Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Recepty z kategorie Česká - stránka 28

Vejce nahniličko s křenem

Vejce nahniličko s křenem

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 lžička cukru krupice, 1 hrnek vody, 1 lžička octu, špetka soli, 30 g křenu, 50 g másla, 4 vejce, 1 listový salát

Salát rozebereme na větší listy, dobře ochutíme zálivkou (octová voda, sůl, cukr), rozložíme kolem dokola na mísu. Vejce uvaříme nahniličko (4 minuty), zchladíme, oloupeme a studená rozkrájíme podél na polovinu. Půlky vajec rozložíme na listy salá...

Máslo brynzové

Máslo brynzové

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

250 g Brynzy, 50 g másla, 1 lžíce pažitky, špetka soli, 1-2 lžička polotučného mléka

Máslo napěníme a přidáme postupně sůl, našlehanou brynzu s mlékem a nasekanou pažitku.

Jablečný střik

Jablečný střik

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

3 jablka, 1 šálek vody, 50 g cukru krupice, 1/4 l bílého vína

Jablka nakrájíme na tenké plátky, zalijeme vařící vodou a necháme asi hodinu stát. Propasírujeme sítem, přidáme cukr a dolijeme vodou a vínem.

Medové máslo

Medové máslo

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

100 g včelího medu, 150 g másla, 1-2 lžička citronové šťávy

Máslo utřeme s medem a citronovou šťávou. Mažeme na pečivo.

Tvarohová majonéza mixovaná

Tvarohová majonéza mixovaná

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 citrón, 1 lžička cukru krupice, 1 sklenka polotučného mléka, 1 lžíce slunečnicového oleje, špetka soli, 100 g jemného tvarohu, 1 žloutek

Do mixeru dáme mléko, žloutek a mixujeme. Po částech přidáváme tvaroh nebo žervé, přikapáváme olej a citronovou šťávu. Nakonec podle chuti přisolíme a přisladíme. Používáme na vařené zeleniny a zeleninové saláty.

Co dům dal, s těstovinami

Co dům dal, s těstovinami

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

50 g hlívy ústřičné, 2 papriky, 2 listy řapíkatého celeru, 400 g špekáčků, 1 cibule, 100 g 45% eidamu, 5 vejcí, špetka soli, špetka pepře, 200 g drobných těstovin, 2-3 lžíce slunečnicového oleje

Zeleninu očistíme a nakrájíme na proužky, nebo na drobno. Sýr nastrouháme na slzičkovém struhadle, špekáčky na kostičky. Drobnější těstoviny uvaříme dle návodu. Ve větší pánvi na oleji restujeme zeleninu asi 5 minut, dokud paprika trochu nezměkne....

Vuřty smažené v těstíčku s pivem

Vuřty smažené v těstíčku s pivem

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

4 špekáčky, 1 vejce, 1/4 l světlého piva, špetka soli, 80 g slunečnicového oleje, 10-20 g hladké mouky

Vuřty oloupeme, podélně rozpůlíme a namočíme v řídkém těstíčku z piva, vejce, soli a mouky. Vkládáme do rozpáleného oleje a smažíme.

Plátky z vepřového karé

Plátky z vepřového karé

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

600 g vepřového karé, 2 papriky (kapie), 2 rajčata, papriková 1 ks klobásy, 1 cibule, 2 lžíce slunečnicového oleje, 1 kalíšek zeleninového bujónu

Vepřové karé nakrájíme na plátky a naklepeme, zeleninu nakrájíme na kousky a paprikovou klobásu na kolečka. Na pánvi začneme opékat masové plátky dozlatova, přidáme cibuli a ostatní zeleninu i rajčata. Přilijeme trochu vody a pomalu dusíme, dokud ...

Rajčata se šunkou a sýrem

Rajčata se šunkou a sýrem

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

8-12 rajčat, 100 g eidamu, 50 g másla, 2-5 lžiček polotučného mléka, 1 lžíce pažitky, špetka pepře, špetka soli, 100 g šunky, 3 vejce

Rajčata seřízneme, vydlabeme a necháme dobře okapat. Šunku nakrájíme na kousky, smícháme se solí, sekanou pažitkou a strouhaným sýrem, vejci a mlékem, okořeníme a naplníme do rajčat. Pečeme v troubě ve vymazané zapékací misce 15-20 minut.

