Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Recepty z kategorie Salát

Lehký salát ze sterilovaného zelí

Lehký salát ze sterilovaného zelí

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 větší sklenice bílého sterilovaného zelí, 3 jarní cibulky, 150 g šunky, 1/2 papriky (kapie), 1 malá konzerva hrášku, sůl, pepř, 2 polévkové lžíce tatarské omáčky nebo jogurtu

Sterilované zelí slijeme a nakrájíme na menší kousky. Dáme do mísy, přidáme na kolečka nakrájenou jarní cibulku, na drobno nakrájenou šunku, kapii a konzervu hrášku (bez nálevu). Osolíme, opepříme a vmícháme tatarku nebo jogurt ( jen aby se salát ...

Rýžový salát s avokádem, rajčátky a granátovým jablkem

Rýžový salát s avokádem, rajčátky a granátovým jablkem

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

150 g dlouhozrnné rýže, 1 ks avokáda, 1 hrst špenátu, 150 g cherry rajčátek, 1/2 ks granátového jablka, 1 ks okurky, 70 ml olivového oleje, 1 lžíce aceta balsamica, 1/2 ks červené cibule

Rýži uvaříme den předem. Druhý den si nejdříve připravíme zálivku: vyšleháme olivový olej s octem a najemno nasekanou červenou cibulí. Rýži promícháme s listy špenátu, na kostičky nakrájeným avokádem, přepůlenými rajčátky a na plátky nakrájeno...

Salát se špenátem a provensálským kuřetem

Salát se špenátem a provensálským kuřetem

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

50 g anglické slaniny, 3 lžíce olivového oleje, 1 lžička soli, 1 lžička provensálského koření, 1 ks kuřecího prsa, 1 balení řeckého jogurtu, 1 lžíce sójové omáčky, 1 hrst sojových klíčků, 1/2 ks citrónu, 1 hrst fazolových klíčků, 150 g špenátu, 1 hrst červeného zelí, 7 g pepře

Slaninu nakrájíme na kostičky a nasucho ji opečeme na pánvi. Přidáme dvě lžíce oleje a kuřecí maso nakrájené na nudličky. Osolíme a okořením provensálským kořením. Jogurt smícháme se zbylým olejem, trochou soli, pepře, sójovou omáčkou a citrónov...

Karibský ovocný salát

Karibský ovocný salát

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 ks manga, 2 ks banánu, 1 papája, 1 ks ananasu, 1/2 ks granátové jablko, 1/2 ks maracuji, 2-3 lžíce bílého rumu, 1 ks limety, 1 špetka skořice, 4 listy máty peprné

Z maracuje a gránátového jablka vyjmeme semínka a smícháme je se zbylým ovocem, které jsme nakrájeli. Zastříkeneme rumem a limetkovou šťávou, posypeme skořicí a nakrájenou mátou. Podáváme.

Salsa z pečených rajčat

Salsa z pečených rajčat

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

200 g rajčat, 7 g soli, 7 g pepře, 7 ml olivového oleje, 2 stroužky česneku, 2 ks šalotky, 1 ks chilli papričky, 1 ks limety, 1 lžička třtinového cukru

Rajčata oloupeme, nakrájíme a spolu s česnekem a nakrájenou šalotkou pečeme 1 hodinu na 180 °C. Poté všechnu pečenou zeleninu dáme do mixéru, osolíme, opepříme a rozmixujeme. Přidáme najemno nasekanou chilli papričku, šťávu z limetky a třtinov...

Salát z pečených paprik a fazolí

Salát z pečených paprik a fazolí

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

4 ks papriky (kapie), 1 ks citrónu, 7 g soli, 7 g pepře, 100 ml olivového oleje, 200 g fazolí, 1 hrst máty peprné, 2 hrsti petrželové natě

Papriky přepůlíme a pečeme na 180 °C asi 10 minut. Poté je dáme do sáčku zapařit. Mezitím slijeme a propláchneme fazole, smícháme je s citrónovou šťávou, olivovým oleje, nasekanou mátou a petrželkou. Papriky oloupeme, nakrájíme na nudličky a p...

Trošku sladký salát

Trošku sladký salát

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

1 hrst rukoly, 1/4 hlávka ledového salátu, 1/2 hrsti piniových ořechů, 1 ks hrušky, 5 ks jahod, 4 lžíce dýňového oleje, 100 g balkánského sýru, 1 lžíce sezamu, 1 lžíce slunečnicových semínek

Saláty natrháme na kousky, ovoce pokrájíme, balkánský sýr nakrájíme na kostičky. Vše promícháme, podáváme zakapané olejem a posypané oříšky.

Fenyklovo-zelný salát

Fenyklovo-zelný salát

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1/2 ks červeného zelí, 2 ks mrkve, 1 ks fenyklu, 2 ks šalotky, 50 g majonézy, 1 lžička soli, 1/2 lžičky pepře

Všechnu zeleninu nakrájíme na nudličky a smícháme ji v míse. Poté vmícháme majonézu a osolíme, opepříme.

Celerová mísa s mrkví a jablkem

Celerová mísa s mrkví a jablkem

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

750 g celeru, 1 ks mrkve, 4 ks jablka, 4 lžíce crème fraîche, 1 lžíce másla

Celer, mrkev a jablka nakrájíme na malé kostičky. Povaříme 20 minut doměkka. Poté vše rozmixujeme. Vmícháme ostatní ingredience. Podáváme teplé.

Rajčatovo-melounový salát

Rajčatovo-melounový salát

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1/2 ks žlutého melounu, 1/4 ks okurky, 3 ks rajčat, 1 lžíce olivového oleje, 1/2 svazku máty peprné, 6 lžíc koriandru

Meloun, okurku a rajčata nakrájíme na stejně velké kousky a smícháme je s najemno nasekanými bylinkami. Přelijeme to olivovým olejem a promícháme. Podáváme vychlazené, přidat můžeme utřený stroužek česneku.

Teplý salát s uzenou makrelou

Teplý salát s uzenou makrelou

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

200 g fazolek (zelené fazolové lusky), 250 g uzené makrely, 50 g krutonů, 1 ks římského salátu, 1 ks citrónu, 3 lžíce olivového oleje, 1 lžíce hořčice z celých semen, 7 g soli, 7 g pepře

Fazolky povaříme 4 minuty v osolené vodě. Poté je přelijeme studenou vodou. Smícháme je se salátovými listy, nakrájenými kousky makrely a krutony. Přelijeme je dresinkem který připravíme tak, že vyšleháme hořčici, olej a citrónovou kůru a šťávu.

Šunkovo-křenový salát

Šunkovo-křenový salát

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

3 lžíce zakysané smetany, 1 hrst šalvěje, 2 lžičky křenu, 500 g brambor, 6 plátků šunky, 130 g rukoly, 250 g řepy

Smícháme zakysanou smetanu a dvě lžíce vody. Všechny ingredience smícháme dohromady a podáváme je s připraveným dresinkem.

Teplý kuřecí salát s tymiánem

Teplý kuřecí salát s tymiánem

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

4 ks kuřecích prs, 1 ks citrónu, 1 ks červené cibule, 1 stroužek česneku, 1 lžička tymiánu (Mateřídouška obecná), 1 lžička soli, 1/2 lžičky pepře, 3 lžíce olivového oleje, 1 hrst oliv, 150 g ledového salátu

Kuřecí prsa osolíme, opepříme a smícháme je s tymiánem a citrónovou kůrou. Opečeme je na lžíci olivového oleje dozlatova. Trvá to tak 10 minut. Mezitím smícháme salátové listy a plátky cibule v salátové misce. Ke kuřecím prsům přidáme utřený č...

Mrkvovo kmínový salát

Mrkvovo kmínový salát

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 lžičky kmínu, 1 ks citrónu, 3 ks šalotky, 5 ks mrkve, 1 troška zázvoru, 5 lžíc olivového oleje, 4 lžíce koriandru, 1 hrst máty peprné

Kmín opražíme nasucho v pánvi. Odstavíme a přidáme k němu kůru a šťávu z citrónu. Přidáme strouhaný zázvor, olivový olej a najemno nakrájené šalotky. Mrkve oloupeme a nastrouháme najemno. Přidáme je ke všemu spolu s nasekaným koriandrem a mátou...

Salát s mangem a papájou

Salát s mangem a papájou

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

8 ks krevet, 1 stroužek česneku, 1 ks limety, 1/2 ks papáje, 1/2 ks manga, 1 ks mrkve, 1/2 ks grapefruitu, 1 ks červené cibule, 1/2 ks chilli papričky, 2 lžičky koriandru, 7 g soli, 7 g pepře, 4 lžičky olivového oleje, 1/2 hrsti řeřichy, 1/2 lžičky třtinového cukru, 1 troška zázvoru

Papáju a mango nakrájíme na kostičky, mrkev a cibuli na tenká kolečka. Grapefruit oloupeme a nakrájíme na plátky. Smícháme šťávu z poloviny limetky a dvě lžičky oleje. Přidáme 50 ml vody a trochu cukru. Nastrouháme zázvor a přidáme ho do zálivky...

Salát s avokádem

Salát s avokádem

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 ks avokáda, 1 ks citrónu, 1 ks broskve, 7 g soli, 7 g pepře, 4 plátky bagety, 150 g kozího sýru, 50 g polníčku, 50 g rukoly, 4 lžíce olivového oleje, 2 lžíce tymiánu (Mateřídouška obecná)

Avokádo oloupeme a nakrájíme na měsíčky. Zakápneme citrónovou šťávou. Broskev nakrájíme na měsíčky a opečeme nasucho v pánvi. Kozí sýr nakrájíme na kolečka, potřeme olejem a ogrilujeme nasucho v pánvi. Bagetky opečeme nasucho v pánvi. Z ci...

Barevný salát s malinami

Barevný salát s malinami

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 lžíce vinného octu, 1 lžíce olivového oleje, 1 lžíce pažitky, 1/2 lžičky třtinového cukru, 1 špetka pepře, 1 hrst malin, 1 hrst fazolových klíčků, 6 ks ředkviček, 1/2 ks kedlubnu, 2 ks rajčat, 1/2 ks granátového jablka, 4 listy římského salátu, 2 hrsti hrášku

Připravíme si zálivku: smícháme ocet, olej a třtinový cukr. Do této zálivky dáme najemno nakrájené ředkvičky a kedlubnu na deset minut. Mezitím si natrháme římský salát na kousky, rajčata nakrájíme na kostičky, granátové jablko vyloupeme, pažitku...

Ančovičkový salát s kapary

Ančovičkový salát s kapary

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 ks citrónu, 6 lžíc olivového oleje, 7 g soli, 7 g pepře, 4 plátky chleba, 1 hlávka ledového salátu, 2 hrsti bazalky, 2 lžíce kaparů, 300 g sardelek (ančoviček), 1 svazek tymiánu (Mateřídouška obecná)

Připravíme si zálivku: z citrónu nastrouháme kůru a smícháme ji s olivovým olejem a dvěma lžícemi citrónové šťávy. Osolíme a opepříme. Chléb nakrájíme na kostičky a opečeme dozlatova. Ledový salát natrháme a rozdělíme do talířů spolu s bazalko...

Avokádový salát s chilli

Avokádový salát s chilli

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 ks avokáda, 1 ks limety, 1 ks chilli papričky, 3 lžíce olivového oleje

Připravíme si dresink – z limetky nastrouháme kůru a vymačkáme šťávu. Obojí smícháme s olivovým olejem a nasekanou chilli papričkou. Avokádo nakrájíme na plátky a smícháme se salátovými listy. Rozdělíme na čtyři talíře a zastříkneme dresinkem.

Karotka s koriandrem

Karotka s koriandrem

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g mrkve, 3 lžíce olivového oleje, 1 kořen koriandru, 1/2 ks citrónu

Karotky nakrájíme diagonálně na 2 cm dlouhé kousky. Povaříme je 5 minut, poté osušíme. Smícháme olivový olej, nasekaný koriandr a šťávu z citrónu a zastříkneme tím karotky. Osolíme, opepříme.

Teplý salát z červeného zelí

Teplý salát z červeného zelí

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 ks červeného zelí, 1 ks jablka, 1 ks bobkového listu, 3 ks hřebíčku, 25 g másla, 100 ml jablečného octu, 25 g hnědého cukru, 1 hrst vlašských ořechů

Červené zeli nakrouháme na tenké nudličky. Jablko oloupeme, zbavíme jádřinců a nastrouháme nahrubo. Do hrnce dáme zelí, jablko, máslo, bobkový list a hřebíček. Za stálého míchání vaříme. Až začne zelí měknout, přilijeme ocet (snažíme se moc ne...

Teplý chřestový salát se slaninou

Teplý chřestový salát se slaninou

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

6 plátků anglické slaniny, 5 ks vajec, 500 g chřestu, 50 g lískových ořechů, 2 lžičky francouzské hořčice, 2 lžíce slunečnicového oleje, 1 lžíce jablečného octu, 3 lžíce oříškového (ořechového) oleje

Plátky slaniny opečeme dokřupava a poté nalámeme na kousky. Dáme stranou. Vejce uvaříme na tvrdo. Připravíme si dresing: vyšlehám oba oleje, jablečný ocet a hořčici. Osolíme, opepříme podle chuti. Chřest povaříme 5 minut v osolené vodě. Ve...

Superzdravý coleslaw

Superzdravý coleslaw

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1/2 hlávky bílého zelí, 1 ks jablka, 2 ks mrkve, 1/2 ks červené cibule, 1/2 ks citrónu, 100 g řeckého jogurtu, 7 g soli, 7 g pepře, 2 lžičky vinného octu, 2 lžičky dijonské hořčice

Zelí nakrouháme na proužky. Jablko nastrouháme nahrubo. Mrkev nakrájíme na nudličky. Cibuli nakrájíme na tenké proužky. Smícháme zelí, jablka, mrkev a cibuli. Připravíme si zálivku: smícháme jogurt, citrónovou šťávu, ocet a hořčici. Osolíme a op...

Salát z řeřichy, ředkviček a okurky

Salát z řeřichy, ředkviček a okurky

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 ks okurky, 1/4 lžičky kopru, 1 lžička dijonské hořčice, 200 g řeřichy, 300 g ředkviček, 6 lžíc bílého jogurtu, 1 stroužek česneku, 1 lžíce vinného octu

Ředkvičky podle velikosti rozpůlíme nebo rozčtvrtíme. Kopr nasekáme, česnek utřeme. Obojí smícháme s hořčicí, jogurtem a vinným octem. Získáme tak dresink. Okurky oloupeme a zbavíme je semenatého vnitřku. Nakrájíme je na kostičky, smícháme s ř...

Salát z máty, limetky a okurky

Salát z máty, limetky a okurky

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 ks okurky, 2 ks limety, 1 lžíce vinného octu, 1/2 lžíce třtinového cukru, 1 hrst máty peprné, 1 ks chilli papričky

Okurku nakrájíme na kousky a dáme do misky. Přidáme limetkovou šťávu, ocet a cukr. Pořádně promícháme, přikryjeme a dáme do lednice. Těsně před podáváním přidáme mátu a chilli papričky. Podáváme s vinným octem na dochucení.

stránka: