Mozartovy koule

Obtížnost

Čas přípravy

45min
Čas vaření
15min

Celkový čas

1h 0min

Porce


Nutriční hodnoty

6100 kalorií
178.0g cukrů
325.0g tuků
85.0g bílkovin


Příprava

Nejprve upečte čokoládové drobky. Čokoládu rozpusťte a v míse ji smíchejte s máslem, cukrem a po jednom přidejte vejce. Mouku smíchejte s kypřicím práškem a mandlemi a směs zatřete do čokoládové hmoty. Vymažte a vysypte menší pekáč, rozetřete do něj těsto a pečte ho při 180°C asi 15 minut. Upečený korpus nechejte vychladnout a pak ho rozdrobte do mísy.
Na krém zahřejte smetanu a rozpusťte v ní čokoládu, máslo a přidejte rum. Krémem zalijte drobky v míse – měli byste získat hustou hmotu. Dejte ji do lednice ztuhnout tak, aby z ní šly tvarovat kuličky – budoucí náplň Mozartových koulí.
Ze ztuhlé hmoty tvarujte kuličky asi o velikosti lískového ořechu a dejte je do lednice zase ztuhnout. Postupně je obalujte marcipánem – z lednice jich berte vždy jen pár a hned po obalení je tam znovu vraťte; rychle se rozehřívají.
Koule nechejte v lednici trochu oschnout a pak je obalujte v rozpuštěné čokoládové polevě. Nechejte zatuhnout na mřížce. Polité koule nedávejte do lednice – zešedly by a ztuhly tak, že byste je z krabičky nebo talířku museli násilím odtrhávat. Nejvíc jim svědčí teploty mezi deseti a dvaceti stupni, třeba ve spíži nebo na balkoně.

Tip k receptu

Pokud chcete mít hodně kuliček o velikosti lískového oříšku, připravíte jich z uvedeného množství více než 200. Potřebovat ale budete mnohem víc marcipánu i čokoládové polevy. Zatímco na potažení dvaceti velkých Mozartových koulí vám bude stačit 400 gramů marcipánu, na malé kuličky ho spotřebujete minimálně dvojnásobek. Také pamatujte na to, že Mozartovy koule lidé milují kvůli chuti marcipánu, takže jím nešetřete, vrstva by měla mít aspoň tři milimetry.

přidejte na:
Božské_jídlo

03. 12. 2012

Další recepty


Přidat recenzi
Dessyna
Zkoušela jsem a jsou výborné! Často je kupuji, jsou dost drahé, syn je miluje, takže teď je vyžaduje i doma vyrobené!
Přidané ingredience: dle receptu

23. 01. 2013, 13:12

maruskaji
Dělávám stejně jen ještě vylepšuji tím, že do té nejmenší kuličky vkládám jednu hrozinku předem několik hodin namočenou v rumu.
Přidané ingredience: hrozinka předem namočená v rumu

28. 02. 2013, 20:01

dušanka
super skvele gule

23. 03. 2016, 20:15

majka
vyskúšala som tento recept, je vyborný

12. 05. 2016, 11:41

Přidat komentář
Vaříte rádi? Zajímá Vás zdravá výživa a vše kolem jídla? Pak ste tu správně. sRecepty.CZ jsou komunitním portálem, kde se setkávají uživatelé s podobnými zájmy.