Chlebík se špenátem, ořechy a balkánským sýrem
Obtížnost
Čas přípravy
Čas vaření
Celkový čas
Porce
Nutriční hodnoty
Příprava
Cibuli nakrájíme na malé kostičky a na oleji ji osmažíme dozlatova. Pak na pánev přisypeme špenátové listy, promícháme, odstavíme, přiklopíme pokličkou a necháme 5 minut. Pak odklopíme, znovu promícháme a necháme vychladnout.
Do nádoby pekárny dáme vodu, vejce, připravenou špenátovou směs, nadrobíme sýr, dáme sůl, cukr, muškátový oříšek, mouku a nakonec droždí. Zapneme program na těsto. Asi po 15 minutách přisypeme ořechy.
Když je těsto hotové, vyklopíme ho, propracujeme a přeložíme do ošatky na kynutí chleba a necháme ho ještě 20 minut kynout.
Po této době těsto vyklopíme z ošatky na plech a vložíme ho do trouby, kterou jsme předehřáli na 230°C. Po 10 minutách teplotu snížíme na 180°C a dopékáme asi ještě 40 - 45 minut.
Když nemáme ošatku na kynutí těsta, vytvarujeme z těsta bochník a ten na plechu necháme kynout.
Tip k receptu
Špenát a cibule se při hnětení těsta úplně rozpadnou. Hotové těsto je sice zelené, ale upečený chleba už, kupodivu, zelený není. Kůrka je krásně křupavá a chleba je pěkně nadýchaný.
Angel 66616. 05. 2012