Jahodový dort
Obtížnost
Čas přípravy
Čas vaření
Celkový čas
Porce
Nutriční hodnoty
Příprava
Smetany ke šlehání a vanilkové cukry svaříme a necháme na 10 hodin v lednici. Z bílků, cukru a soli ušleháme tuhý sníh. Pomalu mixerem (na nejnižším stupni rychlosti) zašleháme postupně žloutky a mouku. Přidáme olej a vodu. Vylijeme do vymazané a moukou vysypané dorotvé formy. Pečeme 30-40 minut v předehřáté troubě na 180 °C. Ke smetanové hmotě přidáme ztužovače a ušleháme. Jahody omyjeme, očistíme a rozkrojíme na půlky. Vychladlý dortový korpus podélně rozkrojíme na 3 stejné pláty. Spodní plát namažeme šlehačkou a posypeme jahodami. Přikryjeme dalším plátem a postup 2x opakujeme. Takto připravený dort vložíme zpět do formy tak, aby horní okraj formy vyčníval 2 cm nad jahodami. Připravíme želatinu dle návodu na obalu a vlijeme na jahody. Pozor! Lijeme na jahody a ne po šlehačce! Jinak by se nám želé smíchalo se šlehačkou a nebylo by pěkně červené. Necháme ztuhnout v lednici. Jakmile je želatina pěkně tuhá, opatrně vyjmeme z dortové formy a dozdobíme šlehačkou.
Milena26. 05. 2009