Cibulový křen k masu

Cibulový křen k masu

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g brambor, 2 cibule, špetka cukru krystal, 3 lžíce octu, 1 lžíce slunečnicového oleje, 1 lžička petrželové natě, 1/8 l vody, špetka soli

Oloupané brambory uvaříme doměkka, za tepla rozmačkáme a uděláme kaši. Ve vodě s octem rozpustíme sůl, cukr, přidáme olej a vše nalijeme a rozmícháme s bramborovou kaší. Přidáme drobně sekanou cibuli, petržel a řídkou omáčku dáme na několik hodin ...

Sladkokyselá salátová polévka s vejcem

Sladkokyselá salátová polévka s vejcem

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 miska listového salátu, 1 plátek másla, 1 lžíce hladké mouky, 1 lžíce strouhané mrkve, 1 kostka bujónu, 1 vařené vejce, 2 lžičky cukru krupice, 1 lžička octu, 500 ml vody

Z másla, mouky a na hrubo nastrouhané mrkve připravíme světlou jíšku. Zalijeme jí 250 ml vody a 10 minut povaříme. Salát rozmixujeme s 250 ml vody a přidáme do povařeného základu. Polévku ochutíme bujónem, octem, cukrem. Vše povaříme 5 minut a ods...

Máslo slanečkové

Máslo slanečkové

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

130 g másla, 1 slaneček, špetka mleté papriky, špetka muškátového ořechu

Slanečka vymáčíme, zbavíme kůže, vyjmeme páteř a kosti, nakrájíme na kousky a s 30 g másla a kořením vaříme asi 12 minut. Pak vše prolisujeme sítem a vetřeme do napěněného ostatního másla.

Hovězí kostky v salátě

Hovězí kostky v salátě

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 lžíce slunečnicového oleje, 1 velká cibule, 400 g hovězího předního masa, 1 lžička soli, mletý černý pepř, 1 kostka hovězího bujónu, 1 miska listového salátu, 2 lžíce hladké mouky, 2 menší sterilované okurky, 1 lžička cukr krupice

Oloupanou a na drobno nakrájenou cibuli na oleji usmažíme dorůžova. Přidáme na kostky nakrájené maso, orestujeme, osolíme, opepříme a podlijeme vodou. Za občasného zamíchání a podlévání vodou dusíme do změknutí masa. Poté omáčku zahustíme moukou ...

Hovězí polévka s masem, nudlemi a pórkem

Hovězí polévka s masem, nudlemi a pórkem

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g hovězího libového předního, 1 kostka hovězího bujónu, 1 kousek libečku, 4 kuličky pepře, petrželová nať zelená nebo sušená, 100 g pórku, 1 lžička soli, 2 l vody, nudle

Maso uvaříme do měkka v tlakovém hrnci se solí, pepřem a libečkem. Maso vyjmeme a do vývaru dáme na chvíli vařit nakrájený pórek. Polévku dochutíme bujónem, nebo solí. Maso nakrájíme na menší kousky a přidáme do polévky společně s petrželkou. Polé...

Boží milosti s vanilkovou příchutí

Boží milosti s vanilkovou příchutí

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

citronová kůra, troška cukru moučka, 35 g másla, 350 g hladké mouky, 1 balení vanilkového cukru, 2 lžíce rumu, špetka soli, 1 balení ztuženého pokrmového tuku, 5 lžíc zakysané smetany, 2 žloutky

Ze surovin vypracujeme těsto, které rozválíme na tlouštku 5 mm a vykrajujeme pásky dlouhé 15 cm, které uprostřed (6cm) prořízneme. Jednu stranu opatrně provlečem otvorem a pak smažíme v tuku, když zlátnou vyjmeme je a položíme na papír. Nakonec po...

Špenátový koktejl s banánem

Špenátový koktejl s banánem

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 hrst čerstvého špenátu, 1 banán, 100 ml vody

Omyté listy špenátu rozmixujeme ponorným mixérem v úzké vyšší nádobě s vodou. Poté přidáme banán a krátce prošleháme, napěníme. Koktejl nalijeme do sklenice a ihned podáváme.

Krůtí kousky v pórku

Krůtí kousky v pórku

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

350 g krůtího prsa, 1 kostka drůbežího bujónu, 2 cibule, 3 lžíce slunečnicového oleje, 1/4 lžičky mletého pepře, 200 g pórku, sůl, 1 lžička Solamylu

Krůtí prso nakrájíme na kousky. Oloupanou cibuli nakrájíme na půlkolečka. Pórek dobře omyjeme, odkrojíme tmavou část a světlou část nakrájíme na půlkolečka. V pánvi na rozehřátém oleji orestujeme mírně osolené maso s cibulí, dokud není měkké. Poté...

