Ryby, rybky, rybičky…

8089_smallPodzim opět udeřil a s ním přichází i čas rybolovu a výlovů. Láká-li vás chuť čerstvé ryby a chuťové buňky si žádají nový gurmánský zážitek, vyzkoušejte tolstolobika na bylinkách. Tolstolobik bílý je sladkovodní ryba příbuzná kaprovi. Je ale tučnější a vyžaduje nadměrné solení, aby vynikla její chuť. Proto určitě nešetřete solí a pořádně tuto rybu přesolte. Jednodušším a klasičtějším receptem může být náš jednoduchý tolstolobik, na němž nelze nic zkazit.

K českým rybníkům neodmyslitelně patří také Kapr obecný. Hmotnost této ryby se může vyšplhat až ke 20kg a délka až ke 100cm. U nás je sice kapr tradičním vánočním pokrmem, ale dopřát si jej můžeme samozřejmě i přes rok například na grilu s křenem, nebo v podobě výborných karbenátků. Maso je jemné a lahodné chuti a dá se upravovat na několik vynikajících způsobů. Je velmi kvalitní, jedinou nevýhodou je přítomnost velkého množství malých kostí, jejichž počet se směrem k ocasní ploutvi zvyšuje, což může méně trpělivé jedince odradit.

Úplně jiným druhem ryby, patřící také do našich vod, je pstruh. Nejchutnější je maso silně okořeněné česnekem a pálivou paprikou. Koření jemně zatlačí chuť rybiny do pozadí a vynikne pouze chuť jemného masa, které nadchne všechny milovníky ryb. Připravili jsme pro vás recepty pstruha na česneku a zázvoru, pstruha s olivami a oříšky, či plněné pstruzí smotky.

8093_smallPři přípravě ryb je důležité dbát na základní přípravu, což znamená jejich důkladné vyčištění a případné naložení do mléka den před jejich konečnou úpravou. Na talíři je nezapomeňte dozdobit plátkem citrónu a kadeřavou petrželkou. Jako přílohu zvolte bramborový salát nebo brambory. Tipem redakce jsou brambůrky se slaninou nebo zeleninová příloha v podobě zelených fazolových lusků či chřestu s citronovou kůrou.

Přejeme vám dobrou chuť!

 

přidejte na:
Šéfredaktor

30. 09. 2009

Fotogalerie


Další články

Přidat komentář
Roxana
Já ryby moc nejím a o vánocích mi je jich tak líto, že mi to zkazí i vánoce..když to zacházení s nimi vidím, i incident jsem měla! Já vím, že prodávat je v mrazu je o zdraví, ale to zacházení - to jsem tedy mlčet nemohla!

Roxana 11. 12. 2009, 12:15

Ajaja
Miluju ryby, i když to s nimi nijak nepřeháním. Kapr na vánoce musí být, přes rok raději lososa či pangasia (v nouzi a kvůli chlapům doma - neradi kosti). A jako chuťovky nakládané rybičky, nejraději mám pepřenky, ale jen ty z výrobny na Dobříšsku.

Ajaja 26. 12. 2009, 11:50

Roxana
Ryby moc nejím, tu a tam, mraženou vodu - zvanou "rybí filé, filety atd." jsem přestala kupovat dávno, zlaté komunistické filé. Kapr mi nejede, na vánoce jsme ho měli párkrát, tak občas lososa, pstruha, no prostě je nemusím. Ale zase opravdu dobrá ryba na grilu, dobře upravená, má jedinou chybu - kosti.

Roxana 26. 12. 2009, 14:08

Ajaja
A v tom má výhodu pangasius - nemá kosti (případně úhoř, ten má jen chrupavčitou páteř) a téměř není cítit po "rybině", takže lze doporučit více ho ochutit. A grilovat se také hodí, nebo ho připravit v alobalu ... se zeleninkou...

Ajaja 27. 12. 2009, 11:22

Roxana
Jo, ten je teď hitem a najednou začal mailem kolovat hrozný mail, který na něm nenechal nit suchou a to i s videem, pak jsem si vyhledala Hoax, myslím , že to tam je nebo to vyvrátili jinde. No vidličku bys do něj nepíchla, číst a vidět to. Víš co, to by člověk nesměl nic, ale že to někoho baví..tohle byla opravdu lež.

Roxana 27. 12. 2009, 13:15

Ajaja
Ano, jeden musí hodně zvažovat, co může číst....

Ajaja 28. 12. 2009, 15:51

Roxana
Dodávám - a na co koukat v televizi.....

Roxana 29. 12. 2009, 20:05

Ajaja
Ještě chvíli a přestanu věřit sama sobě... No zpátky na zem. Fakt je, že se musí stále více zvažovat, co přijmout a co ne. A ještě k tomu blbnou lidi reklamy apod. Včera najakémsi kanálu v TV vyprávěla jedna lékárnice tak zasvěceně, že kapky do nosu raději ne, že raději mořskou vodu (synamarin ?)... No měla pravdu, to ano, jen zapomněla dodat, že stejnou službu udělá nejen drahý synamarin apod., ale i obyčejná vincentka, ba dokonce stačí slaná voda a výplach nosu. A to je už haléřová záležitost...

Ajaja 30. 12. 2009, 15:58

Roxana
Pravdu děla, ale nemusíš k moři. Stačí slaná voda. Tzv. "néti" z jógy. Je to výplach nosu slanou vodou,kdy vtáhneš jednou dírkou vodu, zakloníš hlavu, ono to proteče do krku a vyplivnout. Neznáš rýmu, bolest v krku atd. Vypadá to hrozně, ale stačí výtěry nosu slanou vodou či kloktat, časem vše přijde samo. Od 17 ti let jsem neměla rýmu.

Roxana 30. 12. 2009, 21:35

Roxana
No právě, oni potřebují prodat drahé léky s 30% marží a podplacení od Farmaceut. firem,. Léky nepotřebujeme, máme je v přírodě, jenže jsme moc civilizovaní.

Roxana 30. 12. 2009, 21:37

Ajaja
Správně, však také když jedu k moři, vždy se těším na "jogínský" výplach nosu - ještě se mi nestalo, že by k tomu ve vlnách nedošlo... :-) Já to vlastně praktikuji od mala, byť jógu tentkráte jsem neznala. Jezdila jsem do lázní s astmatem, takže před inhalacemi jsme museli povinně vyplachovat.

Ajaja 31. 12. 2009, 08:40

Roxana
No jo, ale já to dělám fakt po jógínsku, abych nenatáhla do nosu nějakou rybku... Aha, tak Ty to znáš dobře, já tím, že jsem se dostala nechtě k józe, ale ono mi bylo 17, tak za tu dobu ledacos umím, si myslím...:-))))

Roxana 31. 12. 2009, 16:56

Ajaja
šiiiikovná, jak jinak :-) Já od té doby také leccos o józe pochytila, ale praktikuji jen málo věcí. Vyhovuje mi například při bolestech zad, ale i když potřebuji zeštíhlet trošku břicho, "hodit nohy za hlavu" - je to pluh ? Už si název nepamatuji. Pěkně obratel po obratli ...."zatočit, roztočit"...

Ajaja 01. 01. 2010, 11:59

Roxana
A víš, že já jsem byla zaměřená právě na záda a břicho??? Náhoda...přidávala jsem, ale pak přišly děti a ámen a to jsem je to chtěla učit. Kdyby člověk od těch 17 jen malinko cvičil, o bolesti zad neví nic...

Roxana 01. 01. 2010, 14:45

Ajaja
Kdyby... kdyby člověk abstinoval, kdyby člověk zdravil, kdyby se člověk lépe učil, kdyby člověk věnoval péči jazykům, kdyby člověk jedl více ryb.... jo, jo, našlo by se spousta "kdyby"... Jsem ráda, že zvládám aspoň některá.

Ajaja 01. 01. 2010, 17:00

Roxana
A hele, my toho máme společného víc, než jsem si myslela, taky nemáš ve svém slovníku slovo KDYBY? Já už taky ne. Ani NÁHODA - neexisují. To co se stane není nikdy náhoda. Najde se toho víc, nedávno jsem škrtala další, není jich moc, ale stojím si za tím.

Roxana 01. 01. 2010, 18:04

Ajaja
Kdyby se snažím ignorovat, neboť to vede tak trochu k sebelítosti, k nekritickému zlehčování vlastních nedostatků... Já se řídím heslem nikdy ničeho nelitovat a vždy se snažit z toho něco pozitivního vytěžit (i kdyby to bylo jen poučení, že příště takto nee).

Ajaja 01. 01. 2010, 20:43

Roxana
No jasně, KDYBY jsi šla o vteřinu později, nespadl Ti květináč z pátého patra na hlavu. Tak proč jsi nešla o vteřinu později? To je zase NÁHODA, žádná NÁHODA, to tak mělo z nějakého důvodu být. To je fakt, že slovo kdyby je rovnou kňourání a sebelítost.

Roxana 01. 01. 2010, 21:39

Ajaja
A proto místo kdyby si říkám: "tak holka, a co s tím uděláš teď a co pro příště ?"

Ajaja 01. 01. 2010, 22:30

Roxana
Jsi buď hodně sečtělá či talent...no jasně, nad rozlitým mlékem, já včera kupříkladu tou kávou v PC už nic nenaděláš. Každá špatná věc je tu od toho, aby ses z ní poučila, pokud se a tak nestane,vrací se různé životní situace, které nevyřešíš v různých podobách tak dlouho, dokud je opravdu nevyřešíš. Je to tak. A každá zkratka na cestě životem nebo odsunutí něčeho "kamsi" a nechat tak, je cesta to pekel. Ono si Tě to dohoní. P.S.: Já jsem si kupříkladu vzala včera ponaučení takové, že tu mám kafe znova...

Roxana 02. 01. 2010, 10:00

Ajaja
Víš, já mám "těžký" život (doma štír, v práci štír...) a chci-li přežít duševně zdráva, musím posilovat vlastnosti jako je bezbřehá trpělivost a nekonečná tolerance. A odtud už je jen krůček k poznání, co má smysl a co nemá, co lze změnit a co nelze... (neříkám že vždy, ještě se musím hodně učit...). A přesně jak říkáš - věřím, že dobré věci, které udělám, se mi vrátí a před těmi špatnými neuteču, i ty se mi vrátí..., proto když se něco nepovede, je třeba jít do toho znova a lépe (viz tvé "opakované" kafe...).

Ajaja 02. 01. 2010, 10:47

Roxana
Máš pravdu, věci nezměnitelné nezměníš a darmo se jimi zaobíráš, žere to člověku nervy a sílu. A změnitelné změnit. A rozlišit co je co.

Roxana 02. 01. 2010, 19:17

Ajaja
A vvvo tttom tttoo je....

Ajaja 02. 01. 2010, 20:22