Švestkový koláč od babičky
Obtížnost
Čas přípravy
Čas vaření
Celkový čas
Porce
Nutriční hodnoty
Příprava
V zadělávací míse si připravíme kvásek z mléka, droždí a cukru. Potom přidáme vejce, polohrubou mouku, sůl, citrónovou kůru a rozpuštěné vychladlé sádlo. Řádně propracujeme a necháme kynout, dokud těsto nezdvojnásobí svůj objem. Než nám těsto vykyne, tak si připravíme švestky. Odpeckujeme je a kdo chce menší kousky, tak je překrojí ještě na polovinu.
Připravíme si drobenku ze 100 g polohrubé mouky, 50 g krystalového cukru, 50 g sádla, 1/2 lžičky skořice, 2 vanilkových cukrů a 50 g hrubé mouky.
Vykynuté těsto dáme na plech vyložený pečícím papírem, poklademe hustě švestkami a posypeme drobenkou. Koláč necháme na plechu asi 20 minut kynout. Po upečení potřeme okraje koláče sádlem.
Tip k receptu
Z těsta ze sádlem děláme koláče na plech, koláčky, nebo buchty.
JanaB13. 09. 2011