Osmažená mrkev s vejcem

Osmažená mrkev s vejcem

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

80 g mrkve, 1 vejce, 10 g tuku, špetka soli

Nakrájenou vařenou mrkev osmažíme na tuku, osolíme, zalijeme rozšlehaným vejcem a dobře promícháme, než se nám vejce srazí. Ozdobíme zelenou natí.

Vepřová plec s hlívou

Vepřová plec s hlívou

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

4 plátky vepřové plece, 1 cibule, 2 - 3 lžíce slunečnicový olej, sůl, mletý černý pepř, 100 g hlívy ústřičné, 3 lžičky houbového koření, 1 lžička sójové omáčky, hladká mouka

Cibuli oloupeme a nakrájíme na drobno. Plátky z vepřové plece naklepeme, osolíme a opepříme. Nakrájenou cibuli usmažíme dorůžova, přidáme plátky masa, přiklopíme poklicí a na mírném plameni dusíme až do vydušení na tuk. Poté mírně podlijeme a maso...

Polévka z kachních krků

Polévka z kachních krků

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

600 g kachních krků bez kůže, 1 kostka drůbežího bujónu, kousek libečku, 150 g mražené zeleninové směsi, 4 kuličky pepře, sušená nebo čerstá petrželová nať, 1 lžička soli, 100 g nudlí, 2 l vody

Omyté krky dáme do tlakového hrnce a zalijeme studenou vodou. Přidáme kuličky pepře, sůl, kousek libečku a vaříme asi 30 minut. Polévkové nudle uvaříme podle návodu na obalu. Z uvařených krků obereme maso. Do vývaru přidáme mraženou zeleninu, kter...

Kuře u moře

Kuře u moře

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1300 g kuřete, sůl, 70 g másla, 3 lžičky koření Zlatavé kuře, 1/2 jablka

Kuře omyjeme a utěrkou osušíme. Vnitřek kuřete osolíme, vyplníme 1/2 jablka zbaveného jádřince a prdelku zašijeme nití. Z alobalu si vystřihneme tvar podprsenky a na kalhotky širší proužek. Vystřižené části přitiskneme na suché kuře. Máslem vymaže...

Kvasnicová polévka s vločkami

Kvasnicová polévka s vločkami

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

250 ml ovesných vloček, 2 kostky kvasnic, 1 kostka hovězího bujónu, 2 hrnky řapíkatého celeru, 1 plátek másla, 1 malá mrkev, sůl, petrželová nať

Vločky zalijeme studenu vodou a necháme stát. Řapíkatý celer nakrájíme na menší kousky a oškrábanou mrkev nastrouháme na slzičkovém struhadle. Na rozehřátém másle pomalu rozpustíme rozdrobené kvasnice a mícháme tak dlouho, dokud nezhoustnou. Poté ...

Banánová rýže

Banánová rýže

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

sáčky po 100 g sáček rýže, 2 banány, 200 g 12% smetany

Rýži vaříme v osolené vodě po dobu 10 minut. Banány vidličkou rozmačkáme na kaši. Do vroucí smetany přidáme banány, necháme přejít varem a odstavíme. Ihned do ní nasypeme rýži, promícháme a přiklopíme poklicí. Po 15 minutách rýži rozdělíme do 4 mi...

Malinová marmeláda s meruňkami

Malinová marmeláda s meruňkami

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 kg malin, 0.5 kg meruněk, troška pektinu, 1-2 lžíce citronové šťávy

Maliny protlačíme přes jemný cedník, meruňky nakrájíme na malé kousíčky a necháme 5 minut povařit. Poté přidáme cukr a vaříme ještě deset minut. Následně přidáme pektin, citrónovou šťávu a necháme projít varem. Plníme do skleniček a zavaříme.

Marmeláda z rebarbory

Marmeláda z rebarbory

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 kg rebarbory, 1-2 lžíce citronové šťávy, 500 g cukru krupice

Nakrájenou rebarboru uvaříme v trošce vody. Když je rozvařená přidáme cukr, citrónovou šťávu a vaříme do zhoustnutí. Lijeme do skleniček.

stránka: