Citronový koláč s peřinkou
Obtížnost
Čas přípravy
Čas vaření
Celkový čas
Porce
Nutriční hodnoty
Příprava
V robotu, nebo rukou dobře promícháme suché suroviny na korpus. Poté přidáme máslo a vypracujeme hladké těsto. Musíme pracovat rychle, aby těsto bylo ve výsledku křehké. Máslo nesmí zteplat. Pokud těsto není hladké, přidáme lžíci vody a znovu propracujeme. Zabalíme jej do potravinové fólie a necháme v lednici aspoň 30 minut uležet.
Poté vyjmeme, vyválíme a vyložíme těstem formu o průměru 20 cm. Pokryjeme i okraje. Dno propícháme a těsto dáme do mrazáku. Troubu si rozehřejeme na 200°C a jakmile má požadovanou teplotu, vyjmeme těsto z mrazáku, vyložíme ho pečícím papírem a posypeme fazolemi, aby těsto nenabylo. Pečeme v troubě asi 20 minut. Vyjmeme a necháme chladnout, mezitím si připravíme náplň.
Smícháme mouku, škrob, cukr a sůl ve větším hrnci, přidáme vodu, citronovou kůru i šťávu. Dobře promícháme a za stálého míchání přivedeme k varu. Přidáme máslo a odstavíme, promícháváme dokud se máslo nerozpustí. V mističce si vyšleháme metličkou žloutky a za stálého míchání přilijeme asi 1 dcl citronového krému. Poté můžeme vše nalít zpět do hrnce a za stálého míchání a při mírném plameni přivedeme k varu, dokud krém nezhoustne. Nalijeme na korpus a z ingrediencí na korpus si vyšleháme pevný tuhý sníh, kterým krém i korpus přikryjeme. Pečeme asi 15 minut, dokud peřinka není zlatavá.
09. 01. 2013
Další recepty
Recenze
Přidat recenziPřidané ingredience: Dle receptu
Sonia005 17. 04. 2013, 10:12