Kokosové škeble

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

200 g másla, 200 g hladké mouky, 2 slepičí vejce, 150 g cukru moučky, 100 g kokosové moučky, 30 g Granka, 1 sáček vanilkového cukru

Nejprve si uděláme těsto z másla, mouky, 1 vejce a dáme na půl hodiny odležet do lednice. Mezitím si uděláme náplň smícháním 1 vejce, 100 g cukru, granka a kokosové moučky. Po půl hodině (ale může být i déle - klidně přes noc) rozválíme těsto a vy...

Pomerančová marmeláda

Pomerančová marmeláda

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

12 kousků pomerančů, 500 g želírovacího cukru, 350 ml whisky, 250 ml pomerančového džusu (resp. dle potřeby)

Pomeranče použijeme chemicky neošetřené, jinak je nutné je důkladně omýt horkou vodou. Kůru z pomerančů nastrouháme najemno, asi ze dvou pomerančů nakrájíme škrabkou tenké proužky. Vymačkáme důkladně veškerou šťávu ze všech pomerančů. Měli bychom ...

Karamelizované brambory

Karamelizované brambory

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

350 g brambor, 100 g másla, 1 lžíce cukru moučka, 1 lžička mořské soli, 1 lžička soli, špetka kmínu mletého

Brambory dobře omyjeme a dáme vařit to osolené vody (a kdo chce, může pro lepší chuť přidat trochu mletého kmínu). Po uvaření je scedíme, necháme zchladit a oloupeme. Nakrájíme je na poloviny, případně na čtvrtky - záleží na jejich velikosti. Na p...

Salátová polévka s mlékem a kukuřicí

Salátová polévka s mlékem a kukuřicí

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

30 g listového salátu, 1 menší cibule, 5 lžic slunečnicového oleje, 1 lžička hladké mouky, 1 kostka hovězího bujónu, 500 ml vody, 100 ml plnotučného mléka, 2 lžíce sterilované kukuřice

Cibuli oloupeme a nakrájíme na drobno. V kastrolu na rozehřátém oleji cibuli usmažíme do sklovita, přidáme hladkou mouku a uděláme světlou jíšku. Zalijeme jí studenou vodou, rozmícháme a přivedeme k varu. Přidáme omytý salát natrhaný na menší kusy...

Vepřová plec v pórku s mrkví

Vepřová plec v pórku s mrkví

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

400 g vepřové plece, 3 lžíce slunečnicového oleje, 1 cibule, 1 lžička soli, mletý černý pepř (lze vynechat), 1 pórek, 1 větší mrkev, 1/2 kostky bujónu (lze vynechat), 1 lžička instantní světlé jíšky

Maso nakrájíme na plátky (naklepeme), nebo na kousky. Cibuli oloupeme a nakrájíme na drobno. Očištěný pórek nakrájíme na kolečka a oškrábanou mrkev nastrouháme na hrubo. Na rozehřátém oleji usmažíme cibuli do růžova, přidáme maso a přiklopíme pokl...

Hovězí kostky s klobáskou a smetanou

Hovězí kostky s klobáskou a smetanou

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

300 g hovězího předního masa , 2 - 3 lžíce slunečnicového oleje, 1/2 lžičky soli, 1 lžička Mexického koření, 1 lžička mleté papriky, 2 lžičky plnotučné hořčice, 1 stroužek česneku, 100 g měkké klobásy, 1 smetana 10%, polohrubá mouka

Na rozehřátém oleji v tlakovém hrnci orestujeme maso které jsme nakrájeli na kostky. Osolíme, přidáme mexické koření, mletou papriku, promícháme a ihned podlijeme vodou. Přidáme hořčici, oloupaný a na jemno nastrouhaný stroužek česneku. Hrnec uzav...

Kuřecí prsa se švestkami

Kuřecí prsa se švestkami

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

600 g kuřecích prsou, 125 ml bílého vína, 2 lžíce Brandy, 125 ml drůbežího vývaru, 6 zralých švestek, 4 šalotky, 2 stroužky česneku, 2 lžičky estragou, sůl a pepř dle chuti, 2 lžíce rostlinného oleje

Kuřecí prsa trošičku osolíme, více spíše opepříme. Smícháme víno, brandy a vývar. Švestky vypeckujeme, rozkrájíme na menší kousky a přidáme k vínu. Pánev potřeme olejem a necháme rozpálit. Vložíme kuřecí prsa a asi 2 minuty po obou stranách opékám...

Hovězí kližka ve špenátě

Hovězí kližka ve špenátě

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

400 g hovězí klížky, 2 menší cibule, 10 stroužků česneku, 1 lžička soli, pepř, 3 lžíce slunečnicového oleje, 1 sáček špenátového protlaku, 100 ml mléka, 1 vrchovatá lžička polohrubé mouky

Cibuli oloupeme, nakrájíme na drobno a oloupaný česnek nasekáme. Maso nakrájíme na kostky. Na rozehřátý olej dáme smažit cibuli a jakmile začne růžovět, tak přidáme maso. Zamícháme, přiklopíme poklicí, maso pustí šťávu. Po vydušení šťávy osolíme, ...

Kakaové sněhové mráčky

Kakaové sněhové mráčky

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 vaječné bílky, špetka soli, 120 g cukru moučka, 2 lžičky kakaa

Bílky se špetkou soli vyšleháme dotuha. Poté do nich vpracujeme moučkový cukr a kakao. Hotovým kakaovým sněhem naplníme zdobící sáček a stříkáme na plech, který stačí vyložit pečícím papírem, kopečky, hrudky... Troubu mezitím vyhřejeme na 100°C a ...

Hovězí guláš s okurkou a hráškem

Hovězí guláš s okurkou a hráškem

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g hovězího předního masa, 3 lžíce slunečnicového oleje, 1 velká cibule, 5 stroužků česneku, mletý pepř, 2 lžičky uzené papriky, 2 lžičky Mexického koření, 1 lžíce plnotučné hořčice, 1 lžička soli, 1 - 2 sladkokyselé okurky, 2 lžíce mraženého hrášku, instantní tmavá jíška

Maso nakrájíme na kostky. Cibuli oloupeme, nakrájíme na drobno a česnek nasekáme na malé kousky. Na rozehřátém oleji cibuli usmažíme do růžova, vložíme maso a orestujeme. Zasypeme česnekem, paprikou, mexickým kořením, osolíme a zamícháme. Podlijem...

Bábovka s nugátovým krémem

Bábovka s nugátovým krémem

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

4 vejce, 160 g Hery, 160 g cukru krupice, 250 g polohrubé mouky, 1 kypřící prášek do pečiva, 200 ml mléka, 60 g nugátového krému s oříšky

Bábovkovou formu vymažeme tukem a vysypeme hrubou moukou. Z bílků, špetky soli a lžíce studené vody vyšleháme sníh. Žloutky, cukr a heru vyšleháme do pěny a potom zašleháme nugátový krém. Střídavě přidáváme mléko a mouku promíchanou s prosátým kyp...

Jablečné koblížky

Jablečné koblížky

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 kg jablek, 80 g másla, 100 g strouhanky, 3 vejce, 40 g cukru moučky, 1 lžička skořice, 1 lžička citronové kůry

Jablka omyjeme, oloupeme a nastrouháme najemno. Na pánvi rozehřejeme polovinu másla, přidáme jablka a dusíme je asi 10 minut. Mezitím ve zbylém másle dozlatova osmažíme strouhanku, kterou pak necháme vychladnout. Vmícháme do ní rozšlehaná vejce, c...

Fazolová polévka s česnekem a smetanou

Fazolová polévka s česnekem a smetanou

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

300 g velkých barevných fazolí, 2 kostky zeleninového bujónu, instantní tmavá jíška, 10 stroužků česneku, 1 lžíce sádla, 3 lžíce zakysané smetany, 1 lžíce sušené petrželové natě

Fazole propláchneme studenou vodou a dáme je přes noc namočit do vody. Druhý den fazole uvaříme do měkka. Česnek oloupeme, nasekáme na drobno a přidáme k uvařeným fazolím. Polévku zahustíme do požadované hustoty jíškou a krátce povaříme. Dochutíme...

Hovězí plněné vinnou klobásou

Hovězí plněné vinnou klobásou

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

75 dkg hovězího zadního masa, 30 dkg vinné klobásy, 3 stroužky česneku, 1 cibule, 8 dkg slaniny, troška mletého pepře, 1 g soli

Maso opereme a osušíme. Nožem uděláme do masa otvor a dovnitř opatrně vložíme klobásu. Maso osolíme, opepříme, dáme do pekáče na rozpuštěnou slaninu nakrájenou na kostičky a ze všech stran opečeme. Podlijeme trochou vody a pečeme do poloměkka. Pot...

Hovězí roláda se surimi tyčinkami

Hovězí roláda se surimi tyčinkami

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 větší plátky hovězího masa, 4 kusy surimi tyčinek, kapie , sůl, pepř, 2 lžičky tmavé sójové omáčky, hladká mouka, 250 ml smetany ke šlehání , 3 lžíce slunečnicového oleje

Plátky masa naklepeme, osolíme, opepříme a pokapeme sojovou omáčkou. Poklademe surimi tyčinkami a kapií nakrájenou na proužky. Poté stočíme do rolády a zpevníme nití. Na rozehřátém oleji rolády opečeme ze všech stran, podlijeme vodou a udusíme do ...

Banánové muffiny Petra Havlíčka

Banánové muffiny Petra Havlíčka

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

250 g celozrnné špaldové mouky, 100 g třtinového cukru, 1 sáček kypřícího prášku do pečiva, 2 vejce, 150 ml polotučného mléka, 2 lžíce řepkového oleje, 2 banány, Krém: 250 g Lučiny, 100 g změklého másla, 2 lžíce cukr moučka, 1 hrst cukrářského zdobení

Ve velké míse smícháme žloutky, cukr a olej. Mícháme tak dlouho, dokud se cukr aspoň trochu nerozpustí a nestane se tak "kaše". Poté přisypeme mouku, kypřící prášek a mléko, zamícháme tak aby byly všechny suroviny mokré. Banány nakrájíme na malé k...

stránka: