Jablečný páj s drobenkou podle Apetitu
Obtížnost
Čas přípravy
Čas vaření
Celkový čas
Porce
Nutriční hodnoty
Příprava
Ingredience na těsto smícháme a jemně rukou vypracujeme hladké těsto. Zabalíme jej do potravinové fólie a dáme na hodinu odpočívat do lednice.
Mezitím si oloupeme jablka a zbavíme je jadřinců. Nakrájíme na kostičky a vložíme do velké mísy. Přidáme zbylé těstoviny na náplň a pořádně zamícháme.
Dortovou formu si vymažeme máslem. Těsto z lednice vyválíme a vyložíme s ním formu, i okraje. Přitiskneme ke dnu i okrajům. Náplň z jablek přesypeme do dortové formy.
V další míse si jemně rukou smícháme máslo, cukr a mouku a vypracujeme prsty jemnou drobenku. Jablka ve formě posypeme hustě drobenkou a dáme do trouby, předehřáté na 180°C, péct na 55 minut.
Poté necháme koláč asi 5 minut dojít a můžeme podávat.
Tip k receptu
Já použila klasickou drobenku, ale místo hladké mouky v drobence můžete použít ovesné vločky.
Sonia00524. 10. 2011
Ingredience
- Náplň: 1.3 kg jablek
- Těsto: 190 g hladké mouky
- 125 g másla
- 100 g cukru krupice
- 100 g propláchnutých a okapaných rozinek
- Drobenka: 80 g másla
- 80 g třtinového cukru
- 90 g hladké mouky
- 1 lžíce cukru krupice
- 2 lžíce ledové vody
- 1 lžíce citronové šťávy
- 2 lžíce rozpuštěného másla
- 1/2 lžičky mleté skořice
- 1/2 lžičky nového koření
- špetka soli
- 1 špetka mletého muškátového oříšku