Adámkův narozeninový dort
Obtížnost
Čas přípravy
Čas vaření
Celkový čas
Porce
Nutriční hodnoty
Příprava
26 cm dortovou formu vyložíme papírem na pečení. 5 bílků vyšleháme s 5 lžícemi krystalového cukru na hustý sníh. Postupně přidáváme 5 žloutků a každý důkladně zašleháme. Vařečkou vmícháme 5 lžic prosáté mouky a 1 lžičku kypřícího prášku. Těsto vylijeme do formy, zarovnáme a dáme péct do vyhřáté trouby. Pečeme při 180 stupních 20-21 minut. Upečený piškot vybereme, nožem oddělíme od formy, vyjmeme a necháme vychladnout. Stejným způsobem upečeme ještě 1 světlý piškot a jeden tmavý piškot - místo jedné lžíce mouky prosejeme lžíci kakaa.
Vychlazené korpusy rozřežeme na poloviny, potřeme meruňkovou zavařeninou a slepíme.
Den předem uvaříme Salko /asi 2,5 hodiny/. Z mléka, trošky krystalového cukru a pudinkových prášků uvaříme hustou kaši, kterou vychladíme. Máslo vyšleháme do pěny, přidáme pudink a Salko. Důkladně vyšleháme.
Světlý piškot pokapeme ovocným sirupem, potřeme krémem a přikryjeme tmavým korpusem, pokapeme sirupem, potřeme krémem a uložíme světlý piškot. Vrch i boky potřeme krémem. Čokoládu nastrouháme a stěrkou ji přilepíme na spodní polovinu dortu. Zbylým krémem boky dortu dozdobíme. Já udělala vlnky, jdou udělat i třeba kytičky, nebo jiný vzor. Kraje a střed posypeme konfetami a ozdobíme cukrovými postavičkami. Uložíme do lednice.
12. 08. 2010
Ingredience
- 15 vajec
- 60 g tmavé čokolády
- 300 g másla
- 600 ml mléka
- trochu ovocného sirupu
- 14 lžic polohrubé mouky
- 15 lžic cukru krystal
- 1 lžíce tmavého kakaa
- 2 karamelové pudinkové prášky
- 3 lžičky kypřícího prášku do pečiva
- trochu barevných konfet
- cukrářské zdobení - cukrové nebo marcipánové ozdoby
- 300 ml sklenka meruňkové zavařeniny
- 1 konzerva slazeného kondenzovaného mléka