Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Recepty z kategorie Obyčejný den - stránka 163

Fazolový salát s uzeným masem a kroupami

Fazolový salát s uzeným masem a kroupami

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

150 g fazolí, 200 g uzeného masa, 50 g krup, 2 ks mrkve, 1 kořen petržele i se zelenou natí, sůl

Velkozrnné fazole namočíme nejlépe přes noc, druhý den k nim přidáme pokrájené uzené maso, dolijeme vodou(2cm nad fazole), dáme vařit na mírný plamen. Kroupy propláchneme a vaříme asi 30 minut. Očištěnou mrkev a petržel nakrájíme na kostky. Povaře...

Šlehaná bábovka

Šlehaná bábovka

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

240 g cukru moučka, 6 ks vajec, 240 g polohrubé mouky, citronová kůra z 1 středního citrónu nebo 3 lžičky sušené, ztužený pokrmový tuk na vymazání formy, hrubá mouka na vysypání formy

Cukr a celá vejce šleháme v misce do zhoustnutí. Pomalu přimícháváme mouku a citronovou kůru. Těsto vlijeme do předem vymazané a vysypané formy. Upečeme do krásně zlatavé barvy(já vždycky zkusím špejlí, jestli už je uvnitř hotová.

Houbová tlačenka

Houbová tlačenka

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

600 g čerstvých hub, 300 g kuřecích stehen (nebo srdíček, žaludků, apod.), majoránka, tymián, česnek, Vegeta, mletý pepř, 1 balení želatiny, sůl

Z kuřecího masa se solí uděláme 1/2l vývaru, do něj dáme povařit houby, pokrájené na větší kusy, okořeníme majoránkou, tymiánem, pepřem, třeným česnekem. Maso obereme, pokrájíme a smícháme s houbami, ze kterých jsme scedili vývar. Ve vychladlém vý...

Červená česnečka

Červená česnečka

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1,5 l vody, 1 kostka masoxu, 2 lžíce oleje, 7 stroužků česneku, 6 lžic kečupu nebo malá konzerva rajčatového protlaku, špetka pepře, troška soli, 200 g vlasových nudlí

Svaříme vodu s masoxem, případně použijeme vývar z masa nebo kostí. Do pánvičky dáme olej a rozehřejeme ho. Česnek nakrájíme na tenké plátky a necháme v oleji za častého míchání zrůžovět (hlídáme, aby se nepřepálil). Když začne růžovět, přendáme h...

Bílá zelňačka s pohankou a houbami

Bílá zelňačka s pohankou a houbami

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1/2 sáčku kyselého zelí, 1 cibule, 1 kostka masoxu, 1/2 hrnečku pohankové lámanky, 1 lžíce hladké mouky, 1 lžíce másla, 150 ml sladké smetany, 2-3 lžičky soli, 1 lžička drceného kmínu, 1 lžička pepře, 2-3 lžíce sekané pažitky, 1 hrst mražených nebo sušených hub

Zelí dáme vařit do osolené vody s kmínem a kostkou masoxu. Jestliže použijeme sušené houby, přidáme je hned k zelí, máme-li mražené, přidáme je k zelí asi po čtvrt hodině varu. Když je zelí skoro měkké, uděláme si jíšku z másla a mouky a polévku z...

Tvarůžkové koule podle Petra Novotného

Tvarůžkové koule podle Petra Novotného

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

200 g tvarůžků, 150 g Eidamu , 1 hrneček strouhanky, 3-4 ks bílky, špetka pepře, špetka mleté papriky , 1 hrneček rostlinného oleje

Tvarůžky i eidam si nastrouháme najemno. Z bílků ušleháme tuhý sníh. V míse smícháme sýry, přidáme ušlehaný sníh, zahustíme hrstí strouhanky a okořeníme pepřem a paprikou. Solit není třeba, sýry jsou slané dost, ale kdo má rád slanější, může, samo...

Ryba načerveno

Ryba načerveno

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

4 ks rybího filé, 250 ml boloňské omáčky, 150 g nastrouhaného sýra

Polorozmražené plátky ryby omyjeme a položíme do zapékací mísy. Boloňskou omáčku zalijeme 2 dl vody, přidáme strouhaný sýr a dobře zamícháme. Omáčkovou směsí zalijeme ryby a pečeme ve středně vyhřáté troubě cca 35 minut. Nesolíme!

Vyprošťovák

Vyprošťovák

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 lžíce octa, 2 dcl vody, špetka jedlé sody

Do vody přidáme ocet - chuť by měla být mírně kyselá, tuto kyselost zneutralizujeme jedlou sodou, zamícháme a vypijeme.

Oběd z pekáče

Oběd z pekáče

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

0,5 kg brambor, 0,5 kg vepřové krkovice, 2 lžíce oleje, 1 lžička soli, 4 stroužky česneku, 2 lžičky grilovacího koření

Brambory oloupeme a nakrájíme na kostičky. Na velký plech položíme pečící papír. Na obě strany rozložíme kostičky brambor, do středu dáme kostky masa(máme 3 pruhy-brambory, maso, brambory). Česnek neloupeme, celé stroužky přidáme k bramborám. Maso...

Kakaový dezert

Kakaový dezert

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

20 dkg polohrubé mouky, 10 dkg cukru moučka, 1 dcl oleje, 150 ml mléka, 1 vejce, 1 lžička kypřícího prášku do pečiva, 1 lžíce kakaa, Krém: 250 ml smetany ke šlehání (šlehačky), 1 balení mandarinkového kompotu, 1 balení pudinku bez vaření ,,Creme Ole", 1 balení ztužovače šlehačky, čokoláda na strouhání na ozdobu

Ingredience na těsto smícháme a pečeme na 180°C asi 15 minut. Ingredience na krém smícháme a vyšleháme mixérem, potřeme upečený korpus a posypeme strouhanou čokoládou.

Dietní kuře na rýži

Dietní kuře na rýži

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

200 g dlouhozrnné rýže, 1 l drůbežího vývaru, 1 lžíce koření na kuře podle chuti, 2 ks kuřecích čtvrtek

Do vysoké nádoby (zapékací miska, vysoký pekáč) nasypeme rýži, na ní položíme čtvrtky kuřete s kůží. Zalijeme připraveným vývarem tak, aby bylo zalité i kuře. Můžeme přidat koření dle chuti nebo jen sůl a pepř. Přikryjeme víkem nebo alobalem a dám...

Smažené kostky z filé

Smažené kostky z filé

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

500 dkg rybího filé, 2 vejce, 3 lžíce hladké mouky, 8 stroužků česneku, 1/2 lžičky kmínu, 1/2 lžičky soli, 1 hrneček oleje na smažení

K přípravě tohoto jídla se snažíme vyhledat druh filé, které se co nejméně rozpadá.... Filé nakrájíme na kostky a obalíme v těstíčku, které připravíme z vajec, mouky, lisovaného česneku, soli a mletého kmínu. Rozpálíme větší množství oleje n...

Gratinované krabí prsty

Gratinované krabí prsty

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

0,5 kg krabích tyčinek, 0,5 kg domácí bramborové kaše, 2 ks vajec, 100 g Eidamu (Edam), 50 g petrželky, tuk na vymazání plechu

Na vymazaný plech naklademe krabí tyčky po 3 kusech. Do hotové bramborové kaše přidáme vejce, nastrouhaný sýr, petrželku. Hotovou směs plníme do zdobícího sáčku a stříkáme na krabí tyčinky. Pečeme cca 15 – 20 minut.

Kapr na chlebu

Kapr na chlebu

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

starší patku chleba, 3 kg kapra, máslo, voda, 3 stroužky česneku, sůl, Vegeta, 2 dcl bílého vína

Kapra vykucháme, osolíme i vevnitř, posypeme vegetou, vyložíme plátky česneku a celého posadíme na patku chleba. Lehce podlijeme, poklademe plátky másla a pečeme. Zhruba v polovině pečení podlijeme 2dl vína a dopečeme. Kapr se nám po upečení při n...

Bezmasý tatarák

Bezmasý tatarák

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

měkký tavený sýr, máslo, 1 lžíce majonézy (nemusí být), 1 malý rajčatový protlak, kečup, Worcesterská (Worcesterová) omáčka, sojová omáčka, sůl, pepř, 1 lžíce plnotučné hořčice, česnek dle chuti

Česnek rozetřít a vše ostatní přidat a dobře promíchat. Chutná to jako tatarák. Přílohou mohou být topinky nebo tousty.

Jáhlový moučník s jahodovým tvarohem

Jáhlový moučník s jahodovým tvarohem

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

200 g vařených jáhel, 2 sáčky vanilkového cukru, mléko podle potřeby, 250 g jahod, 250 g tvarohu

Ještě teplé jáhly dáme do mixéru, zalijeme horkým mlékem a mixujeme, dokud nevznikne hustší kaše. Osladíme jedním vanilkovým cukrem. Část jahod rozmačkáme vidličkou se zbývajícím cukrem, smícháme s tvarohem. Jáhlovou kaši dáme do pohárů, naneseme ...

Těstoviny s mexickou směsí

Těstoviny s mexickou směsí

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g těstovin, 200 g mražená zeleninová mexické směsi, 5 lžic boloňské omáčky, 4 ks klobásy

Těstoviny uvaříme podle návodu, necháme okapat. Na pánvi osmahneme na kolečka nakrájené klobásky (olej nedávám), přidáme polorozmrzlou mexickou směs a boloňskou omáčku. Dobře promícháme a spojíme s uvařenými těstovinami.

Kuřecí maso s cuketou a kukuřicí

Kuřecí maso s cuketou a kukuřicí

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g kuřecích prsou, 1 malá konzerva kukuřice, 2 menší cukety, sůl podle chuti, olej

Na oleji osmahneme kuřecí maso, přidáme na kousky nakrájenou cuketu a cca 15 minut za občasného míchání vaříme. Když je maso i cuketa hotová, vsypeme sterilovanou kukuřici, dobře zamícháme a podle chuti osolíme.

Králík v cibulovém obalu

Králík v cibulovém obalu

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 ks králíka, cibule hmotnostně stejně jako váží králík, slanina na obalení králíka, máslo, voda, sůl, 2 dcl bílého vína, česnek

Králíka očistíme, osolíme, zabalíme do slaniny(zůstane šťavnatý), poklademe plátky česneku, plátky másla, lehce podlijeme a zasypeme cibulí(mraky cibule, alespoň tolik, co králíka). Dáme péci a 20 minut před dopečením podlijeme vínem. Nemusíme zah...

Salát z Řecka

Salát z Řecka

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

10 ks mrkví, 400 g čínského zelí, 50 g rozinek, 200 l majonézy, 400 ml bílého jogurtu, špetka soli

Mrkev, čínské zelí nastrouháme na jemné nudličky, přidáme najemno pokrájené spařené rozinky. Z jogurtu, majonézy připravíme dresink, dochutíme solí, vše zamícháme. Hotový salát vychladíme a podáváme.

Kuřecí prsa na ananasu

Kuřecí prsa na ananasu

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1/2 kg kuřecích prsou, 1/2 konzervy ananasu, Ďábelské koření, sůl, pepř, asi 3 lžíce sojové omáčky, 2 lžíce hladké mouky, 5 dkg másla, 1/2 balení smetany ke šlehání (šlehačky)

Na rozpálené máslo dáme maso na nudličky, osolíme, okořeníme ďábelským kořením, opepříme a přidáme sojovou omáčku. Když je hezky dozlatova, přidáme ananas bez šťávy a prohřejeme. Vyjmeme z pánve na misku. Do pánve přidáme trochu másla a zaprášíme ...

Rohlíkové knedlíky

Rohlíkové knedlíky

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

5 starších rohlíků, 250 ml mléka, 1 vejce, špetka soli, hrubá mouka na obalení

Rohlíky nakrájíme na kostičky, mléko s vajíčkem a se špetkou soli rozmícháme, přelijeme přes rohlíky a necháme chvilku vsáknout. Poté pořádně vypracujeme těsto a mokrýma rukama vytvoříme dvě šišky, které nakonec hustě obalíme v hrubé mouce. Vaříme...

Rychlá zdravá polévka

Rychlá zdravá polévka

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

kostka drůbežího bujónu bez glutamátu, 1 mrkev, kousek brokolice, list čínského zelí, 40 g Tofu, 20 g ovesných vloček

Dáme si vařit vodu do rychlovarné konvice a mezitím si nakrájíme na kousky zelí, mrkev, brokolici a tofu a vše si dáme, spolu s vločkami, do misky/talíře/hrnku na polévku. Kostku bujónu si rozmícháme v hrnečku v troše horké vody, vzniklým vývarem ...

Kotlíkový guláš

Kotlíkový guláš

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1/2 kg vepřové pleci, 1 velká sklenka leča, 1/2 až 3/4 kg brambor (podľa veľkosti hrnca), 2 stroužky česneku, 1-2 cibule, troška majoránky, 2-3 lžičky sojové omáčky, troška kmínu, troška mleté papriky, špetka pepře

Cibule nakrájame nadrobno a osmahneme do sklovita. Na nich udusíme na kocky nakrájané mäso, dochutíme sójovou omáčkou prípadne vegetou, rascou /kmínom/, korením /pepřem/, paprikou a pridáme cesnak. Mäso udusíme domäkka, potom pridáme lečo a zemiak...

Sýrová kuřecí stehýnka

Sýrová kuřecí stehýnka

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

4 ks kuřecí stehna, 150 g balkánského sýra, 10 dkg sušených rajčat, 2 lžíce nasekané petržele, špetka soli, špetka pepře, 1 lžíce olivového oleje, 400 g malých rajčat

Stehna nařízneme a vyndáme kost. Jemně nastrouhaný sýr pak promícháme s nasekanými sušenými rajčaty a petrželí. Kapsu v mase, která vznikla po odstranění kosti, naplníme sýrovou směsí (zbytek dáme stranou). Pečlivě ji uzavřeme a spíchneme. Naplněn...

stránka: