Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Recepty z kategorie Obyčejný den - stránka 125

Pálivý kuskus pro jednoho

Pálivý kuskus pro jednoho

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

100 g kuskusu, špetka chilli, 1 lžička kari koření, 4 lžíce nakládané kukuřice, špetka soli

Kuskus osolíme a smícháme s chilli a kari kořením. Zalijeme ho vroucí vodou - tak aby byl celý potopený a necháme 5 minut nabobtnat. Pak přidáme nakládanou kukuřici, zamícháme a můžeme podávat.

Špagety s tuňákem ve smetanové omáčce

Špagety s tuňákem ve smetanové omáčce

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 cibule, 1 lžíce olivového oleje, 2 hrsti špaget, 1 konzerva tuňáka ve vlastní šťávě, 2 rajčata, 100 ml smetany, špetka soli

Špagety dáme vařit podle návodu a poté scedíme. Na pánvi rozpálíme olivový olej a vhodíme na něj cibuli pokrájenou na kostky. Chvíli smažíme, potom osolíme a přidáme tuňáka i se šťávou, přikryjeme poklicí a dusíme asi 3 minuty. Mezitím rajčata nak...

Okurky na řecký způsob

Okurky na řecký způsob

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

4 čerstvé mladé okurky, 4 mladé cibulky, 2 středně velké brambory, 4 lžíce olivového oleje, troška mletého pepře, lžička cukru , 50 ml masového vývaru, 1 citrón, sůl podle potřeby

Mladé uhorky očistíme a po dĺžke rozkrojíme na štyri diely. Lyžičkou vyberieme jadierka a uhorky povaríme 10 minút v posolenej vode. Vyložíme na misu a podávame s touto omáčkou: Vo vode varíme mladé pokrájané cibuľky. Po 5 minútovom vare pridáme o...

Lehký tuňákový salát

Lehký tuňákový salát

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 konzerva tuňáka v olivovém oleji, hrst míchaného listového salátu, 2 uvařené salátové brambory, trochu sýra feta, 1 malá červená cibule

Salát na talíři obložíme tuňákem, nakrájenými bramborami, na kolečka nakrájenou cibulí a rozdrobenou fetou. Pokapeme olejem z tuňáka a můžeme jíst s celozrnným pečivem nebo i bez něj.

Zapékaný Ementál

Zapékaný Ementál

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

200 g plátků Ementálu, 150 g plátků chléba, 1 velké jablko, 200 ml sladké smetany, 3 vaječné žloutky, 50 g másla, troška mletého pepře, troška muškátového ořechu, sůl podle potřeby

Tenké krajčeky chleba opečieme na masle. Nakrájane plátky ementálu poukladáme na chlieb spolu s tenkými rezmi olúpaného jablka. Syr aj jablka krájame tak, aby plátky syra aj jablka vždy zodpovedali rozmerom chleba. Maslom vymastíme zapékaciu misu ...

Snídaňový jogurt se sušeným ovocem

Snídaňový jogurt se sušeným ovocem

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

500 ml bílého jogurtu, 50 g sušených banánů, 50 g sušených meruněk, 50 g sušených brusinek

Sušené banány, meruňky a brusinky nakrájíme na malé kousky. Vsypeme do jogurtu a dobře zamícháme. Uložíme do lednice na alespoň 12 hodin.

Banánová svačinka pro nejmenší

Banánová svačinka pro nejmenší

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

4 banány, 120 g piškotů dětských, 250 g jemného tvarohu, 50 ml mléka, 1 lžíce javorového sirupu

Piškoty rozdrtíme na větší kousky, banány nakrájíme na kolečka. Tvaroh, mléko a javorový sirup vymícháme dohladka. Do pohárů klademe nejprve kolečka banánů, poté nadrcené piškoty a nahoru tvarohový krém. Můžeme vytvořit i více vrstev, dokud ná...

Studená mátová omáčka

Studená mátová omáčka

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

150 g máty peprné (čerstvé), 1 cibule, 1 lžíce citronové šťávy, špetka pepře, 1/2 lžičky mleté papriky, špetka soli

Cibuli oloupeme a nakrájíme na kostičky, z máty otrháme listy. Cibuli, mátu a citrónovou šťávu vložíme do mixéru. Přidáme všechno koření a rozmixujeme dohladka. Omáčka by měla být hustá a bez kousků. Podáváme k vařenému masu.

Dušená mrkev se smetanou a křenem

Dušená mrkev se smetanou a křenem

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

4 mrkve, 3 lžíce másla, špetka soli, 200 ml zakysané smetany, 1 lžička strouhaného křenu, 2 lžičky kukuřičného škrobu

Mrkev omyjeme, oškrábeme a nakrájíme na tenká kolečka. Na pánvi rozehřejeme máslo a mrkev na něm chvíli opékáme. Potom přidáme sůl, zlehka podlijeme vodou a dusíme asi 10 minut. Poté přidáme křen, zakysanou smetanu a kukuřičný škrob rozmíchaný...

