Zapékané brambory se slaninou
Obtížnost
Čas přípravy
Čas vaření
Celkový čas
Porce
Nutriční hodnoty
Příprava
Množství ingrediencí (brambory, slanina, cibule) dle velikosti zapékací mísy. Zapékací mísu vymažeme sádlem. Oloupeme brambory a nakrájíme na 0,5 cm silné plátky, rozkrojíme cibuli na půl a pak na plátky, nakrájíme slaninu (ideální koupit rovnou krájenou). Do mísy dáme na dno nejdříve nakrájené syrové brambory, na ně proužky cibule, důkladně posolíme a podle potřeby popepříme, pak slaninu. Pak zase brambory, cibule, sůl, pepř, slanina... Poslední vrstvu tvoří brambory, sůl, pepř. Poté rovnoměrně zalijeme smetanou, důležité je nedávat brambory a slaninu moc natěsno nebo nahusto, jinak tím smetana dobře neproteče. Přikryjeme víkem mísy, dáme zapéct na 230 °C, cca 1 hodinu, dokud nezačnou horní brambory zlátnout. Mezitím si najemno nastrouháme sýr. Až budou hotové brambory, posypeme sýrem a bez víka pečeme ještě asi 10 minut, až začne lehce zlátnout i sýr.
tikivikiniki02. 08. 2010