Guláš zahuštěný perníkem
Obtížnost
Čas přípravy
Čas vaření
Celkový čas
Porce
Nutriční hodnoty
Příprava
Příprava nálevu na marinování masa: do 250 ml vody přilijeme trochu octa, přidáme bobkový list, sůl, cukr, zrnka pepře a najemno nasekanou cibuli. Vytvořený nálev krátce povaříme, aby se všechny chutě dobře propojily. Marinádu necháme vychladnout a poté do ní naložíme hovězí maso, které jsme si před tím omyli a očistili. Hovězí pečínka by měla v nálevu zůstat alespoň po dobu 12 hodin. Maso vyjmeme z nálevu, osušíme, osolíme a opepříme. V dostatečně velké nádoby rozpustíme slaninu a na ní zprudka opečeme připravené maso. Když se hovězí pečínka ze všech stran orestuje, přidáme k ní očištěnou a nahrubo nakrájenou zeleninu. Podlijeme vývarem a na mírném ohni dusíme asi 60 minut. Po této době k masu přidáme nastrouhaný perník a pokračujeme v dušení dalších 30 minut. Když je maso měkké, zjemníme omáčku zakysanou smetanou, osolíme a opepříme. Maso před podáváním nakrájíme na plátky a na talíři přeléváme omáčkou.
Tip k receptu
Hovězí maso s omáčkou z perníku podáváme s dušeným červeným zelím a bramborovými knedlíky.
karkolka12. 04. 2010