Dort Princezna
Obtížnost
Čas přípravy
Čas vaření
Celkový čas
Porce
Nutriční hodnoty
Příprava
Korpus: Bílek ušleháme s polovinou cukru do tuha. V jiné míse ušleháme žloutky s druhou polovinou cukru a vanilkovým cukrem, dokud není hmota hladká. Potom přidáme za stálého míchání olej, horkou vodu, mouku s práškem do pečiva a nakonec ušlehaný sníh. Pečeme na 180°C asi hodinu a necháme vychladnout.
Náplň: Šlehačku ušleháme spolu se ztužovači šlehačky do tuha, přisypeme cukr dle chuti.
Marcipán: Smícháme cukr se sušeným mlékem a přidáme sirup a mandlovou aroma. Namočíme si několikrát ruce do teplé vody a směs zpracováváme tak dlouho, dokud nám nevznikne marcipánová hmota. Marcipán vyválíme a přeneseme na dort, přebytečnou část odkrojíme.
Sestavení: Vychladlý korpus rozkrojíme. Jednu část potřeme polovinou marmelády, přidáme 2 - 3 lžíce ušlehané smetany, na kterou poklademe okapané a rozkrájené jahody. Na to opět rovnoměrně rozetřeme šlehačku. Potřený plát přiklopíme druhou částí. Tuto část potřeme zbytkem marmelády a na dort navršíme zbývající šlehačku. Šlehačkovou náplň roztíráme do tvaru kupole a potřeme i boky dortu. Uhladíme a dáme do lednice vychladit. Část marcipánu dáme stranou. Větší část obarvíme do zvolené barvy a rozválíme na potřebnou velikost. Pak marcipán přeneseme na vychlazený dort a uhladíme. Ze zbývajícího marcipánu vykrajujeme kytičky/holoubky, které na dort přilepíme tak, že si vykrájený vzor trochu navlhčíme vodou.
Tip k receptu
Při kontaktu marcipánu se šlehačkou dochází k tomu, že marcipán měkne, proto doporučuji sníst dort co nejdříve.
Martina F27. 05. 2013
Ingredience
- cukr moučka dle chuti
- voda dle potřeby
- 4 vejce
- 240 g cukru moučka
- 250 g hladké mouky
- 200 g cukru moučka
- 200 g sušeného polotučného mléka
- mandlové aroma
- 150 ml rostlinného oleje
- 100 ml vroucí vody
- 900 ml smetany ke šlehání (dle potřeby se může přidat)
- 4 lžíce ovocné marmelády
- 3 lžíce agávového sirupu (kukuřičného sirupu, medu...)
- 1 vanilkový cukr
- 1 kypřící prášek do pečiva
- 4 ztužovače šlehačky
- 1 vanilkový cukr
- 1 konzerva jahod