Borůvkový koláč s pusinkami
Obtížnost
Čas přípravy
Čas vaření
Celkový čas
Porce
Nutriční hodnoty
Příprava
Troubu předehřejeme na 180°C (horkovzdušnou na 160°C). Vymažeme koláčovou nebo rozevírací formu o průměru 26 cm.
V míse utřeme změklé máslo s cukrem a vanilkovým cukrem do pěny. Postupně přišleháme obě vejce a ještě chvíli třeme. Hladkou mouku smíchanou s kypřícím práškem prosejeme do mísy, přidáme utřenou směs, přilijeme mléko, promícháme a vypracujeme těsto. Koláčovou formu naplníme těstem.
Čerstvé borůvky probereme, kompot scedíme, propláchneme, necháme okapat. Rozdělíme je na těsto. Okraje ponecháme volné. Koláč pečeme 45-50 minut, vyjmeme z trouby, uvolníme z formy a necháme vychladnout. Meruňkovou marmeládu polisujeme přes síto a opatrně ji potřeme borůvkový povrch koláče.
Teplotu v troubě zvýšíme na 200°C. Ušleháme bílky, přidáme cukr a škrobovou moučku a šleháme, až vznikne tuhý sníh. Hmotou naplníme cukrářský sáček s hvězdicovu trubičkou a na koláč nastříkáme 12 růžic. Zapečeme na horní liště 5-8 minut.
Koláč vyjmeme a necháme vychladnout. Čerstvé borůvky opláchneme, přebereme a koláč jimi ještě ozdobíme. Okraj posypeme moučkovým cukrem. Přikrytý koláč pod poklopem či uzavřený v igelitovém sáčku vydrží několik dní.
19. 01. 2010