Zelný koláč
Obtížnost
Čas přípravy
Čas vaření
Celkový čas
Porce
Nutriční hodnoty
Příprava
Listové těsto si vyválíme a koláčovou formou (doporučuji vysokou aspoň 4 cm) s ní vykrojíme kolečko těsta (to bude horní díl koláče), aby byla náplň celá pokrytá. Zbylé těsto znovu zpracujeme a vyválíme.
Připravíme si koláčovou formu – vymažeme ji olejem a vysypeme hrubou moukou, nebo ji jen vyložíme pečícím papírem, co je nám milejší.
Poté do připravené koláčové formy přeneseme vyválené listové těsto, tak aby pokrylo spodní část a boky koláčové formy.
Zelí necháme vykapat přes sítko. Šťávu můžeme uchovat a použít do jiných receptů - například k okyselení polévek.
Cibuli a špek nakrájíme na kostičky a osmažíme na pánvi. Po chvíli přidáme slaninu nakrájenou na kostičky. Místo slaniny můžeme použít i oblíbenou klobásu – skvěle se hodí i pikantnější klobásy. Vmícháme také kmín a med. Nakonec přidáme kysané zelí a prohřejeme. Osolíme a opepříme dle chuti.
Tuto zelnou náplň naneseme do koláče a rozprostřeme tak, aby dosahovala k okrajům koláčové formy, ale nepřesahovala je.
Poté dáme kolečko těsta, které jsme si připravili na začátku.
Rozšleháme vejce a potřeme jím okraje těsta, abychom spojili boky a horní díl.
Tip k receptu
Místo slaniny můžeme použít klobásku.
sonizna06. 10. 2015