Slaný pita koláč s rajčaty
Obtížnost
Čas přípravy
Čas vaření
Celkový čas
Porce
Nutriční hodnoty
Příprava
Z mouky, prášku do pečiva, soli, olivového oleje, másla, vajíčka, nastrouhaného sýra a smetany vytvoříme křehké těsto. Necháme je asi 30 minut na chladném místě. Rajčata očistíme od semínek a nakrájíme na plátky.V širší pánvi na olivovém oleji krátce orestujeme na kostičky nakrájené papriky, přidáme rajčata, Podravku, nasekaný česnek, bazalku a cukr.Vše dohromady podusíme na mírném ohni, dokud se nevypaří šťáva ze zeleniny, a necháme vychladnout.
Těsto rozválíme na tloušťku asi půl centimetru, část těsta položíme na olejem vymazaný plech o velikosti 15 x 20 cm. Vložíme do předehřáté trouby na 210 °C a pečeme asi 10 minut.
Zpola upečené těsto vyndáme, pomažeme náplní z rajčat a navrch přidáme sýr. Ze zbylého těsta nakrájíme proužky a vytvoříme mřížku.
Pitu pečeme ještě asi 20 minut v troubě zahřáté na 180 °C. Poté ji necháme vychladnout, nakrájíme a podáváme.
Náplň: Nakrájené proužky těsta potřeme rozetřeným vejcem, posypeme sezamem a položíme jako mřížku na rajčata a pečeme. Z připraveného těsta a náplně můžeme připravit také několik menších slaných koláčků.
01. 12. 2009
Ingredience
- Náplň: 1,2 kg čerstvých rajčat
- 1 vejce
- Na těsto: 300 g hrubé mouky
- 30 g nastrouhaného parmazánu
- 80 g másla
- 300 g čerstvé papriky
- 130 g sýru riccota
- 50 ml olivového oleje
- 3 lžíce olivového oleje
- 1 lžíce sekané bazalky
- 1 lžíce cukru
- 1 lžíce Vegety
- 1 lžička kypřícího prášku do pečiva
- 1/2 lžičky soli
- 2 lžičky zakysané smetany
- 1-2 stroužky česneku