Ernstbrunnerský jablkový moučník
Obtížnost
Čas přípravy
Čas vaření
Celkový čas
Porce
Nutriční hodnoty
Příprava
Mouku smícháme s kypřícím práškem, moučkovým cukrem a vanilkovým cukrem. Přidáme vejce, změklé máslo, lžíci mléka a zpracujeme hladké těsto, které necháme 30 minut chladit.
Mezitím si oloupeme jablka a nakrájíme je na tenké plátky. Do hrnce dáme lžíci másla, přidáme nakrájená jablka, med, skořici, rum a rozinky a chvíli vše podusíme skoro doměkka.
Připravíme krém: z 250 ml mléka, pudinkového prášku a cukru uvaříme pudink, stáhneme ho z ohně, vmícháme žloutky a do ještě horkého vmícháme tuhý sníh z bílků.
Těsto vyválíme na 3 mm silnou placku, pomocí válečku ho opatrně přeneseme na menší plech, propícháme ho na několika místech vidličkou a při 200°C ho asi 10 minut necháme péct. Těsto nesmí zhnědnout.
Předpečené těsto vyndáme z trouby, potřeme ho podušenými jablky a navrch rozetřeme připravený krém.
Povrch posypeme mandlovýni lupínky, které můžeme nasypat i na jablka pod krém.
Plech vrátíme do trouby a ještě asi 20-25 minut dopékáme.
Moučník necháme před podáváním dobře vychladit.
14. 03. 2012
Ingredience
- 1 vejce
- 2 vejce
- Těsto: 250 g hladké mouky
- 120 g másla
- 80 g cukru moučka
- Náplň: 800 g jablek
- 50 g rozinek
- 50 g cukru krupice
- Krém: 250 ml mléka
- 1 lžíce mléka
- 5 lžic medu
- 2 lžíce rumu
- 2 lžíce rumu
- 1 lžíce másla
- 2 lžičky skořice
- na posypání hrst mandlových lupínků
- 1/2 sáčku kypřícího prášku do pečiva
- 1 sáček vanilkového cukru
- 1/2 sáčku vanilkového pudinkového prášku