Plněné kloboučky žampiónů s aioli
Obtížnost
Čas přípravy
Čas vaření
Celkový čas
Porce
Nutriční hodnoty
Příprava
Žampiony opláchneme pod tekoucí vodou a oddělíme nožičky od klouboučků. Troubu rozehřejeme na 160°C, plech vyložíme pečícím papírem a na něj naskládáme kloboučky žampionů, dáme péct do rozehřáté trouby na 10 minut.
Mezitím, co se nám klouboučky předpíkají, nakrájíme si zbylé nožičky žampionů na malé kostičky a na pánvi je na oleji chvíli podusíme. Anglickou slaninu a česnek také nakrájíme na malé kostičky a po chvíli přihodíme k žampionům, již nepřikrýváme a dusíme.
Do mísy si nadrobíme plátek toustového chleba a zalijeme mlékem, necháme chvíli odstát, aby pečivo mléko nasálo. Poté do nasáklého pečiva přidáme hrst petrželky, sůl a pepř a vše smícháme s podušenou směsí na pánvi.
Předpečené kloboučky plníme touto směsí a poté je dáme do trouby na dalších 10 minut zapéct. Hotové žampiony poznáme podle náplně, utvoří krustu a krásně zhnědne.
Do misky dáme majonézu, olej, prolisovaný česnek, citronovou šťávu, sůl a pepř a umícháme omáčku Aioli. Omáčku podáváme s teplými žampiony a čerstvým pečivem.
26. 01. 2011