Nejlepší lívance od babičky
Obtížnost
Čas přípravy
Čas vaření
Celkový čas
Porce
Nutriční hodnoty
Příprava
Z droždí, trochy mléka a kávové lžičky cukru připravíme kvásek, který necháme vzejít. Mezitím obě mouky prosejeme a smícháme se zbytkem cukru, vanilkou, nastrouhanou citrónovou kůrou a špetkou soli. Bílek oddělíme od žloutku a vyšleháme sníh. Do moučné směsi přidáme kvásek, žloutek a vlažné mléko a vařečkou vymícháme řídké těsto. Nakonec opatrně vmícháme sníh. Těsto přikryjeme a necháme asi 60 minut kynout.
Pánev na lívance potřeme olejem, rozpálíme a lívance smažíme. Po každém lívanci pánev potřeme olejem, aby se nepřilepily. Upečené lívance naservírujeme na talíř a přelijeme smetanou rozmíchanou s cukrem a ozdobíme borůvkami. Tyto lívance můžeme podávat jako dezert nebo i jako hlavní sladké jídlo.
Tip k receptu
Ovoce použijeme jakékoliv čerstvé nebo kompot. Místo smetany můžeme použít i jogurt nebo šlehačku.
uschi305. 04. 2010