Jogurtové jahody pro děti

Jogurtové jahody pro děti

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

250 g jahod, 120 g piškotů dětských, 150 ml bílého jogurtu, 15 ml javorového sirupu

Jahody nakrájíme na menší kousky a piškoty rozdrtíme skoro na drobečky. Smícháme dohromady a nalijeme na dno pohárů. Bílý jogurt a javorový sirup dobře rozmícháme a vzniklou směsí zalijeme jahody. Uložíme do lednice alespoň na půl hodiny.

Šátečky s balkánským sýrem

Šátečky s balkánským sýrem

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g listového těsta, 150 g balkánského sýra, 150 g jemného tvarohu, 3 vejce, 2 lžíce nasekané pažitky

Balkánský sýr, tvaroh a vaječné žloutky vymícháme do homogenní směsi. Nakonec zlehka vmícháme pažitku. Listové těsto vyválíme na tenčí plát a nakrájíme na čtverce. Každý čtverec potřeme náplní, přeložíme do trojúhelníku a okraje k sobě přitisk...

Guláš od sousedky

Guláš od sousedky

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g hovězího mletého masa, 1 pórek, 1 lžíce gulášového koření, 2 lžíce celozrné mouky, 1 lžíce petržele, špetka soli, 2 lžíce rostlinného oleje, 1,5 l vody

V hrnci rozpálíme olej a opékáme na něm mleté maso, aby takříkajíc chytilo barvu. Hodně mícháme, aby se nám rozdělilo na co nejmenší kousky. Přidáme pórek a ještě chvilku opékáme. Zalijeme vodou, osolíme a necháme asi 15 minut vařit. Poté zahu...

Lučinová pomazánka s kiwi

Lučinová pomazánka s kiwi

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

100 g Lučiny, 20 ml mléka, 1 kiwi, svazek jarní cibulky, špetka soli

Kiwi oloupeme, omyjeme a rozmixujeme na kaši. Cibulku překrojíme napůl a krájíme na co nejtenčí půlkolečka. Lučinu a mléko dobře zamícháme a přidáme kiwi a cibulku. Podle chuti dosolíme a mažeme na chleba.

Banánový jogurt s javorovým sirupem

Banánový jogurt s javorovým sirupem

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

400 ml bílého jogurtu, 2 přezrálé banány, 2 lžičky třtinového cukru, 2 lžíce javorového sirupu, 20 ml mléka

Banány oloupeme a v misce důkladně rozmačkáme vidličkou. Nemixujeme! Třtinový cukr rozpustíme v mléce a smícháme s javorovým sirupem. Banány, bílý jogurt a oslazené mléko navzájem důkladně promícháme a nalijeme do připravených mističek, které ulož...

Míchaná sýrová omáčka

Míchaná sýrová omáčka

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

150 ml šlehačky, 50 g Eidamu (Edamu), 60 g taveného sýra, 1 lžíce petržele

Šlehačku vlijeme do hrnce a zahřejeme. Přidáme oba sýry a mícháme, dokud se nerozpustí. Nakonec vsypeme nasekanou zelenou petrželku a ještě chvíli povaříme. Servírujeme ihned, když vychladne, není už dobrá. Nejlepší je k těstovinám, ale můžeme...

Brusinková rýže s krůtím masem

Brusinková rýže s krůtím masem

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

150 g rýže basmati, 20 ml olivového oleje, 250 g krůtího stehenního řízku, 1 lžička kari koření, 2 lžíce brusinek

Kuřecí maso nakrájíme na kousky a orestujeme na rozpáleném olivovém oleji. Přidáme kari koření a suchou rýži, chvíli restujeme a poté zalijeme horkou vodou a necháme dusit doměkka. Do hotového pokrmu zamícháme brusinky a podáváme.

Lahůdkové mrkvové pyré pro nejmenší

Lahůdkové mrkvové pyré pro nejmenší

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 mrkve, 4 lžíce vody, 1/4 lžičky másla, 1 lžička pomerančové šťávy

Mrkev oškrábeme a nakrájíme na tenká kolečka. Vložíme do hrnce a zalijeme vodou tak, aby byla úplně ponořená. Dusíme doměkka - trvá to asi 10 minut. Poté přidáme máslo a pomerančovou šťávu a najemno rozmixujeme.

Studentská polévka

Studentská polévka

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 cibule, 1 lžička kmínu, špetka soli, 1 lžíce másla, 2 stroužky česneku, špetka pepře, 1 sáček mražené zeleninové směsi

Cibuli oloupeme a nasekáme na kostičky. V rendlíku rozpálíme máslo a cibuli na něm orestujeme, přidáme mraženou zeleninu a restujeme tak dlouho, dokud nepovolí. Přidáme prolisovaný česnek a ještě chvíli restujeme. Poté přidáme koření a zalijem...

Lišky na smetaně

Lišky na smetaně

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g lišek, 1 cibule, 2 lžíce oleje, 2 lžíce másla, 2 lžíce hladké mouky, 150 ml smetany, sůl, pepř, 1 lžička zázvoru, asi 2 lžíce sojové omáčky, petrželka

Houby očistíme, větší překrojíme. Na oleji zpěníme nakrájenou cibuli, přidáme lišky, osolíme, opepříme, lehce podlijeme a za občasného zamíchání pod pokličkou dusíme houby doměkka. Z másla a mouky připravíme světlou jíšku, zředíme ji vodou, při...

Zapékaný plněný sendvič

Zapékaný plněný sendvič

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

1 větší veka, 200 ml mléka, 250 g hovězího podušeného masa, 250 g vepřového podušeného masa, troška mletého pepře, 1 lžička mleté papriky , 2 lžíce posekané pažitky, 1 lžička majoránky, 2 lžice nadrobno pokrájené cibule, 2 mrkve, 2 stroužky česneku, 50 g másla, sůl podle potřeby

Sendvič rozkrájame na štyri rovnaké časti. Striedku z nich vydlabeme a zalejeme mliekom. Mäso zomelieme a posolíme, pridáme papriku, korenie, pažítku, majorán, cibuľu, mrkvu pokrájanú na kocky, navlhčenú striedku zo sendviča a rozotretý cesnak...

Podzimní švestkový koláč

Podzimní švestkový koláč

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g + 150 g hladké mouky, 30 g droždí, 150 ml mléka, 100 g + 150 g + 50 g másla, 1 vejce, špetka soli, 50 g cukru moučka, 1 kg švestek, 150 g třtinového cukru, 1 balení skořicového cukru, 1 lžíce rumu

Zpracujeme suroviny na kynuté těsto běžným způsobem (500 g mouky, droždí, mléko, 100 g másla, sůl a cukr moučku), dáme kynout. Po vykynutí těsto rozdělíme na 4 díly, z nichž vytvoříme vlastní korpus koláče - můžeme těsto vyválet, můžeme je vytvaro...

Houboto aneb houbové rizoto po italsku

Houboto aneb houbové rizoto po italsku

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

350 g rýže, 250 ml bílého vína, 300 g hříbků (nebo lišek či směs lesních hub), hrst špenátových listů, 1 velká cibule, sůl, pepř bílý, pepř bílý, špetka kmínu, olivový olej, vývar

Cibuli nakrájíme na drobné kostičky a na troše olivového oleje jí půlku necháme zesklovatět. Pak k ní přidáme propranou a okapanou rýži (nejlépe kulatého tvaru), kterou krátce orestujeme a poté zalijeme vínem tak, aby byla rýže ponořena, a necháme...

Malované kuře

Malované kuře

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

400 g kuřecích prsou, 3 barevné papriky , 1 větší cibule, 1 lžíce Worcesterové omáčky, 1 lžička tmavé sojové omáčky, 2 lžíce olivového oleje, kořenící směs Domácí sekaná Rossk

Kuře nakrájíme na nudličky a okořeníme (solit nemusíme, sůl je již obsažena ve směsi koření a další slanost přidá sojová omáčka), papriky nakrájíme na proužky (jsou-li větší, stačí i po půlce od každé barvy), cibuli na půlkolečka nebo naťovou cibu...

Ananasový salát s kukuřicí a sýrem

Ananasový salát s kukuřicí a sýrem

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 konzerva ananasu, 250 g tvrdého sýra, 1 menší konzerva kukuřice, 150 g bílého jogurtu, 1/2 sklenky majonézy

Okapaný ananas i tvrdý sýr nakrájíme na malé kostičky, přidáme kukuřici, můžeme přidat i nakrájenou šunku a promícháme. Zalijeme jogurtem smíchaným s majonézou a důkladně vymícháme. Na půl hodiny odložíme do chladničky.

Zeleninová rýže

Zeleninová rýže

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

300 g dlouhozrnné rýže, 1 hrneček kukuřice, 3 papriky (kapie), 1 cibule

Rýži propereme nejdřív v teplé a poté ve studené vodě. Nakrájíme si cibulku nadrobno, osmahneme jí dozlatova a přidáme koření dle chuti (červenou papriku, kari, majoránku, koření na špagety....), krátce orestujeme a přidáme rýži. Lehce osmahneme a...

stránka: