Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Recepty z kategorie Obyčejný den - stránka 127

 Drůbky v rýži

Drůbky v rýži

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

300 g drůbežích drůbků, 100 ml slunečnicového oleje, 100 g cibule, 400 g rýže, 200 g žampionů, lžíce petrželky, špetka soli, špetka pepře

Očištěné drůbky nasekáme na menší kousky, které osolíme a dusíme na osmažené nakrájené cibulce s kořením. Když jsou drůbky poloměkké, přidáme vypranou rýži, nakrájené žampiony, podlijeme a vše necháme ještě dusit. Rýže musí být vláčná, ne rozvaře...

Varšavské držťky - Flaszki

Varšavské držťky - Flaszki

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

1200 g hovězích dršťek, 200 g kořenové zeleniny, 50 g hladké mouky, 3 l vývaru z kostí, 80 g másla, 30 g strouhanky, 1 lžička zázvoru, troška muškátového ořechu, troška mletého pepře, 1 lžička majoránky, 1 lžíce zelené petrželové natě, sůl podle potřeby

Držky dobre oškriabeme alebo dôkladne očistíme nožom a v teplej vode niekoľkokrát poriadne umyjeme. Chvíľu ich vo vode povaríme, ocedíme, prepláchneme, vytlačíme z nich vodu, zalejeme vriacim vývarom z kostí a na miernom ohni varíme asi 4 hodiny. ...

Těstoviny s liškovou směsí

Těstoviny s liškovou směsí

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 balení těstovin - širokých nudlí, 2 libové vepřové kotlety, 3-4 hrsti lišek, 2 jarní cibulky, 1 velké rajče, 2 stroužky česneku, špetka soli, špetka pepře, 2 lžíce sojové omáčky, olej

Nudle si uvaříme v lehce osolené vodě podle návodu. Maso nakrájíme na malé nudličky, větší lišky překrájíme, cibulku a česnek nasekáme nadrobno, rajče nakrájíme na malé kostičky. Na rozehřátý olej vhodíme maso a chvíli restujeme, aby se zatáhlo....

Grófčin jablečný koláč

Grófčin jablečný koláč

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

470 g hladké mouky, 150 g másla, 5 žloutků, 1/2 sáčku kypřícího prášku do pečiva, 200 g cukru moučka, 2-3 lžíce mléka, 1 lžička citronové kůry, 7 středně velkých jablek, 5 bílků, 1 sáček vanilkového cukru, trochu cukru krystal, 100 g sekaných mandlí nebo oříšků, trošku mleté skořice, 1 sklenka džemu z lesních plodů

Z prosáté mouky, kypřícího prášku, moučkového cukru, másla, žloutků, mléka a citronové kůry vypracujeme vláčné těsto, které zabalíme do potravinářské folie a dáme do lednice ztuhnout. Mezitím jablíčka oloupeme a nakrájíme na tenší plátky. Bílk...

Polský bigos

Polský bigos

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g kyselého zelí, 500 g hlávkového zelí, 500 g vepřového masa z kosti, 250 g uzeného bůčku, 200 g měkkého salámu, 100 g sádla, 2 cibule, troška mletého pepře, 2 lžičky mleté sladké papriky, 2 bobkové listy, 1 lžička majoránky, sůl podle potreby

Osobitne varíme pokrájanú kyslú kapustu a osobitne hlávkovú kapustu v neprikrytej nádobe, až kým nezmäknú. Potom ich zmiešame. Bravčové mäso umyjeme, posolíme a udusíme na masti a cibuľke. Vložíme do kapusty, pridáme korenie a všetko ešte asi ...

Pečené brambory s mrkví

Pečené brambory s mrkví

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g brambor, 3 velké mrkve, palička česneku, sůl, pepř, 4 lžíce olivového oleje, 5 bobkových listů, asi 3 snítky rozmarýnu

Menší brambory oloupeme a rozkrájíme na čtvrtiny. Očištěnou mrkev nakrájíme na špalíky a poté na hranolky. Oloupané stroužky česneku podélně rozkrojíme na třetiny. Mrkev i česnek zamícháme do brambor. Připravené brambory dáme do zapékací misky, v...

Kotleta na houbách

Kotleta na houbách

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

4 vepřové kotlety bez kostí, sůl, pepř, 1 cibule, 2-3 hrsti hub, hladká mouka

Naklepané, osolené a opepřené kotlety obalíme v hladké mouce a orestujeme na zpěněné cibuli. Přidáme na kousky pokrájené houby, 1/3 masoxové kostky, mírně podlejeme vřelou vodou a dusíme do změknutí /kvůli houbám minimálně 15 minut/ buď pod poklič...

Máslový telecí řízek

Máslový telecí řízek

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

600 g telecího mletého masa, 50 g másla, 2 vejce, 2 housky, 50 g hladké mouky, 1 lžíce zelené petrželove nati, troška citronové kůry, sůl podle potřeby

Mäso zomelieme s namočenými žemľami, pridáme surové vajcia, petržlenovú vňať pokrájanú na drobno, nastrúhanú citrónovú kôru a soľ a dobre premiešame. Z pripravenej masy tvoríme podlhovasté ploché rezne, ktoré opečieme na masle, najlepšie na pan...

Fofr koláč

Fofr koláč

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

350 g hladké mouky, 1 sáček kypřícího prášku do pečiva, 1 balení vanilkového cukru, 1 balení skořicového cukru, 6 lžic moučkového cukru, 400 ml mléka, špetka soli, 1 vejce, 1 balení želatiny v prášku, 1 balení ovocného kompotu

Ovoce scedíme, necháme okapat a šťávu uchováme na želatinu. Ostatní suroviny smícháme jako na palačinky, jen je těsto hustší, asi jako krupicová kaše. Pekáč vymažeme olejem a těsto do něho vlijeme. Dáme do předehřáté trouby na 200°C na 5...

Kuřecí měšec

Kuřecí měšec

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

4 kuřecí stehna, 2 natvrdo vařená vejce, 2 špetky soli, troška pepře, 4 lžíce másla

Kuřecí stehna zbavíme kůže a vykostíme, z masa upravíme plátky, které naklepeme, osolíme a opepříme. Doprostřed položíme půlku vajíčka, maso kolem uzavřeme do tvaru ranečku a zavážeme nití. Na povrchu mírně osolíme. Poklademe máslem a pečeme v...

Rýže s mletým masem

Rýže s mletým masem

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

300 g Rýže , 100 g hrášku, 250 g vepřového mletého masa, 2 stroužky česneku, 1 cibule, 1/2 lžičky mletého zázvoru, 2 lžičky kari koření, troška kmínu, 2 lžíce bílého jogurtu, 3 lžíce slunečnicového oleje, 1 šálek hovězího vývaru, špetka soli

Na oleji osmahneme kmín, přidáme utřený česnek, nakrájenou cibuli, kari koření, zázvor a mleté maso. Opečeme do zlatohněda, přidáme jogurt, vypranou rýži, sterilovaný hrášek a promícháme. Směs zalijeme hovězím vývarem, osolíme a přikryjeme poklič...

Kuřecí minutkový guláš

Kuřecí minutkový guláš

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

400 g kuřecích prsíček, 4 lžíce slunečnicového oleje, 2 cibule, 1 stroužek česneku, 2 zelené papriky, 1 lžička hladké mouky, 1 dcl masového vývaru, 5 lžíc kečupu, špetka soli, 1/2 svazku feferonek

Na části oleje podusíme na plátky nakrájený česnek, hrubě nakrájenou cibuli a papriky. Kuřecí maso nakrájíme na tenké hranolky, opečeme na zbylém oleji, zaprášíme moukou, osmažíme, podlijeme trochou vývaru, osolíme a dusíme, až se tuk odděluje od ...

Jablečný chlebíček s ostružinami

Jablečný chlebíček s ostružinami

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

250 g polohrubé mouky, 175 g změklého másla, 150 g třtinového cukru, 2 vejce, 3 lžíce rumu, 1 velké jablko, 1/2 lžičky skořice, 2 lžičky pomerančové kůry, 1 sáček kypřícího prášku do pečiva, 2 lžičky vanilkového cukru, 220 g ostružin

V míse si uděláme drobenku z mouky, másla a třtinového cukru. Asi dvě hrsti drobenky si odložíme stranou do mističky. Do zbylé drobenky přidáme kypřící prášek, vejce, rum, pomerančovou kůru a jablko nastrouhané i se slupkou nahrubo. Z ostružin o...

Kuře s brambory a česnekem

Kuře s brambory a česnekem

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 kuře, 500 g brambor, špetka soli, špetka kmínu, 2 stroužky česneku, 3 lžíce ztuženého pokrmového tuku, 1/8 kostky másla

Do vymazaného pekáče urovnáme silnou vrstvu na kolečka nakrájených brambor. Osolíme, okmínujeme, na ně položíme silně očesnekované kuře, které jsme rozporcovali na 4 porce, navrch poklademe plátky másla a upečeme doměkka.

Výborný houbový guláš bez mouky

Výborný houbový guláš bez mouky

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

800 g lesních hub, 1 cibule, asi 3 stroužky česneku, 2 lžíce oleje, 1 lžička mleté papriky , 1 červená paprika , 1 zelená paprika , 1 rajče, 1 kostka masoxu, 1 větší brambor, sůl, špetka pepře, lžička drceného kmínu, 2 lžičky majoránky

Houby dobře očistíme a nakrájíme na kousky. V hrnci na rozehřátém oleji orestujeme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme nasekaný česnek, zasypeme paprikou, promícháme a ihned zalijeme vodou. Přidáme houby, rozdrobíme kostku masoxu, osolíme, opepří...

Netradiční pagáčky

Netradiční pagáčky

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

300 g krupice, 250 g mletých škvarků, 3 žloutky, 50 ml zakysané smetany, 5 lžic rumu, 15 g droždí, 1 lžíce cukru krystal, 125 ml mléka, 1 vejce na potřeni, sůl podle potřeby, špetka drceného kmínu

Na dosku dáme krupicu, posolíme a premiešame s pomletými škvarkami. Pridáme ostatne súčasti spolu s droždím , ktoré sme predtým rozdrobili v mlieku s cukrom a nechali vykysnúť. Cesto dobre vypracujeme a vyvaľkáme, zložíme ako šatku, prikryjeme hrn...

Hustá výborná polévka

Hustá výborná polévka

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

200 g předem namočených fazolí, 5 brambor, 2 mrkve, 1/2 kedlubnu, 1 petržel, 1/2 celeru, 200 ml piva, 150 g slaniny, bobkový list, 1 cibule, kmín, máslo, hladká mouka, sůl, pepř

Do hrnce dáme namočené fazole, zalijeme 800 ml vody, přidáme kmín, bobkový list a vaříme do poloměkka. K fazolím přidáme brambory nakrájené na kostičky, veškerou zeleninu a vaříme ještě asi 30minut. Cibuli nakrájenou nadrobno osmažíme na másle, př...

Broskvový kynutý koláč s mandlovými lupínky

Broskvový kynutý koláč s mandlovými lupínky

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

300 g hladké mouky, 15 g droždí (kvasnice), 150 ml mléka, 30 g másla, 25 g cukru krystal, 1 vejce, špetka soli, 1 konzerva broskví /nebo jiného ovoce/, 60 g mandlových lupínků, 3 lžíce cukru moučky, 3 lžíce hladké mouky a trochu másla na drobenku

Droždí rozmícháme do oslazeného mléka a necháme vykynout. Mouku prosijeme, smícháme s kváskem, vejcem, rozpuštěným máslem a špetkou soli. Vypracujeme vláčné těsto, které necháme asi 25-30 minut kynout. Na pomoučeném válu těsto vyválíme a přeneseme...

Masový závin

Masový závin

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

300 g listového těsta, 1 houska, 2 cibule, 1 stroužek česneku, 2 lžíce másla, 400 g mletého masa, 2 vejce, 1 lžíce plnotučné hořčice, lžička soli, troška pepře, 1/4 lžičky tymiánu , 1/4 lžičky majoránky

Cibuli a česnek nakrájíme na kostičky a podusíme na másle dosklovita. Mleté maso smícháme s namočenou a vymačkanou houskou, cibulí, česnekem, 1 vejcem, hořčicí a kořením. Ochutíme a utvoříme šišku. Listové těsto rozválíme a zabalíme do něj šišku z...

Maso na paprice a cuketách

Maso na paprice a cuketách

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 cibule, 1 šálek slunečnicového oleje, 4 papriky, 1 cuketa, 500 g hovězího mletého masa, 1 konzerva rajčatového protlaku, 2 lžíce kečupu, špetka soli, špetka Vegety, 100 g tvrdého sýra

Na oleji zpěníme pokrájenou cibuli, přidáme nudličky paprik, osolené mleté maso a rajský protlak, podlijeme vodou a dusíme. Po 20 minutách přidáme plátky cukety a ještě dusíme asi 10 minut. Ochutíme vegetou, kečupem a promícháme. Na talíři posypem...

Zapečené těstoviny se sladkou krustičkou

Zapečené těstoviny se sladkou krustičkou

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g těstovin /nudle/, 5 vajec, 3 lžíce na drobenku + trochu do tvarohu, 1 lžíce citronové šťávy, 400 g jemného tvarohu, 1 sáček vanilkového cukru, 1 lžička citronové kůry, 300-400 g malin nebo jahod, borůvek, ostružin..., 2 lžíce másla, 3 lžíce hrubé mouky, 2 lžíce strouhaných oříšků, 1/2 balení skořicového cukru, trochu strouhanky a másla na formu, 140 g cukru krystal

Těstoviny uvaříme dle návodu na obalu, scedíme a necháme okapat a trochu vychladit. Žloutky oddělíme od bílků. Bílky vyšleháme s krystalovým cukrem do tuhé pěny, postupně přišleháme žloutky a citronovou šťávu. Do směsi přidáme těstoviny a důkladně...

Bylinkové uzlíky k polévce

Bylinkové uzlíky k polévce

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

300 ml vody, 100 ml olivového oleje, 1,5 lžičky soli, 500 g hladké mouky, 2 lžičky medu, 20 g droždí, 1 lžička sušeného česneku , 1/2 lžičky pepře, 2-3 lžíce petrželky, 2 lžíce pažitky

Do nádoby pekárny nalijeme vodu, 3 lžíce oleje, přisypeme sůl, mouku, přidáme med a nakonec rozdrobené droždí. Zapneme program těsto. Vykynuté těsto rozdělíme asi na 12 dílků, z každého vyválíme delší váleček a ten zamotáme do uzlíku. Uzlíky d...

Výborná směs na tousty

Výborná směs na tousty

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 kg paprik , 1 kg rajčat, 5 cibulí, 1-2 paličky česneku, 1 konzerva hovězího ve vlastní štávě, 1 konzerva drůbežího Luncheon Meatu, 200 ml octa, 150 g cukru krupice, 2 lžíce soli, 150 ml olivového oleje

Všechnu zeleninu nakrájíme na malé kousky, dáme do velkého hrnce, osolíme, přidáme cukr a ocet a pod poklicí chvíli dusíme doměkka. Když je zelenina podušená, přidáme hovězí konzervu, všechno krátce promixujeme ponorným mixérem, přidáme lančmít, ...

Rychlý smetanový koláč se švestkami

Rychlý smetanový koláč se švestkami

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 vejce, 4 lžíce cukru krupice, 1 hrneček polohrubé mouky, 1/2 sáčku kypřícího prášku do pečiva, 125 ml smetany ke šlehání , asi 400 g švestek

V míse šleháme vejce s cukrem do pěny a pak opatrně vmícháme mouku, prosátou s práškem do pečiva a nakonec přidáme šlehačku. Těsto nalijeme do koláčové formy, kterou jsme vymazali máslem a vysypali hrubou moukou. Napovrch naklademe půlky odpecko...

Boženka - mleté maso

Boženka - mleté maso

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

300 g hovězího mletého masa, 1 vejce, 3 stroužky česneku, špetka soli, 1 balení zeleninového leča

Maso, vejce, prolisovaný česnek a sůl smícháme dohromady a tvoříme kuličky, velké asi jako ořech, které vložíme do zeleninového leča. Pečeme v předehřáté troubě asi 30-35 minut. Podáváme s brambory.

stránka: